Witam,
Poszukuję schematu i instrukcji do lampy oświetlania awaryjnego firmy ES-System,
o oznaczeniu MONITOR1 8663060 (wersja z możliwością pracy ciągłej).
Mam do naprawy kilka sztuk i łatwiej byłoby ze schematem.
Szczególnie, że usterki nie są typu nie działa w ogóle tylko nie działają zgodnie z
założeniami lub działają dopiero po kilkukrotnym załączaniu i wyłączaniu zasilania.
Powoli rozrysowuję schemat i mam pierwszy dylemat jak to działa.
W załączniku fragment schematu (strona wtórna zasilacza z 220V na 6V wykonanego na VIPER12A).
Na pierwszy rzut oka dolny tranzystor (3F-BC857 PNP) i rezystor 5.6Ohm mają działać jako ogranicznik prądowy. Ale po dokładniejszym przyjrzeniu się coś się nie zgadza, UBE jest zawsze w kierunku zaporowym.
Kilka razy sprawdzałem zgodność płytki ze schematem i jest OK.
Ktoś podpowie jak to działa?
Pozdrawiam
JarekC
Poszukuję schematu i instrukcji do lampy oświetlania awaryjnego firmy ES-System,
o oznaczeniu MONITOR1 8663060 (wersja z możliwością pracy ciągłej).
Mam do naprawy kilka sztuk i łatwiej byłoby ze schematem.
Szczególnie, że usterki nie są typu nie działa w ogóle tylko nie działają zgodnie z
założeniami lub działają dopiero po kilkukrotnym załączaniu i wyłączaniu zasilania.
Powoli rozrysowuję schemat i mam pierwszy dylemat jak to działa.
W załączniku fragment schematu (strona wtórna zasilacza z 220V na 6V wykonanego na VIPER12A).
Na pierwszy rzut oka dolny tranzystor (3F-BC857 PNP) i rezystor 5.6Ohm mają działać jako ogranicznik prądowy. Ale po dokładniejszym przyjrzeniu się coś się nie zgadza, UBE jest zawsze w kierunku zaporowym.
Kilka razy sprawdzałem zgodność płytki ze schematem i jest OK.
Ktoś podpowie jak to działa?
Pozdrawiam
JarekC