logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić niezawodność przekaźników SSR przy sterowaniu elektrozaworami?

sanwa 18 Lip 2014 21:52 2547 7
  • #1 13807755
    sanwa
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Witam

Mam następujący temat. Sterownik (AT8, UART - działa) ma sterować między innymi dwoma elektrozaworami. Niby steruje, ale już mi zniszczył cztery przekaźniki (w ciągu tygodnia :D ). Chwilowo to prototyp więc OK, ale w wersji gotowej raczej nie jest to pożądana "kultura pracy" :D .
    Zawory są elektromagnetyczne, więc zdecydowanie odbiornik indukcyjny.

Teraz pytanie. Czy sterowanie (ON/OFF) takimi zaworami (http://weldsystem.pl/elektrozawory/219-elektrozawory-sherman-profi-ac-24v.html bezpośrednio przy użyciu takich przekaźników (typ: hwe-ssr-10a-ster-3-32v, nie można podawać link-ów do znanego serwisu aukcyjnego, ale to 1-fazowy SSR do 10A z załączaniem "w zerze" napięcia) będzie dobrym pomysłem (ze względu na niezawodność).

Z góry dziękuję i pozdrawiam
  • #2 13807766
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 13807787
    karolark
    Poziom 43  
    Ocena: 2521
    Zastosowałeś filtry ze względu na indukcyjność , przy sterowaniu elektrozaworami przez ssr mam złe doświadczenia :-( niby mniej awaryjne niż u ciebie ale i tak zamieniłem na R15 i żadnych problemów ( oczywiście gabaryty większe)
  • #4 13807802
    sanwa
    Poziom 14  
    Witam

Nie zastosowałem żadnych filtrów; układ jest w fazie "powstawania", a tematyka sterowania indukcyjnością zasilaną z AC jest dla mnie zupełnie nowa.

Pomyślałem, że może można "pójść na łatwiznę", wstawić SSR-a "z zapasem" i nie przejmować się tym, co generuje indukcyjność przy zmianach prądu oraz łukiem na stykach.

Jeżeli macie jakieś doświadczenia w temacie i możecie je opisać , to będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam
  • #5 13807824
    karolark
    Poziom 43  
    Ocena: 2521
    Zastosuj RC na początek - zapas na ssr nic nie da :-(
    Jaka jest f załączania zaworów?
  • #6 13807852
    sanwa
    Poziom 14  
    Witam

Dziękuję, dla spokojności dopytam. Masz na myśli "gasik RC" taki jak do "klasycznego" przekażnika? Przepraszam, ale tematyka jest dla mnie zupełnie nowa i skróty "oczywiste" też (a wpisanie do google "RC" daje baaaaaardzo dużo odpowiedzi).

Zawory pracują cyklicznie. Przez dwie sekundy "robią" około 5Hz, a potem przez około 10h nie są przełączane.

Pozdrawiam
  • #7 13810680
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 13812174
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje sposobów na poprawę niezawodności przekaźników SSR (Solid State Relay) przy sterowaniu elektrozaworami, które zniszczyły mu cztery przekaźniki w ciągu tygodnia. W odpowiedziach sugerowane są różne metody zabezpieczeń, takie jak zastosowanie filtrów RC w celu spowolnienia narastania prądu oraz dodanie warystora dla ochrony przed przepięciami. Użytkownik nie zastosował filtrów, ponieważ jego układ jest w fazie prototypu, a temat indukcyjności jest dla niego nowy. Wskazano również, że SSR-y mają separację galwaniczną, co może być korzystne, ale nie wystarczy bez dodatkowych zabezpieczeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA