logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd interfejsu COM w Opel Tech2 na laptopie Panasonic z WinXP po formacie

trzebos 31 Lip 2014 16:30 2958 10
REKLAMA
  • #1 13840478
    trzebos
    Poziom 9  
    Ocena: 64
    Witam!

Mam problem z programem diagnostycznym Opel Tech2, problem polega na tym, że jak podłącze kabel diagnostyczny do interfejsu COM (Laptop PANASONIC z systemem WinXP) to wyskakuje taki oto błąd: Nie znaleziono interfejsu! (Brak echa). Kabel diagnostyczny ma końcówkę z RS-232.
    Wcześniej wszystko działało, ale po formacie systemu przestało.

Z góry dziękuje za każdą wskazówkę i pomoc.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 13840498
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 13840517
    trzebos
    Poziom 9  
    Port mam ustawiony. W programie Opel TECH2 port: COM1 i w menedżerze urządzeń też COM1.

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

"To zobacz co się dzieje na Txd i Rxd" - jak mam to sprawdzić?, bo się nie orientuję.

Dodano po 36 [minuty]:

Co może być przyczyną? Pilne.
  • #4 13842266
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 13842317
    rs07
    Poziom 20  
    Ocena: 166
    Kolego programista. Sprawdź czy com1 działa. Uruchom np. terminal na com 1 i sprawdź czy jest echo zwierając piny Txd z Rxd.
  • #6 13842921
    trzebos
    Poziom 9  
    Programuje w PHP kolego :) Dzięki za odpowiedzi zrobię jak piszecie.
  • #7 13842926
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6529
    Żeby było ECHO interfejs musi mieć zasilanie (być podłączony do samochodu)...
  • REKLAMA
  • #8 13842944
    trzebos
    Poziom 9  
    A jest jakiś program dzięki, któremu mogę sprawdzić poprawność działania portu COM?
  • Pomocny post
    #9 13842961
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 13843149
    trzebos
    Poziom 9  
    Nie znam się na elektronice. Może mi ktoś dokładnie opisać jak mam wykonać ten test. Chodzi o zwieranie pinów Txd z Rxd. Można zamiast tego użyć jakiegoś adaptera? Bo ja się na tym nie znam. Wiem, że nie wolno się pomylić z pinami podczas lutowania kabli na RS232, czy też orientacji ich tasiemek. Bo można taki port uszkodzić.
  • Pomocny post
    #11 13843201
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z programem diagnostycznym Opel Tech2, który przestał działać po formacie systemu Windows XP na laptopie Panasonic. Po podłączeniu kabla diagnostycznego do portu COM1 pojawia się błąd "Nie znaleziono interfejsu! (Brak echa)". Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie działania portu COM oraz wykonanie testu zwierania pinów Txd i Rxd, aby upewnić się, że port działa poprawnie. Wskazują również na konieczność zasilania interfejsu oraz polecają użycie programów takich jak HyperTerminal lub PuTTY do testowania portu COM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA