logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć i używać zewnętrzną pamięć EEPROM 64kB z mikrokontrolerem ATmega16?

dturczak 23 Kwi 2005 16:45 2184 15
REKLAMA
  • #1 1430536
    dturczak
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    mam atmega16 i chce zeby podlaczyc do niego Pamięć EEPROM 64kB
    .poprostu musze miec zewnetrzna..Jak zrobic zeby kontroler byl sterowany z tej zewnetrznej a nie z tej 16kb wewnatrz.... jakie polaczenie i co wogole..
  • REKLAMA
  • #2 1430579
    Dexter77
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Chodzi Ci o pamiec programu ? Chcesz wykonywac program z zewnetrnej pamieci EPROM (EEPROM to jeszcze cos innego)
    Musze Cie zmartwic. Zaden uC z rodziny AVR nie potrafi wykonywac programu z zewnetrznej pamieci. Niektore kostki maja interfejs do pamieci RAM ale tez z niej nie potrafia wykonywac programu, jedynie przechowywac zmienne.
    Pozdro
    Dexter
  • #3 1430591
    karlos79
    Poziom 33  
    Ocena: 77
    Dołącze się do tematu z następującym pytaniem.
    Jak sprawnie realizować komunikacje po magistrali I2C z zewnętrzną pamięcia typu 24C04 i procesorem AT90S2313?
    Programuje w bascomie.
  • #4 1430960
    dturczak
    Poziom 19  
    Ocena: 5
    no to lipa.... :( a jak dotad uwazalem ze cos innego niz avr'ka nie potrzebuje..... a jednak ;)
    a co do pytania karlosa79 tez chetnie bym cos o tym jeszcze poczytal ;)
    pozdro
  • REKLAMA
  • #5 1431380
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Zajżyj do bascom college, tam kiedyś było to opisane krok po kroku
  • #6 1431476
    karlos79
    Poziom 33  
    Kolego McRancor tak sie składa że mam ten kurs, ja szukam informacji dla procesorów AVR.
    Dokładnie interesuje mnie sposób adresowania urządzeń pracujących na magistrali I2C, chciałem zacząć od epromów.
  • REKLAMA
  • #8 1431820
    McRancor
    Pod tym względem Bascom 8051 i AVR nie różni się wogóle, poza tym w helpie do bascoma AVR jest przykład jak zapisywać i odczytywać akurat 24C04, a skoro masz ten kurs to masz tam wszystko ładnie objaśnione, już dalej pod nos się podsunąć nie da...
  • #9 1431839
    karlos79
    Poziom 33  
    Doczytałem troche w helpie i poszło wszystko pięknie działa.
    Dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam
  • #10 2810152
    moabie
    Poziom 11  
    Odświeżam temat, przy czym mnie interesuje zewnętrzna pamięć programu dla 89C4051 - w specyfikacji nie widziałem nic na ten temat, da się podłączyć, czy nie? I co o tym decyduje, że jeden procek może, a drugi nie?

Jeśli uparłbym się przy użyciu 89C4051 (mam programator i pewne doświadczenie na nim), to jest jeszcze jakaś inna możliwość poradzenia sobie z niewystarczająco dużą pamięcią programu?

Optymalizuję tak bardzo, jak tylko potrafię, ale mimo wszystko trochę braknie. Gdzieś czytałem o stosowaniu 2 prockow, z podziałem na role, ma to sens, stosuje to ktoś i z jakim powodzeniem?
  • #11 2810392
    McRancor
    Nie da się wepchać do 4051 więcej pamięci, bo nie ma wyprowadzonej do tego magistrali danych i adresowej.

Zastosuj większy procesor, rdzeń ten sam tylko więcej nóg i pamięci, jest tego do wyboru do koloru.

2 procki i podział na role to sztuka dla sztuki, przy obecnej niskiej cenie i mnogości mikrokontrolerów uważam że nie ma sensu - świat elektroniki idzie w drugą stronę - SOC - System On Chip, a nie rozdrabniać
  • #12 2810396
    yego666
    Poziom 33  
    Ocena: 564
    moabie napisał:
    I co o tym decyduje, że jeden procesor może, a drugi nie?
    Jak producent procka nie przewidzial szyny adresow, danych i sterujacej oraz mozliwosci wykonywania programu z zewn. pamieci, to nie przeskoczysz.

moabie napisał:
    Jeśli uparłbym się przy użyciu 89C4051 (mam programator i pewne doświadczenie na nim), to jest jeszcze jakaś inna możliwość poradzenia sobie z niewystarczająco dużą pamięcią programu?
    W atkiej sytuacji bierze sie inny procesor, bo zwykle jest to tansze od jakichkolwiek "niekoszernych" kombinacji.

moabie napisał:
    Gdzieś czytałem o stosowaniu 2 prockow, z podziałem na role, ma to sens, stosuje to ktoś i z jakim powodzeniem?
    Wszyscy to stosuja jesli program poddaje sie takiej dekompozycji i jesli ekonomia na tym zyskuje, ale wydaje mi sie ze jeden wiekszy proc zwykle jest lepsza opcja ze wzgledu na czytelnosc rozwiazania i na koszty.
    "Poleciec mozna i na drzwiach od stodoly, tylko po co, skoro sa samoloty ?"

pozdrawiam, yego
  • REKLAMA
  • #13 2810451
    moabie
    Poziom 11  
    Nie proponowałem tych rozwiązań z czystego widzimisię, tylko właśnie ze względu na posiadany programator do małych atmeli '51, środowisko w którym piszę (BASCOM) z wszystkimi udogodnieniami, które daje (znam niepochlebne opinie na jego temat, ale mi póki co w zupełności wystarcza i skraca czas pisania programów dzięki rozbudowanym funkcjom), dotychczasowe projekty na 4051, z którymi każdy następny jest pisane dwa razy krócej (a co w przypadku nowego procka będzie miało skutek przeciwny), itd.
    Rozumiem więc i nawet zgadzam się, że jeśli jest lepszy/większy uk, który bardziej się do czegoś nadaje, to się go bierze i nie kombinuje, ale też chciałem 'oklepać' jeden typ uk, a nie do każdego projektu szukać innego + progr. + nauka o nim + itd..
  • #14 2810746
    crazy_phisic
    Ocena: 131
    To zainteresuj się rodziną '51 wyposażoną w ISP ... szczególy na stronie Atmela.
  • #15 2810908
    McRancor
    Przecież Baskom obsługuje inne procki niż 4051, chociażby 89S51, do którego zmienisz plik regfile w baskomie i wbijesz ten sam program co do 4051,tylko wygodnie w systemie po ISP i po problemie, a że brakuje miejsca - taka cena szybkiego pisania programów.

Jeden typ uk czy jeden konkretny produkt? bo rodzai procesorów zgodnych z 8051 i 52 jest chyba najwięcej ze wszystkich.
  • #16 3564106
    moabie
    Poziom 11  
    Kupiłem nowy, uniwersalny programator (na małe i duże uk-y), obecnie pracuję na AT89S8253 z 12kB pamięcią programu i to - póki co - rozwiązuje wszystkie moje problemy,
    dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono temat podłączenia zewnętrznej pamięci EEPROM 64kB do mikrokontrolera ATmega16. Wyjaśniono, że mikrokontrolery AVR, w tym ATmega16, nie umożliwiają wykonywania programu bezpośrednio z zewnętrznej pamięci EEPROM, gdyż nie posiadają odpowiedniej magistrali adresowej i danych do tego celu. Zewnętrzna pamięć EEPROM może służyć do przechowywania danych, a komunikacja z nią odbywa się najczęściej przez magistralę I2C (TwoWire). Przykłady obsługi pamięci 24C04 w BASCOM AVR zostały wskazane jako pomocne źródło. W dalszej części dyskusji poruszono temat mikrokontrolerów rodziny 8051, gdzie również brak jest możliwości rozszerzenia pamięci programu poprzez zewnętrzną pamięć, jeśli procesor nie ma wyprowadzonej magistrali adresowej i danych. Zamiast tego rekomendowano wybór większego mikrokontrolera z większą pamięcią wewnętrzną lub ewentualnie zastosowanie dwóch procesorów z podziałem funkcji, choć jest to mniej praktyczne. Podkreślono, że obecnie popularne są rozwiązania typu SoC (System On Chip) z dużą pamięcią wewnętrzną. Wskazano także na możliwość użycia mikrokontrolerów z rodziny 89S51 z ISP jako alternatywę dla starszych modeli 89C4051.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA