Witam wszystkich,
tak się sklada, że to mój pierwszy post tutaj na forum.
Mam pytanie jakie urządzenie doradzicie kupić do rejestracji i podglądu pomiarów w terenie - najlepiej do laptopa - tak myślę..
Załóżmy że będe mierzył zawsze standart 0-10V ( 4-20mA )
Pomiary również dynamiczne zakładam że minimum 100/s
Wystarczy 1 kanał, choć 2 mogły by się czasem przydać
dokładność <1% mnie zadowoli
Rozglądając się wśród różnych sprzetów myślę nad kupnem prostego oscyloskopu do PC wraz z gotowym oprogramowaniem - to chyba najszybsze i najprostsze rozwiązanie.
Zależy mi na rejestracji przebiegów conajmniej 100/s i zapis do pliku który łatwo potem wykorzystać (arkusz kalkulacyjny)
Fajnie jakby można było zdefiniować wirtualne kanały żeby podglądać odrazu siłę/ciśnienie itp..
Urządzenie ma być wszechstronne i wygodne w terenie.
Z tego co znalazłem na szybko to oscyloskopy Pico pod port równoległy zawarte w samej wtyczce (wygoda) i dostarczane z oprogramowaniem PicoScope i PicoLog
Albo z AVT "oscyloskopy" pod port szeregowy też z oprogramowaniem..
Nie chodzi o oszczędność paru pln, a o wszechstronność - port szeregowy wydaje mi się lepszy pod tym względem, a najlepszy byłby USB...
Pomóżcie coś doradzić "na wczoraj"...
Czy wogóle idę dobrym tropem?
tak się sklada, że to mój pierwszy post tutaj na forum.
Mam pytanie jakie urządzenie doradzicie kupić do rejestracji i podglądu pomiarów w terenie - najlepiej do laptopa - tak myślę..
Załóżmy że będe mierzył zawsze standart 0-10V ( 4-20mA )
Pomiary również dynamiczne zakładam że minimum 100/s
Wystarczy 1 kanał, choć 2 mogły by się czasem przydać
dokładność <1% mnie zadowoli
Rozglądając się wśród różnych sprzetów myślę nad kupnem prostego oscyloskopu do PC wraz z gotowym oprogramowaniem - to chyba najszybsze i najprostsze rozwiązanie.
Zależy mi na rejestracji przebiegów conajmniej 100/s i zapis do pliku który łatwo potem wykorzystać (arkusz kalkulacyjny)
Fajnie jakby można było zdefiniować wirtualne kanały żeby podglądać odrazu siłę/ciśnienie itp..
Urządzenie ma być wszechstronne i wygodne w terenie.
Z tego co znalazłem na szybko to oscyloskopy Pico pod port równoległy zawarte w samej wtyczce (wygoda) i dostarczane z oprogramowaniem PicoScope i PicoLog
Albo z AVT "oscyloskopy" pod port szeregowy też z oprogramowaniem..
Nie chodzi o oszczędność paru pln, a o wszechstronność - port szeregowy wydaje mi się lepszy pod tym względem, a najlepszy byłby USB...
Pomóżcie coś doradzić "na wczoraj"...
Czy wogóle idę dobrym tropem?