logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Miernik częstotliwości z radia samochodowego pokazuje stare wartości - co zrobić?

kornik23 17 Mar 2003 14:38 2865 7
REKLAMA
  • #1 135783
    kornik23
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam ostatnio przestroiłem radio unitry dodałem do niego miernik czestotliwosci z popsutego radia samochodowego ale ku mojemu zdumnieniu pokazuje on stare czestotliwosci chociaz radio jest przestrojone i chodzi bez zarzutu.?????????Jak to zrobic????
    Z góry dziekuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 135841
    Janooo
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Na jakim scalaku to ustrojstwo jest. Bo jeśli na LC7265 i preskalerze LB 35-- to powinno działać
  • REKLAMA
  • #3 135980
    kornik23
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Zgadza sie to jest na sanyo lc7265 tylko ze pokazuje od 65-89 mhz , w innym odbiorniku działa oki tylko w unitrze (toral) tak sie cos wali, moze zle podłaczyłem bo tylko połozyłem kabelek od czujnika koło cewki bo inaczej były zakłucenia.
  • REKLAMA
  • #4 136352
    Janooo
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Spróbuj podłączyć na heterodynę, tylko przez 1pF i ewentualnie popraw strojenie pasma. Co to jest czujnik koło cewki :roll: ?
  • REKLAMA
  • #5 136368
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Cześć !

kornik23 napisał:
    Witam ostatnio przestroiłem radio unitry dodałem do niego miernik czestotliwosci z popsutego radia samochodowego ale ku mojemu zdumnieniu pokazuje on stare czestotliwosci chociaz radio jest przestrojone i chodzi bez zarzutu.?????????Jak to zrobic????
    Z góry dziekuje za pomoc.

Napisz , w jaki sposób jest przestrojone radio. Czy są wymienione elementy w głowicy , czy może jest dostawiony konwerter. Jeśli jest prawidłowo przestrojona heterodyna , to nie powinno być kłopotów. W załączniku przesyłam notę katalogową LC 7265. Sprawdź , czy masz prawidłowy preskaler ( /8 ) i czy prawidłowo są ustawione bity konfiguracyjne. Wszystkie dane o ustawieniach masz w PDF-ie.
    Załączniki:
    • LC7265.pdf (140.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 138740
    msgow
    Poziom 27  
    Ocena: 87
    Ja uzywam takiego miernika od wielu lat. mam cale radio nic nie ruszalem tylko zamiast przewodu ktorym byla podlaczona heterodyna podpiolem swoja cewke pom.5zwojow na fi 10mm.
    Kiedy trafilo mi sie przestrojone radio przez fachowca z wiochy.Grało bardzo slabo okazalo sie ze facet troche pokrecil i mieszacz chodzil na sumie a nie na roznicy czestotliwosci.
    Sprawdz czy dobrze przestrojona jest glowica!!
  • #7 270271
    Akane
    Poziom 27  
    Ocena: 33
    Mogę się założyć o piwo, że to felerne wskazanie częstotlowości spowodowane jest 'ujemną' częstotliwościa pośrednią, tzn. oscylator ma niższą cząstotliwość niż częst. odbierana. Wygląda to tak: radio jest nastawione na 100.000MHz - oscylator = 100 - 10.7 -> 89.3 MHz (gdyby oscylator miał 100+10.7 byłoby ok)

Miernik częstotliwości 'myśli' że f.osc-f.odbierana>0 i pokazuje na LED wartość 89.3-10.7 czyli 78.6MHz

Proponuję przestroić tylko oscylator - zmniejszyć cewkę i pojemność początkową, oraz zmienić (zanegować) napięcie AFC (dla ul1211 poprostu odwrócic warikap w głowicy i zasilić go z drugiej diody demodulatora FM). Czyli: przesuń pasmo oscylatora zpod -> nad częstotliwość odbieraną, a miernik będzie pokazywał dobrze!
  • #8 2652303
    Longer-Janusz
    Poziom 2  
    Próbuję zrobić cyfrowy odczyt częstotliwości dla Elizabeth'ki przy użyciu LC 7265 z radia samochodowego. Czy ktoś może mi pomóc ?

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy miernika częstotliwości z radia samochodowego Unitra (model Toral), opartego na układzie scalonym Sanyo LC7265, który po przestrojeniu radia pokazuje nieaktualne, stare wartości częstotliwości. Miernik działa poprawnie w innych odbiornikach, co sugeruje problem z podłączeniem lub konfiguracją w Unitrze. Zalecane jest podłączenie miernika do heterodyny przez kondensator 1 pF oraz sprawdzenie prawidłowości strojenia pasma i konfiguracji preskalera (/8) oraz bitów konfiguracyjnych układu LC7265. Wskazano także, że problem może wynikać z ujemnej częstotliwości pośredniej, gdy oscylator lokalny ma niższą częstotliwość niż sygnał odbierany, co powoduje błędne wskazania miernika. Proponuje się przestrojenie oscylatora lokalnego poprzez zmniejszenie cewki i pojemności początkowej oraz odwrócenie napięcia AFC, aby przesunąć pasmo oscylatora nad częstotliwość odbieraną, co powinno skorygować wskazania miernika. Dodatkowo zwrócono uwagę na konieczność prawidłowego przestrojenia głowicy radia i ewentualne problemy z mieszaczem częstotliwości.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA