logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Proste pytanie o potencjometr przy laserze w CD-RW

vacpan 23 Kwi 2005 16:48 1625 3
REKLAMA
  • #1 1430544
    vacpan
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Podkręciłem potencjometr przy laserze w nagrywarce na 243 Ohm bo nagrywarka nie nagrywała z pełną prędością. Dowiedziałem się jednak że to co zrobiłem bardzo niekożystnie wpływa na nagrywarke a nagrywanie z 40x nie jest mi aż tak potrzebne. 16x wystarczy. W związku z tym chciałbym wrócić do tego co było, jednak nie pamiętam jaki opór był wcześniej. Pamiętam za to, że przekręciłem o 40 Ohm. W związku z tym moje pytanie brzmi tak: na 280 ohm czy na 200 ohm powinienem ustawić. Nagrywarka to TEA CD-W540E.
  • REKLAMA
  • #2 1431055
    Agentlos
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    Moim zdaniem powinieneś ustawić na 280, ponieważ zmniejszając opór podkręcisz jeszcze bardziej laser (zwiększysz jego moc i zużywanie się), a jak zwiększysz to jego moc spadnie.
    A moze masz po prostu brudny laser? Może komputer nie wydala i prędkość jest mniejsza?
  • REKLAMA
  • #3 1433227
    vacpan
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Rozumując tak samo jakAgentlos , ustawiłem na 280 Ohm. Komp napewno wyrabia, laser chyba czysty ( znaczy czyściłem go ). Narazie działa, ale coś głośniej jakby chodzi .. ale moze mi się zdaje.
  • #4 1433303
    Agentlos
    Poziom 25  
    Ocena: 36
    Mój TEAC CD-W524E po otwarciu (tak twierdzi mój brat) charczy jak najęty. Nie mam czasu go rozbrać i przeczyszcić. Gdy rozpędza silnik hałasuje jak wiertarka.
    Po zmniejszeniu mocy lasera CD-ROM powinien troszkę dłuzej czytać płyty i zwolnic obroty silnika przy starcie. Kiedyś testowałem na moim SAMSUNG'u 24x i jak podkręciłem mu laser to zawartość płytki miałem prawie od razu, lecz za szybko ja kręcił i musiał powtarzać czytanie przez co zamiast być szybszym był wolniejszy.

Miejmy nadzieję, że nasze rozumowanie jest dobre :-).
REKLAMA