logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MONITOR1 8663060 - Schemat lampy awaryjnej ES-SYSTEM Monitor1 8663060

JarekC 24 Lip 2014 11:43 6360 5
REKLAMA
  • #1 13821037
    JarekC
    Poziom 32  
    Ocena: 397
    Witam,

Poszukuję schematu i instrukcji do lampy oświetlania awaryjnego firmy ES-System,
    o oznaczeniu MONITOR1 8663060 (wersja z możliwością pracy ciągłej).

Mam do naprawy kilka sztuk i łatwiej byłoby ze schematem.

Szczególnie, że usterki nie są typu nie działa w ogóle tylko nie działają zgodnie z
    założeniami lub działają dopiero po kilkukrotnym załączaniu i wyłączaniu zasilania.

Powoli rozrysowuję schemat i mam pierwszy dylemat jak to działa.
    W załączniku fragment schematu (strona wtórna zasilacza z 220V na 6V wykonanego na VIPER12A).

Na pierwszy rzut oka dolny tranzystor (3F-BC857 PNP) i rezystor 5.6Ohm mają działać jako ogranicznik prądowy. Ale po dokładniejszym przyjrzeniu się coś się nie zgadza, UBE jest zawsze w kierunku zaporowym.

Kilka razy sprawdzałem zgodność płytki ze schematem i jest OK.
    Ktoś podpowie jak to działa?

MONITOR1 8663060 - Schemat lampy awaryjnej ES-SYSTEM Monitor1 8663060

Pozdrawiam
    JarekC
  • REKLAMA
  • #2 13857253
    JarekC
    Poziom 32  
    Ocena: 397
    Witam,

Lampa naprawiona.
    Problemem były dwa kondensatory które utraciły swoją nominalna pojemność.

Przy okazji rozrysowałem cały schemat i jestem trochę zaskoczony skomplikowaniem układu, ponad 100 elementów.

Pozdrawiam
    JarekC
  • REKLAMA
  • #3 18468710
    jarekM1978
    Poziom 10  
    Ocena: 28
    Witam kolegę
    Możesz udostępnić schemat układu ES-SYSTEM
    Mam na na budynku tego z 60 szt i kilka przestało pracować i nie chcą powstać nawet po wymianie akumulatorów. prąd ładowania jest ale nie przełączają się.
    Będę bardzo wdzięczny.
    Pozdrawiam Jarek
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 18673331
    Philip143
    Poziom 7  
    Ocena: 8
    Też bym poprosił o przesłanie tego schematu ;)
  • #6 19352046
    DakotaPL
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Dzień dobry
    Ja mam pytanie odnośnie właśnie tych lamp. Są zamontowane u mnie na wspólnocie. Zawsze było tak, że one tylko lekko się świeciły, a gdy brakowało zasilania świeciły się mocniej. Teraz od Paru dni świecą się bardzo jasno, jak normalne lamy wręcz oślepiając. Dowiedziałem się od zarządcy budynku, że to normalne działanie i tak powinno być. Nie jestem elektrykiem, ale mieszkam tam od początku zbudowania osiedla i lampy nigdy się tak nie świeciły, nawet zaraz po oddani bloków, więc doskonale wiem, że jest coś inaczej.
    Jeśli ktoś może napisać czy dobrze myślę, że lampy te na co dzień powinny się tylko lekko świecić to będę wdzięczny oraz co ewentualnie mogło zostać źle teraz zrobione, że cały czas świecą się bardzo jasno. Może zostały zamontowane zbyt mocne świetlówki (żarówki) w środku?
    Pozdrawiam
    Przemek
REKLAMA