logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam dobrego programu oscyloskopowego z przystawką do komputera

andrzej t 24 Kwi 2005 13:27 11176 7
REKLAMA
  • #1 1432645
    andrzej t
    Poziom 11  
    Szukam coś takiego. Są takie programy mam jednego (sonda pod karte dzwięk) ale jest bardzo mizerny, może są takie z przystawką. Nie musi to być klasa labolatoryjna. Chodzi o to żeby się można
    tym troche posłużyć.

Podzielcie się informacjami.
  • REKLAMA
  • #2 1438134
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 1527627
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1577
    andrzej t napisał:
    Szukam coś takiego. Są takie programy mam jednego (sonda pod karte dzwięk) ale jest bardzo mizerny, może są takie z przystawką. Nie musi to być klasa labolatoryjna. Chodzi o to żeby się można
    tym troche posłużyć.

Podzielcie się informacjami.

moze przystawki oscyloskopowe firmy MKEiA beda Ci pasowac:
    http://republika.pl/mkeia1340/aoc1k.htm
    http://republika.pl/mkeia1340/moc1k.htm

http://republika.pl/mkeia1340/oprogramowanie.htm
  • REKLAMA
  • #5 1933940
    rdt
    Poziom 25  
    Ocena: 39
    jezeli można to ja poprosze o poszukania tego na amige
    z góry dzięki
    MOC1k pod dosem nie pojdzie i w tym sęk
  • #6 1937855
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    andrzej t napisał:
    Szukam coś takiego. Są takie programy mam jednego (sonda pod karte dzwięk) ale jest bardzo mizerny, może są takie z przystawką.
    Napisz jeszcze czego się spodziewasz i co chcesz osiągnąć, bo inaczej to wróżenie z fusów.
  • #7 2544092
    bartek96
    Poziom 13  
    Na moje stronce www.trin.cba.pl można znależć coś ciekawego, karta do kompa podłączana przez COM-a, 2 kanały, 12 bitów, częstotliwośc próbkowania 300kHz i szeroki zakres pomiarowy (od +/-2V do +/-100V). Na dzień dzisiejszy cena orientacyjna to 400zł, ale chyba warto, szczególnie że parametry są całkiem niezłe, trwają prace nad ustabilizowaniem dokładności na poziomie 0.1% :)
  • REKLAMA
  • #8 2552102
    tomahawk_
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    hmm 400zł ;/ jak komuś nie zalezy na zapisie przeboegu to proponuje oscyloskop kupic na allegro.pl 10mhz koło 150 pln

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano programu oscyloskopowego z przystawką do komputera, który nie musi być laboratoryjnej klasy, ale umożliwi podstawowe pomiary. W dyskusji wspomniano o przystawce oscyloskopowej z EdW z przetwornikiem A/C oraz o oprogramowaniu pod Amigę, które może działać pod DOS-em. Zaproponowano zakup gotowej przystawki dostępnej w sklepie AVT. Polecono również przystawki oscyloskopowe firmy MKEiA wraz z dedykowanym oprogramowaniem. Zwrócono uwagę, że oprogramowanie MOC1k nie działa pod DOS-em, co ogranicza kompatybilność. Na innej stronie zaproponowano kartę do komputera podłączaną przez port COM, oferującą 2 kanały, 12-bitową rozdzielczość, częstotliwość próbkowania 300 kHz oraz szeroki zakres pomiarowy od ±2V do ±100V, w cenie około 400 zł. Alternatywnie zasugerowano zakup używanego oscyloskopu 10 MHz na Allegro za około 150 zł, jeśli nie jest potrzebny zapis przebiegu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA