Więc tak, temat rozgrzebywany wiele razy. Nie chodzi o plazme,l aser i inne, mianowicie o podświetlenie matowej rurki z plexi i (najważniejsze) efekt dzwiękowy podczas właczania "machania" i wyłaczania. Przydałoby sie takze przyciemnianie/rozjaśnianie diod. Przyda sie schemacik jakiś (tani sposób)
Witam
Z rozjasnianiem i przyciemnianiem diod to problemu raczej nie ma, ale jak juz chcesz jakies efekty dziwękowe np przy machaniu to musialbys troche pokombinowac.
Aha i nie nasmiewajcie sie z naszego kolegi co chce zrobic miecz na plazmie, a jak mu sie uda, moze to przyszły noblista
Dzięki, to już coś a teraz jak to połączyć z efektami dzwiękowymi ?Myślałem nad giętkim neonem z allegro w rurce matowej z pleksi, podłączyć do układu, który podczas właczania rozjaśniał światło (w tym przypadku neona) a i mimo tego emitował odpowiedni dzwięk, w tym samym czasie podczas machania inny (pewnie jakieś urządzenie mierzące "zamach") i podczas wyłączania przyciemniał diody i emitował odpowiedni dzwięk. Słyszłem, że nada sie do tego mikrokontroler AVR - ATmega8.
Prosze o dokładną pomoc!!!!!
Dodano po 3 [minuty]:
I jeszcze jedno, dzwięk podczas zderzania sie ostrz
Dodano po 18 [minuty]:
Dobra, jesli ktoś chce mi pomoc to to jest moje gg:1771617 bądz e-mail:pfof100@wp.pl
...ale nie stawiajcie krzyżyka na tym temacie...
Są sprzedawane miecze w których mikrokontroler generuje sygnał i modyfikuje go na bazie odczytów z akcelerometru. Daje to całkiem ciekawy efekt. Niestety, kolego ___YODA___ Musiałbyś sie DUUUUUUUUŻOOO nauczyć żeby cos takiego zrobić.
mysle ze z dzwiekiem (czesciowo)da sie zrobic .po prostu wbudowac w miecz cos w stylu przelacznika rteciowego tylko tak zeby sila odsrodkowa wyrzucala rtec do czubka miecza i wlaczala generator dzwieku.gorzej z uderzeniem miecza o miecz.pozdrawiam .i przestancie sie nabijac, kolega pisze bo chce cos zrobic a nie czytac bezsensowne wypowiedzi
Sorry ale nie moglem sie powstrzymac.Z dzwiekiem mozna by sprawe prosto rozwiazac,tyle ze byloby to rozwiazanie malo atrakcyjne.Mowie o zakloceniach w polu magnetycznym wytwarzanym przez taki generator na jakim gral J.M.JARRE w Gdansku.Urzadzenie stare ale jare.Nic nie trzeba by bylo programowac,tylko zmusic taki generatorek do wytarzania dzwiekow o pozadanej czestotliwosci i tonacji.Zaznaczam ze to dziala w dwiie strony,tzn im przedmiot powodujacy zaklocenia jest blizej anteny tym dziek jest wyzszy i na odwrot.Co do atrakcyjnosci rozwiazania,problem bylby w tym ze trzeba byc blisko anteny.Pozdrawiam.
Kolega YODA zadał konkretne pytanie i chce zbudować realne urządzenie. Proszę więc powstrzymać się od głupich docinków. Jeśli ktoś nie ma nic konkretnego do powiedzenia, proszę się nie wypowiadać. Żałosne odpowiedzi zostały wydzielone z tematu i znajdują się w koszu. Proszę kontynuować poważne rozważania na ten temat. Wszystkie inne wypowiedzi będą równały się z otrzymaniem ostrzeżenia!
Po długich prubach i błędach doszedłem do wniosku że co najmniej trzeba zrobi układ to oczywiste;D potem:
-genarator dzwięku..
-głośnik to chyba oczywiste
-żródło zasilania(baterie ;D)
-światło(myślałem nad giętkim neonem z allegro można go odrazu przyciemniac)
-obudowa (moja działka)
-jeśli o czymś zapomniałem daj cie zanc ale prosze o konkretne pomysły
Na tej stronie do kupienia jest wszystko, począwszy od diód firmy Luxeon [obecnie najjaśniejsze na rynku], poprzez tzw. rezonator mocy [powodujący "mruczenie" miecza jak w filmie], sterownik miecza [dzięki niemu uzyskamy efekt rozjaśniania/przyciemniania ostrza przy włączaniu/wyłączaniu oraz rozbłysk przy uderzeniu o inne ostrze], wskaźnik naładowania baterii, sterownik dźwięku [wydający na głośnik odpowiednie dźwięki walki], na ostrzu [z poliwęglanu] kończąc.
Wątpie żebyś chciał wydać tyle kasy na te komponenty [ja również nie zamierzam], dlatego proponuję Ci kupić na allegro tani zabawkowy miecz świetlny dla dzieci [najlepiej tą większą wersję] za ok. 25 zł, oraz kilka diód [możliwie jak najjaśniejszych] o różnych wielkościach [5mm, 10mm] i różnych kolorach [zależy jaki chcesz]. Te tanie miecze z allegro posiadają efekty dźwiękowe, wizualne i wibracujne. Diody naturalnie mają posłużyć jako podświetlenie ostrza [zapomniałbym, rurkę z pleksy zakończoną okrągłą zatyczką również trzeba gdzieś zamówić]. Wątpię, żeby taki miecz dorównywał produkcjom za pół tysiąca, ale na pewno byłby świetny.
P.S. Jeśli chodzi o diody, pewien facet zajmujący się mieczami wstawia do rękojeści trzy diody LED 5mm. IMO to powinno wystarczyć, chociaż sam nie próbowałem, ale zdjęcia wyglądają nieźle [na dzisiejszych diodach byłoby lepiej]. Po więcej informacji zapraszam na JR Sabers.
Ja sam zaś przygotowuję największe [mam nadzieję] polskie centrum mieczy świetlnych, z zasadami działania, opisami konstrukcji itp.
[EDIT]
Polecam także stronę RandomSabers. Jej twórcy zajmują się budowaniem rękojeści mieczy świetlnych na podstawie przysyłanych projektów.
P.S. Jak widać, wiele osób zajmuje się budową takich mieczy, także nie ma się z czego śmiać.
Witam
za kilka dni zacznie działać moja strona związana z budową "mieczy świetlnych", można będzie na niej zobaczyć co mam do zaproponowania:
W chwili obecnej wykonałem trzy sztuki mieczy dla znajomych, miecze zrobione są z aluminium wykończonego elementami gumy i plasiku.
Sercem miecza jest microprocesor odpowiedzialny za dźwięki oraz rozjaśnianie i ściemnianie ostrza. Samo ostrze wykonane jest ze zmatowionego poliwęglanu i może mieć dowolny kolor podświetlenia ( na życzenie klienta) cena miecza w zależności od tego co w nim ma być i jak ma wyglądać od 160 - 300 PLN. Nie jest to plastikowa zabawka, tylko porządnie wykonany miecz na który daje gwarancje 1 roku. Uwaga możliwe jest wykonanie miecza posiadającego ostrze którym można walczyć oczywiście w miarę rozsądku. tak więc cierpliwości i niech moc będzie z wami
Wiem jak można zrobić miecz świetlny.
Potrzebujemy
1.Dioda laserowa ok 10-50 mW
2.Moduł sterujący w zakresie grubości lini
3.Moduł Sterujący promienia widzialnego
3.Rękojeść Jeżeli połączymy te wszystkie cześci mozemy uzyskać niezły efekt Np ustawiamy Moduł na grubość lini w zakresie 50 cm nasz promien bedziemy widzieli na 50 cm:D Są tylko dwa smyki.Diodę trzeba chłodzić jezeli mamy 50 mW i nie widać samej lini ale też i kropkę na górze:D:DD:D: Pozdrawiam
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Dyskusja dotyczy budowy miecza świetlnego z plexi z efektami świetlnymi i dźwiękowymi, w tym rozjaśnianiem i przyciemnianiem diod LED oraz generowaniem dźwięków podczas włączania, machania i wyłączania. Proponowane rozwiązania obejmują zastosowanie mikrokontrolera AVR ATmega8 do sterowania efektami świetlnymi i dźwiękowymi, wykorzystanie potencjometru suwakowego do regulacji jasności diod oraz integrację akcelerometru do wykrywania ruchu miecza i generowania odpowiednich dźwięków. Wskazano również na możliwość użycia generatora dźwięku i głośnika oraz źródła zasilania w postaci baterii lub małego akumulatora. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące zakupu gotowych komponentów, takich jak diody Luxeon, rezonatory mocy i sterowniki dźwięku ze sklepu Corbins Components, które umożliwiają uzyskanie efektów rozjaśniania, przyciemniania i dźwięków walki. Wspomniano także o gotowych mieczach z mikroprocesorem sterującym dźwięki i światło, wykonanych z aluminium i poliwęglanu, dostępnych w cenie od 160 do 300 PLN. Poruszono temat wykrywania uderzeń mieczy za pomocą czujników i generowania dźwięków zderzenia. Wskazano, że realizacja projektu wymaga zaawansowanej wiedzy i umiejętności programistycznych oraz elektronicznych. Pojawiły się także mniej praktyczne pomysły, jak wykorzystanie przełącznika rtęciowego do wykrywania ruchu. Dyskusja podkreśla potrzebę konkretnych schematów i próbek dźwiękowych oraz zachęca do poważnego podejścia do tematu. Wygenerowane przez model językowy.