logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Romet skuter nie zapala po usunięciu filtra powietrza, brak paliwa w filterku

primer12 30 Lip 2014 21:32 6207 11
REKLAMA
  • #1 13838408
    primer12
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam. mam problem z skuterem Romet. Jakiś czas temu wyciągnałem z niego całkiem filtr powietrza znaczy sam wkład. Jezdziłem dwa dni i stanął. Zaczałęm sie z tym bawic i sprawdziłem świece iskra jest i świeca ma jakieś 3 tygodnie. Problem jest w tym że w filterku paliwa nie ma nic paliwa ale dostarczyłem paliwa do gaźnika przez wężyk i dalej nie chciał odpalic. Przed próbą dodawania paliwa świeca była kompletnie sucha. Co może być przyczyną że po pierwsze nie ma paliwa w filterku a po drugie skuter mimo dodania paliwa do gażnika nie zapala?
  • REKLAMA
  • #2 13838470
    kamil2993
    Poziom 21  
    Ocena: 76
    primer12 napisał:
    Witam. mam problem z skuterem Romet. Jakiś czas temu wyciągnałem z niego całkiem filtr powietrza znaczy sam wkład. Jezdziłem dwa dni i stanął.

Przepraszam..co zrobiłeś?
    W jakim celu wyciągnąłeś filtr powietrza i tak jeździłeś?
  • REKLAMA
  • #3 13838475
    primer12
    Poziom 2  
    Wyciągnałem bo zaczeło mi go dławic a co sie okazało filtr był cały zawalony olejem i paliwem. i miałem kupic nowy ale nie zdążyłem :/ tak mi kazałzrobic mechanik który zajmuje sie skuterami... chociażjużnie sądze że on jest dobrym mechanikiem
  • REKLAMA
  • #4 13838484
    kamil2993
    Poziom 21  
    primer12 napisał:
    Wyciągnałem bo zaczeło mi go dławic a co sie okazało filtr był cały zawalony olejem i paliwem. i miałem kupic nowy ale nie zdążyłem :/

...
    No i masz problem na własne życzenie.. Nigdy ale to prze nigdy nie jeździmy bez filtra ...
    Silnik do remontu, bez rozbiórki się nie obejdzie.
  • #5 13838490
    primer12
    Poziom 2  
    A nie jest możliwe że gaźnik sie gdzieś zapchał czy coś?
  • #6 13838498
    kamil2993
    Poziom 21  
    primer12 napisał:
    A nie jest możliwe że gaźnik sie gdzieś zapchał czy coś?

Wszystko jest możliwe, musisz po kolei sprawdzać.
  • REKLAMA
  • #7 13838514
    primer12
    Poziom 2  
    Czyli co gaźnik wyciągnac wrzucic na noc do denaturatu żeby odmókł z całego syfu? Czy jak?
  • Pomocny post
    #8 13838541
    kamil2993
    Poziom 21  
    primer12 napisał:
    Czyli co gaźnik wyciągnac wrzucic na noc do denaturatu żeby odmókł z całego syfu? Czy jak?

Jak już mówiłem, sprawdzasz i czyścisz wszystko po kolei.
    Nie znam się na czyszczeniach gaźników lecz możesz spróbować na pewno gorzej nie zrobisz.
  • #9 13841384
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1138
    Kolego jeśli nie masz paliwa w filterku, to najpierw sprawdź, czy masz paliwo w zbiorniku. Następnie sprawdź, czy jest podłączony wężyk do króćca na (czarnym) kolanku gaźnika oraz do "kranika podciśnieniowego". Jeśli masz czysty filterek i poprawnie założoną rurkę do podciśnienia i mimo tego podczas uruchamiania silnika paliwo nie pokazuje się w filterku, to może być wadliwy "kranik" paliwa. Zdarza się w kranikach tego typu, że skleją się membrany i kranik paliwa nie "puści", wówczas należy zdjąć ten wężyk z kolanka gaźnika i spróbować ustami na zmianę wytworzyć podciśnienie i ciśnienie. W moich przypadkach wynik był pozytywny. W przypadku zanieczyszczonego (wewnątrz) gaźnika, to należy usunąć brudy z dekielka (ostojnika) a następnie udrożnić wszystkie dysze. Na koniec należy starannie zamontować gaźnik i filtr powietrza i pojazd powinien "zaskoczyć", oczywiście pod warunkiem, że silnik nie jest zatarty.
  • #11 15452727
    karas44
    Poziom 16  
    Ocena: 65
    heh nie ma tam membrany. zapewne to 4t
  • #12 15452965
    krecik22
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Nieźle czytając twój post zastanawiam się czy ten pseudo mechanik wiedział w ogóle o co chodzi bo jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić żeby można było jeździć bez filtra he he
    Na twoim miejscu prowadzisz do mechanika swój motur i niech naprawia skoro tak doradził niech ponosi tego konsekwencje.
    Pozdro i powodzenia

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z skuterem Romet, który przestał działać po usunięciu filtra powietrza. Po wyjęciu filtra, skuter jeździł przez dwa dni, a następnie zgasł. Użytkownik sprawdził świecę zapłonową, która działa, ale w filtrze paliwa nie ma paliwa. Po dostarczeniu paliwa do gaźnika skuter nadal nie odpala. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z zatykania gaźnika, wadliwego kranika paliwa lub braku paliwa w zbiorniku. Zalecają sprawdzenie i czyszczenie gaźnika oraz upewnienie się, że wszystkie wężyki są prawidłowo podłączone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA