logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hydraulika - zerwana śruba między kranem a rurą

pawel_kk 25 Lip 2014 11:25 75456 18
  • #1 13823847
    pawel_kk
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam!
    Po pierwsze bardzo przepraszam, jeżeli to złe miejsce na taki temat, ale nie mogłem znaleźć nic na temat samej hydrauliki. W razie czego bardzo proszę o przerzucenie.

Po drugie, mam ogromny problem, zerwał mi się cały kran nad wanną i 2 końcówki śrub zostały w rurach w ścianie (nie wiem, jak się fachowo te przejściówki nazywają).
    Może ma ktoś jakiś pomysł, jak to wykręcić, nie niszcząc zarazem kafelek?

Poniżej zdjęcia

Hydraulika - zerwana śruba między kranem a rurą Hydraulika - zerwana śruba między kranem a rurą Hydraulika - zerwana śruba między kranem a rurą Hydraulika - zerwana śruba między kranem a rurą
  • #2 13824308
    bobanr
    Poziom 14  
    Ocena: 20
    Nie widać za dobrze, ale jeśli część rury pozostającej w ścianie posiada gwint wewnętrzny, to należy w ten gwint wkręcić przyłącza mimośrodowe i do nich baterię.

Natomiast jeśli w ścianie pozostały części przyłącza mimośrodowego, to tylko poszerzenie otworu i próba odkręcenia ich żabką.
  • #3 13824433
    pawel_kk
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    bobanr napisał:
    Nie widać za dobrze, ale jeśli część rury pozostającej w ścianie posiada gwint wewnętrzny, to należy w ten gwint wkręcić przyłącza mimośrodowe i do nich baterię.

Natomiast jeśli w ścianie pozostały części przyłącza mimośrodowego, to tylko poszerzenie otworu i próba odkręcenia ich żabką.

no właśnie część tego przyłącza została w środku (dziękuję, nareszcie wiem jak ta część się nazywa :) ) Czytałem na innych forach i ktos doradzał nagwintowanie, wkrecenie sruby na klej i potem wykręcenie całości.

ktoś potwierdzi?
  • #4 13824961
    zimny8
    Poziom 33  
    Ocena: 503
    Bzdury, po pierwsze "wbij" do środka dopasowany najlepiej "naostrzony" płaskownik i kręć w lewo, jeśli nie pójdzie to cienki brzeszczot w rękę i natnij tą pozostałą część mimośrodu, po czym próbuj jak punkt pierwszy.
    Nawet jak trochę uszkodzisz gwint w złączce to nic się nie stanie, pakuły i smar zapobiegną przeciekom.
  • #5 18246052
    jurandot
    Poziom 1  
    Ocena: 6
    Witam potwierdzam wykręciłem złamany mimośród za pomocą pilnika (półokrągłego z ostrymi krawędziami). Trzeba wbić i odkręcać francuzem blisko ściany, że nie połamać pilnika przy okazji. Dzięki za poprzednie odpowiedzi
  • #6 18250673
    wiesiekmisiek
    Poziom 33  
    Ocena: 523
    To teraz kup mocniejsze( będą droższe ale posłużą wieki) krzywki . Po nawinięciu pakułami lnianymi najlepiej stosować specjalną pastę UNIPAK. Nie wysycha ona nigdy i zawsze da się odkręcić. Nie używaj żadnego smaru jak wyżej Ci poradzono. Nie idź też na łatwiznę i nie stosuj taśmy teflonowej lub nitki teflonowej. Na teflonie nie można cofać na gwincie a ustawienie krzywek w odpowiedniej pozycji do mocowania baterii jest lekkim wyczynem dla początkującego gdyż mało tego trzeba ustawić na szerokość mocowania to jeszcze do tego w poziomie.
  • #7 18253710
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2105
    wiesiekmisiek napisał:
    Nie wysycha ona nigdy i zawsze da się odkręcić.

Wysycha, wysycha. Dużo lepsza od unipak'a jest pasta gebout, wysycha znacznie później.
  • #8 18418990
    AdiBielo
    Poziom 11  
    Ocena: 29
    Witam, mam ten sam problem co kolega, a może nawet gorszy, bo przy próbie wymiany baterii pękła całkowicie krzywka. Budynek ma już ze 40 lat, także sama rdza i nic wiecej. Ale nieco inne pytanie -czy są jakieś substancje, które pomogą mi "rozruszać" ten mimosród (WD40?), bo zapiekł się jak dziki, skoro przy próbie wykręcania pękł (bo kurde stara bateria była dosłownie 3 mm węższa, a tak bym mógł zastosować nową na starych krzywkach i mieć spokój...)
  • #9 18419012
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1380
    Na przykład Würth Rost-Of lub Rost-Of Plus albo FÖRCH Turbokraft-Rostlöser. Niedrogie i skuteczne. Sklepy motoryzacyjne.
  • #10 18419041
    AdiBielo
    Poziom 11  
    Próbowałem znaleźć coś do wbicia i jest problem... tam od razu w ścianie jest kolanko, więc jest dość płytko niestety.
    Jakbym próbował to rozpiłować brzeszczotem i wykruszyć po kawałku pewnie uszkodzę gwint i będą nieszczelności?

Dodano po 3 [minuty]:

Aha - i pytanie, czy WD40 coś tu da? Bo to mam pod ręką, a coś innego bym musiał dopiero zakupić.
  • #11 18419086
    REMUR.
    Poziom 27  
    Ocena: 254
    Można zastosować wykrętaki.

• #12 18419195
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3372
    Najlepiej wziąć palnik na propan butan i wypalić pakuły z gwintu (jeżeli wewnątrz masz plastikowe rury to trzeba to robić bardzo umiejętnie). Miałem podobnie ale u mnie nie urwało tylko pękło i woda kapała. Jeżeli w ścianie masz rury metalowe to bez żadnych obaw potraktuj to palnikiem. Gdy wypalisz pakuły to dosłownie rękami wykręcisz wewnętrzny element.
  • #13 18419308
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 742
    Czasami można liczyć na fuszerkę kafelkarza.Jak po stuknieciu daje głuchy odgłos,to po wycięciu fugi można wyjąć płytkę.Potem hulaj dusza i ciężki sprzęt:) Tak mi się kiedyś udało.
  • #14 18419534
    AdiBielo
    Poziom 11  
    Jak pisałem wcześniej - budynek ma dosłownie ze 40 lat. Wtedy nie znano jeszcze plastikowych rurek, a kleje do płytek były solidne jak beton (w sumie to chyba nawet był beton). Jednym słowem wypalać można jak najbardziej, a wyjąć płytki nie da rady
  • #15 18422429
    Xaveri
    Poziom 17  
    Ocena: 77
    Walczyłem z takim problemem jak Wasz już w sumie 2 albo 3x w życiu. Zawsze tą samą metodą - nacinałem wzdłużnie to co zostało w mufce w 1 albo 2 miejscach (zależnie czy mosiądz czy stal) i następnie wbijałem w szczelinę między częściami płaski wkrętak czy coś podobnego. Pozostałość albo zawijała się do środka (mosiądz), albo wypadała. To co zostało (przeważnie większy kawałek) traktowałem WD40 i wykręcałem pobijając w odpowiednim kierunku.
  • #16 18422489
    AdiBielo
    Poziom 11  
    Xaveri napisał:
    Walczyłem z takim problemem jak Wasz już w sumie 2 albo 3x w życiu. Zawsze tą samą metodą - nacinałem wzdłużnie to co zostało w mufce w 1 albo 2 miejscach (zależnie czy mosiądz czy stal) i następnie wbijałem w szczelinę między częściami płaski wkrętak czy coś podobnego. Pozostałość albo zawijała się do środka (mosiądz), albo wypadała. To co zostało (przeważnie większy kawałek) traktowałem WD40 i wykręcałem pobijając w odpowiednim kierunku.

I dokłądnie takim sposobem udało się ten problem rozwiązać - nacięty specjalnie spreparowanym brzeszczotem (bo nie miałem wąskiego, więc szeroki został potraktowany kątówką na pół w kawałku), potem wybijanie dłutem, co połamało cały element i największy kawałek, około połówka dał się wyciągnąć w zasadzie bez kłopotu szczypcami. Tak czy siak już wszystko działa:)
  • #17 20393614
    ks8zmc
    Poziom 1  
    Ocena: 6
    Hydraulika - zerwana śruba między kranem a rurą Hydraulika - zerwana śruba między kranem a rurą Hydraulika - zerwana śruba między kranem a rurą
    Witam, na zdjeciach widac narzedzia, dzieki ktorym mozna latwo wykrecic urwany gwint z rury. U nas szybko poszlo. Powodzenia dla innych. Pozdrawiam
  • #18 21438273
    almostermudi
    Poziom 1  
    Panowie... Dwa płaskie klucze, tak jakbyście kłódkę chcieli rozerwać i kręcicie. Wychodzi, ale bardzo ciężko.
  • #19 21815692
    md73
    Poziom 1  
    Pilnik sprawdza się znakomicie 🙂 Właśnie wymieniłem baterię wannową 🙂 Wcześniej psiknąłem WD‑40… Nie wiem, czy pomogło, ale na pewno nie zaszkodziło.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy urwanej baterii/kranu wannowego i pozostawionych w ścianie fragmentów przyłączy mimośrodowych (krzywek) z gwintem. Omawiane są sposoby ich wykręcenia bez uszkodzenia płytek: użycie żabki lub francuza, nacięcie pozostałości brzeszczotem albo dłutem i wykręcanie po wbiciu płaskiego narzędzia, zastosowanie wykrętaków, a także wypalenie pakuł palnikiem propan-butan przy metalowych rurach. Pojawia się też temat preparatów penetrujących typu WD-40 oraz środków do odrdzewiania. W końcowej części padają wskazówki dotyczące montażu nowych, mocniejszych krzywek z pakułami lnianymi i pastą uszczelniającą, z uwagą na ustawienie rozstawu i poziomu baterii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA