Chciałem skonstruować sobie miecz świetlny, taki jak mają w Star Wars. Chce, żeby promień był laserowy. Jak można takie coś skonstruować? Wie ktoś może? Prosiłbym o pomoc - wskazówki, jakieś linki do stron o budowie laserów itp. Dziękuję
.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamPreskaler napisał:"...ma bardzo mało rozbieżną wiązkę światła..."
Przestań się śmiać! Wytrzyj łzy z oczu i może uda Ci się to poprawnie przeczytać?
Preskaler napisał:Do "pdmk"!
Słowo "promień" nie zostało użyte przeze mnie w sensie fizycznym tylko potocznym (np. "wpadający przez okno promień świetlny") a jego długość to wzrokowe określenie zasięgu rozświetlonej smugi (dymu lub kurzu). Żeby go ograniczyć powinna na końcu znajdować się jakaś nieprzeżroczysta powierzchnia. Wtedy byłby "ucięty" równo. W innym przypadku może się "rozpływać" stopniowo aż do całkowitego "rozmycia".
Preskaler napisał:Nie śmiej się z takich pytań i pomysłów! To jest prawdziwy "motor" postępu technicznego. W przeszłości ludzie marzący o lataniu czy oglądaniu przedmiotów na odległość kilku tysięcy kilometrów byli wyśmiewani a jednak ich marzenia się spełniły!
Preskaler napisał:Staraj się coś "wykombinować" na taki "śmieszny" temat a może to przynieść nieoczekiwany zwrot w technice. Oczywiście humor jest domeną ludzi inteligentnych (zresztą nie tylko ludzi - psy, delfiny, kozy i zwierzęta "inteligentne" też się nim wyróżniają). Nie wolno jednak wyśmiewać się z bliżnich. Oczywiście jakieś drobne uszczypliwe uwagi są dopuszczalne ale nie wszyscy posiadają tak dalece wyrobione poczucie humoru, że mogą się śmiać z siebie!
Pozdrawiam!
novyx napisał:Bardzo mi się podoba twój pomysł !!!!!!!!!!!
Gdzieś taki miecz już chyba nawet widziałem. Był zrobiony z niebieskiego lasera, miał długość 1m i szerokość 5cm.
To było gdzieś tutaj:
http://www.nfz-warszawa.pl/informator/IKTU304/IGMN1434031/070000959050601.html
Poszukaj w dziale "własne konstrukcje" albo zapytaj na forum![]()
NIECH MOC BĘDZIE Z TOBĄ !!!
adasan napisał:Aha i jeszcze jedno - Panie Elektryczku, pytasz mnie ile mam lat. Takie ironie kierujesz tez do tych uzytkownikow forum, ktorzy dyskutuja o dyskotekowych stroboskopach?? Co takie swiecidelka na dyske sa bardziej powaznym tematem od mojej zabawki??