logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odczytać pamięć procesora MC908AP48 w pralkach Whirlpool?

master250 21 Lip 2014 18:36 4218 7
REKLAMA
  • #1 13814118
    master250
    Poziom 22  
    Ocena: 177
    Witam
    Mam pytanie czy ktoś próbował albo może wie czy da się zczytać zawartość pamięci procesora (flash) ? Jeśli tak to jakim programatorem głównie zależy mi na pralkach Whirpool i z procesorem z tej pralki o symbolu MC908AP48.
    Z góry dziękuje za odpowiedzi :)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13814865
    piwko
    Poziom 25  
    Ocena: 212
    master250 napisał:
    A taki programator jak z linka może być ?
    http://www.aliexpress.com/item/Free-shipping-...ll-adapter-V1-2-B-Yellow-Color/537073419.html

Dodano po 6 [minuty]:

Ale z tego co patrzyłem na stronie producenta tego programatora to nie ma w wykazie procesora MC908AP48.

To chiński klon,myślę że lepiej kupić oryginał niż się potem wk.....ć że coś nie poszło.
    Choć z drugiej strony niektórzy działają na klonach i dają radę.
    Podłączyłem upa i sprawdziłem,faktycznie nie ma.Trzeba by pdf prześledzić jakie są różnice w rodzinie.
  • #5 13856524
    -AGD-
    Poziom 2  
    Interesuje mnie aspekt prawny tej działalności. Myślę, że producenci sprzętu AGD nie są tacy rozrzutni by udostępnić wsady do mikroprocesorów. Więc czy jest to legalne kopiując z działającego CPU i dalej powielając program na inne procki ?.

A co z pamięcią konfiguracji ? - zwykle umieszczoną w pamięci szeregowej. Nie mając autoryzowanego serwisu trudno je zdobyć do danego modelu urządzenia. Więc odczyt tychże pamięci, gromadzenie i użycie jest legalne ?.

Dla prowadzącego serwis i nie mającego autoryzacji są to istotne pytania. Więc może ktoś jest w temacie ?.
  • REKLAMA
  • #6 13859577
    Pawel1812
    Poziom 26  
    Ocena: 265
    Zapewniam kolegę -AGD-, że serwis autoryzowany nie ma dostępu do wsadów MCU, często też do wsadów EEPROM. Jak chce się zarabiać, a nie rozkładać ręce przed klientem gdy wysypie się EEPROM, i mówić "nie da się" to trzeba sczytywać wsady przynajmniej z EEPROM naprawianych przez siebie urządzeń.
    Niech kolega najpierw zainteresuje się, jakie trudności są przy odczycie firmware z niektórych zabezpieczonych MCU, kosztem porządnego programatora, ilością wysypanych wsadów w sprzęcie i wówczas się wypowiada.
  • #7 14021461
    r2005rom
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    mc908ap48 has same mask with mc908ap64 OM25D is clone
    I guess I'm just for flash,maybe!
  • #8 14177409
    master250
    Poziom 22  
    Ocena: 177
    Dziękuje za pomoc i cenne uwagi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość odczytu pamięci procesora MC908AP48 w pralkach Whirlpool oraz o odpowiedni programator. Odpowiedzi wskazują, że programator UPA może być odpowiedni, ale nie ma potwierdzenia obsługi MC908AP48 w jego specyfikacji. Użytkownicy sugerują, że lepiej zainwestować w oryginalny programator niż w klon, mimo że niektórzy udają się na klonach. Pojawiają się również pytania dotyczące legalności kopiowania wsadów z mikroprocesorów oraz trudności związane z odczytem firmware z zabezpieczonych MCU. Wskazano, że autoryzowane serwisy często nie mają dostępu do wsadów MCU i EEPROM, co może być problematyczne w przypadku napraw.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA