logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kenwood KA-949 - ciche granie w lewej kolumnie, potencjometr nie reaguje

Saitek22 24 Kwi 2005 15:59 1584 6
REKLAMA
  • #1 1433097
    Saitek22
    Poziom 12  
    Witam mam problem moj stary wzmacniacz kenwood ka 949 przestał grac, Raczej watpie ze koncówka sie spaliła bo głosno nie słuchałem a zwarcie w głosniku tez odpada. Objawy sa takie ze słychac ciche granie w lewej kolumnie potencjometr nie reaguje. Czego to moze byc przyczyna sprawdziłem wszystkie bezpieczniki sa w pozadku. Prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1433116
    adammc

Poziom 26  
    Ocena: 101
    jezeli gra cos pocichu to poszukaj w okolicy preampa potencjometrow ewentualnie przełączników wejść. ale warto zbadac tez koncowke skoro mowisz ze w jednym kanale tylko gra posłuchaj drugiego czy coś chociarz szumi
  • REKLAMA
  • #3 1433847
    Saitek22
    Poziom 12  
    No tak kanał prawy głuchy w lewym gra tylko wysokim tonem. Zbadałem główna płyte i niema zadnych oznak spalenia czy nawet zimnych lutów a szukałem scalaków w necie do niego ale niema. Znowu oddanie go do serwisu kenwooda jest strata pieniedzy bo moze wyjsc drozej niz ten wzmak warty
  • REKLAMA
  • #4 1435668
    Saitek22
    Poziom 12  
    to jak nie potrafi mi nikt pomuc ??
  • #5 1435918
    adammc

Poziom 26  
    cóż można ci powiedzieć jezeli ten jeden kanal jest całkiem głuchy to wina koncówki lub przekaznika co włącza głosniki lub samego przełącznika od głośników .

sprubuj palcem podotykać wejść końcówki mocy czy pojawia sie przydżwięk w obu kanałach czy na pewno końcówki są sprawne

potem szukaj w preampie jak kiedyś pisalem
    poszukaj moze schematu na elektrodzie napisz post o schemat w dziale do tego bo tak po kablach to sie nie da wszystkiego wymyslic moze zdjęcie jakieś masz płytki z obu stron ?
  • REKLAMA
  • #6 1438944
    Saitek22
    Poziom 12  
    Przydzwiek pojawia sie na płycie czołowej przy 2 kondensatorach , na płycie tej znajduje sie pokretło od bassu gósnosc i wszystkie tam podbicia i ine funkcjie tak jagby to był przed wzmacniacz , sprawdziłem potencjometry sa dobre , przekaznik pstryka prawidłowo podczas właczania , dotykajac tych kondensatorów głosnik zaczyna pierdziec , koncówki raczej sa sprawne bo ani sie nie nagrzewaja zabradzo maja normalna temperature jak sie właczy wzmak na 30 min to radiator jest leko ciepły wyjsca na głosnik posprawdzałem niewiem co moze byc napisałem temat na elektrodzie ale nik niema schematu
  • #7 1446552
    adammc

Poziom 26  
    a tam przy tych potencjometrach jest moze jakas elektronika tranzystory uklady itp
    jak tak to sprawdz czy dochodzi tam zasilanie
    no cóż tam musisz szukać usterki
    tez nie mam schematu i nie widze jak to wygląda wiec cóz moge wiecej powiedzieć powodzienia .

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz Kenwood KA-949 ma problem z cichym dźwiękiem w lewej kolumnie oraz brakiem reakcji potencjometru. Objawy wskazują na uszkodzenie jednego kanału – prawy jest całkowicie głuchy, a lewy gra tylko wysokimi tonami. Bezpieczniki są sprawne, a na płycie głównej nie widać oznak spalenia ani zimnych lutów. Przekaznik głośnikowy działa prawidłowo, a potencjometry zostały sprawdzone i są dobre. Przy dotykaniu kondensatorów na płycie czołowej, gdzie znajdują się potencjometry bassu i głośności, pojawia się przydźwięk, co sugeruje problem w przedwzmacniaczu lub układzie sterującym potencjometrami. Końcówki mocy wydają się sprawne, nie nagrzewają się nadmiernie, a wyjścia na głośniki są poprawne. Brak schematu utrudnia diagnozę, ale zaleca się sprawdzenie zasilania i elementów elektronicznych (tranzystorów, układów scalonych) w okolicy potencjometrów i przedwzmacniacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA