logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilacz z electronics-lab: brak płynnej regulacji napięcia, dioda ograniczenia

xa19 24 Lip 2014 21:26 1431 7
  • #1 13822655
    xa19
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Wykonuję zasilacz z electronics-lab:
    http://electronics-lab.com/projects/power/001/

Schemat:

Od 3 dni męczę się z problemami z działaniem. Na początku na wyjściu było ok. 500mV. Potem na wyjściu było ciągle ok. 30V. Potencjometr prawie nie miał wpływu na tę wartość.
    Aktualnie mam podpięty pojedyńczy potencjometr 10kOhm do regulacji napięcia. Do pewnego progu jest napięcie 32V (dioda ograniczenia prądowego się nie pali) z nieznaczną możliwością regulacji, a od pewnego progu zapala się dioda ograniczenia prądowego i napięcie jest bliskie zeru.
    Przeglądałem już płytkę i połączenia wielokrotnie i do tej porty nie znalazłem uszkodzonych elementów.
  • #3 13822804
    xa19
    Poziom 9  
    Tak, zmienia się. Bez ograniczenia prądowego napięcie zmienia się w zakresie 0-12V. Kręcąc w stronę ujemnego napięcia załącza się ograniczenie pradowe, a napięcie wynosiło -1,2V.
  • #4 13823223
    korrus666
    Poziom 40  
    Ocena: 476
    Powinno się właśnie zmieniać w zakresie 0-12V (na wyjściu U2 - 6 pin). Jeśli jest jak piszesz to problem jest dalej. Sprawdź wszystkie tranzystory. Sprawdź ich polaryzację i czy nie mają przebicia. Sprawdź też C7 i D11. Dokładnie sprawdź ich polaryzację.
  • #5 13823912
    xa19
    Poziom 9  
    No to tak:
    odnośnie tranzystorów - sprawdzilem wszystkie. Są sprawne. Mierzylem wszystko multimetrem za pomocą funkcji diody. Wartości między bramkami, a emiterami oraz między bramkami, a kolektorami są b. zbliżone. Między kolektorami, a emiterami nie ma zwarć. Uwzględniałem oczywiście typ tranzystora (NPN/PNP).

odnośnie diod - D11 (BA159) jest zamontowana z wlaściwą polaryzacją. Okazało się przypadkiem, że wpiąłem nie tę diodę przy bramce tranzystora Q2 (D1 na moim schemacie), ale już podmienilem ją. Skutek: napięcie wyjściowe jest bliskie zeru (waha się wokół 25mV). Od pewnego progu załącza się ograniczenie prądowe (zapal się dioda).

Kondensator C7 jest zamontowany z właściwą polaryzacją.

Edit:
    Wstawiam pomierzone przeze mnie napięcia w układzie:
  • #6 13824421
    korrus666
    Poziom 40  
    Coś mi te pomiary nie pasują. Zastanów się sam jakim cudem na tranzystorze wyjściowym napięcie CE jest 0,3 V. Według twoich pomiarów napięcie na kolektorze powinno być 24V. Zobacz że tak zmierzyłeś przy samym kondesatorze filtrującym zasilanie. Skoro na kolektorze jest 24V względem masy a różnica między kolektorem a emiterem jest 0,3V to nie ma prawa być na emiterze napięcia 0 V. To fizycznie niemożliwe. Strzałki napięcia też rysuj zgodnie z potencjałami. Zmierz na tranzystorze wyjściowym napięcie kolejnych elektrod względem masy.
    Zmierz też napięcia na Q1 i Q2 n wszystkich elektrodach względem masy.
  • #7 13824519
    xa19
    Poziom 9  
    Napięcia tranzystorów Q1,Q2:
    kolektor - masa: 31,3V
    emiter - masa: 55mV
    baza - masa: 55mV
    kolektor - emiter: 0,32V
    kolektor - baza: 0,32V
    baza - emiter: 0V

O który tranzystor Ci chodzi, pisząc "tranzystor wyjściowy"?
  • #8 13824585
    korrus666
    Poziom 40  
    Wyjściowe masz dwa podłączone równolegle z rezystorami emiterowymi.
    Q1 i Q2 miałem na myśli te małe na dole schematu.
    Jeśli to co podałeś tyczy się tranzystorów wyjściowych (mocy) to wygląda to dziwnie. Skoro na kolektorze masz 31V to jakim cudem na emiterze jest tak niskie napięcie. Rozrysuj sobie to i się zastanów.
    Uc = Uce + Ue
    To się musi zgadzać.
    Uc napięcie na kolektorze względem masy.
    Uce - napięcie między kolektorem a emiterem.
    Ue - napięcie na emiterze względem masy
    Daj jakiś rezystor na obciążenie zasilacza powiedzmy 10k omów.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zmaga się z problemami w działaniu zasilacza z projektu electronics-lab, gdzie napięcie wyjściowe nie zmienia się prawidłowo. Początkowo na wyjściu było 500mV, a później 30V, z minimalnym wpływem potencjometru. Po sprawdzeniu elementów, w tym tranzystorów i diod, użytkownik zauważył, że po wymianie diody przy bramce tranzystora Q2 napięcie wyjściowe spadło do 25mV, a ograniczenie prądowe włącza się przy wyższych wartościach. Użytkownicy sugerują dalsze pomiary napięć na tranzystorach oraz sprawdzenie polaryzacji elementów, aby zidentyfikować źródło problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA