logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zwiększyć moc amplitunera Unitra AT 9100 bez przeróbek?

K_J 24 Kwi 2005 22:19 5150 41
Najlepsze odpowiedzi

Czy da się zwiększyć moc amplitunera AT 9100 bez żadnych przeróbek?

Nie — bez zmian w zasilaniu i końcówce mocy mocy AT 9100 nie zwiększysz [#1434391] Wzmacniacz jest oceniany na około 2×27 W przy 8 Ω, a jego zasilacz jest za słaby dla większych obciążeń, więc „darmowego” wzrostu mocy nie będzie [#1440091][#1446808] Jeśli ktoś chce realnie więcej mocy, musiałby podnieść napięcie zasilania i wymienić transformator, kondensatory oraz tranzystory końcowe na mocniejsze, ale to już są przeróbki [#1434937][#1453494]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 1434230
    K_J
    Poziom 11  
    Witam mam pytanie jak mogę podkręcić mojego AT'eka
    jest to wyżej wymieniony amplituner AT 9100 znanej firmy unitra

a moje pytanko to

Więcej mocy czy to możliwe ????

nie byl nigdy przerabiany od kupienia nic nie bylo zmieniane

tylko gałki bo już były brzydkie :> jestem
    jego pierwszym właścicielem więc jest
    w bardzo dobrym stanie .

pozdrawiam Krzych
  • REKLAMA
  • #3 1434338
    K_J
    Poziom 11  
    sorry ale nierozumiem co ma

ws442

do at 9100

p.s.
    trafo wole zostawić stare bo za taką
    cenę to wole kupić nowy :)
  • #4 1434391
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    za darmo mocy nie zwiekszysz. Niczego nie zmienisz przy starym trafie wiec zastanow sie czy to sie oplaca.
  • #5 1434937
    albino
    Poziom 24  
    Ocena: 95
    K_J napisał:
    sorry ale nierozumiem co ma

ws442

do at 9100

p.s.
    trafo wole zostawić stare bo za taką
    cenę to wole kupić nowy :)

To,ze musisz tak jak w ws442,zmienic trafo,kond.,tranzystory.Pozdro...
  • Pomocny post
    #6 1435830
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 144
    Trafo 250W 2x30V toroid.Zamiast 2x4700uF dać 2x10 000uF 50V.Wymienić BD911/912 na BD249 i 250 i mamy prawdziwe 80W 8R :)..... tylko na radiator wiatraczek !
  • #7 1438194
    elektron85
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    sprawdzil ktoś tą metode co wymienił alton??
  • #8 1439871
    gapa63
    Poziom 11  
    A ja mam takie pytanie odnosnie tego wzmacniacza jeszcze - mianowicie mam 2 głosniki niskotonowe o mocy 50W 4 ohm. I jak dam powyżej 60% głośności i bass na 2 to głosniki nie wyrabiają - czego to jest wina? za słabego wzmacniacza czy za słabych głosników. I wogóle jaka jest moc tego wzmacniacza bo raz piśz 2x160W, raz 2x100W, 2x45W To w końcu jak jest?
  • REKLAMA
  • #9 1440023
    albino
    Poziom 24  
    Ocena: 95
    Nie wiem jaka ma moc,ale glosniki powinny miec okolo (jeszcze raz tyle co wzm).Pozdro...
  • #10 1440091
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 479
    gapa63 napisał:
    .... I wogóle jaka jest moc tego wzmacniacza bo raz piśz 2x160W, raz 2x100W, 2x45W To w końcu jak jest?

Jest 2x 27W/8ohm a do obciążenia 4 omami ma za słaby zasilacz
  • #11 1440101
    chaka
    Wzmak ma 2x27W (prawdziwych:) ) NIe wiem jakie to glosniki wiec nie powiem ci co nie wyrabia. W metodzie altona trzeba uwzglednic jeszcze cala mase innych rzeczy. Wymienic prawie wszystkie kondensatory na takie same o wyzszym napieciu, zwiekszyc wzmocnienie, ustalic punkty pracy i wszystko wyregulowac. Zwykly toroid 250W nie wejdzi do obydowy a zasilana ma byc nie tylko koncowka.
  • REKLAMA
  • #12 1441566
    gapa63
    Poziom 11  
    oj napisał:
    gapa63 napisał:
    .... I wogóle jaka jest moc tego wzmacniacza bo raz piśz 2x160W, raz 2x100W, 2x45W To w końcu jak jest?

Jest 2x 27W/8ohm a do obciążenia 4 omami ma za słaby zasilacz

no ale ten 1 głośnik jet 4 ohmowy i gra fajnie tylko na maxie już charczy - tzn nie wyrabia. czy przy 8 OHM bedzie lepsza jakośc dzwięku ( npmocniejszy bass)
  • #13 1446808
    chaka
    gapa63 napisał:

no ale ten 1 głośnik jet 4 ohmowy i gra fajnie tylko na maxie już charczy - tzn nie wyrabia. czy przy 8 OHM bedzie lepsza jakośc dzwięku ( npmocniejszy bass)

Ten biedny amplituner nagła smiercią zakonczy wspolprace z glosnikiem 4omowym. Chesz wiecej basu to od tego jest pokretlo specjalne:P Ten amplituner ma dosyc czule wejscie i (przynajmniej u mnie) wyciaga maksymalna moc ok 5-6 na sali glosnosci przy wieszosci zrodel wiex na maksa nie ma co go podkrecac bo bedzie totalny przester. Tlumaczac lopatologicznie jakosci dzwieku nie zmienisz impedancja. Ma byc 8 omow bo pod tyle byl zaprojektowany.
  • #14 1447206
    elektron85
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Charcza prost powód 4ohm membrany tych głośnikow przy wzmacniaczy na 8ohm sie dardziej wychylkają do przodu porzy małej mocy nie będzie to znaczne a przy dużej właśnie tak jak u ciebie będą charczeć podłacz dwa głosniki szeroegowo pod jeden kanał wtedy razem bedą miały 8 ohm i napewno nie będzie już tak jak mówisz.
  • #15 1449265
    chaka
    bzdury gadacie ze cztac sie odechciewa. Poczytajcie sobie najpierw jakies madre ksiazki zanim sie wypowiecie bo co jeden to madrzejszy. Glosnik charczy zlbo dlatego ze jesdzie na przesterze albo dlatego ze jest do bani. W twoim przypadku albo glosnik jest do bani albo wzmacniacz zakatowany bo ten wzmak na na glosniku 4 omy nie dozylby momenty przestety bo albo poszedlby bezpiecznik albo koncowka.
  • #16 1450652
    K_J
    Poziom 11  
    dzieki za za ten pomysł ze zmiana wszystkich kondensatorow i trafo za tyle to już sobie drugi kupilenm 2x400 ale w prawdziwej jakies 2x175-200

a co do glosnikow to ja mam pod ta unitra 2x LW1000 alphard'a
    i potncjometr od basów mam zawsze na -3 a i tak glosnik przy glosnosci na 9i10 wygląda jak by chcial wyskoczyć :]
  • #17 1450767
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 1450783
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    Witam.
    Chciałbym zobaczyć zdjęcia tego wzmaka co ma to niby 2X400W i jak to gra z tymi Twoimi LW100 :]
    Kolega chaka napisał przecierz, że to cudo nie może grać pod 4R i tego się nie da obejść bo końcówka nie wyrobi napewno. Juz trzy razy naprawiałem AT który pracował pod obciążeniem 4R i zawsze efekt był ten sam-spalona koncówka mocy.
    I najważeniejsza sprawa aby zwiększyć moc trzeba podnieść napięcie. Z resztą co Ty chcesz tym wzmacniaczem nagłaśniać. Bo na warunki domowe moc 2X27W jest wystarczjąca. Zastanów się lepiej aby wymienić kolumny na takie o lepszej efektywności.

do lilbil
    Twój pomysl to już w ogóle.. szkoda słów. (najlepiej taki z bazaru 2X500W nie??)
  • REKLAMA
  • #19 1453208
    Piquś
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam!

Chłopaki, ja wiem, że AT9100 został przewidziany na kolumny 8Ω, ale mój egzemplarz już kilka razy zasilał kolumny 4Ω, i nic mu się nie stało. Zwykle staram się przestrzegać zasady z impedancją obciążenia, ale mimo wszystko ten wzmacniacz bez najmniejszego problemu chodzi z obciążeniem 4Ω, nawet bezpieczniki się nie jarają, a są takie, jak powinny być... W końcówce mam zwykłe tranzystory BDP285/286. Do tej pory myślałem, że ten wzmak jest nie do zdarcia, skoro wytrzymał 4Ω (i dalej tak uważam), ale jeśli piszecie, że te wzmacniacze paliły się przy 4Ω, to co jest "nie tak" z moim atekiem?? Dodam tylko, że głośność była ustawiona do momentu charczenia... raczej wzmacniacza, bo kolumny mają 40W (Unitra Fonica A-40).

Co do "wybebeszenia" tego wzmaka i montażu samochodówki do obudowy... stary, dla Ciebie już nie ma ratunku...

-Pozdrawiam,
    -Piquś
  • #20 1453289
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    jednym slowem mowiac ja was nie rozumiem ludziska po co wam az taka moc czy moc w granicach 10-35wat juz wam nie wystarcza przeciez to juz jest ogromna moc. co wy zescie sie tak zapatrzyli na ta beznadziejna tandetna chinszczyzne gdzie pisze ze ma 2x180 przy pradiatorze 2x mniejszym niz w naszej konstrukcji. moim skormnym zdaniem tuning wzmaka mozna przeprowadzic ALE JAKOSCIOWY zwiekszenie moc naszych polskich konstrukcji niekiedy mija sie z celem bo wiecej sie wyda na czesci niz ten wzmak jest wart (trafo kondensatory mostek tranzystory i szereg innych czesci) moim skormnym zdaniem 27wat amplitunera AT9100 jest to bardzo duzo i w polaczeniu z kolumnienkami zaluzmy SPACE86 lub ALTUS75 wystarczy aby zatruwac zycie sasiadom. ja jezeli przeprowadzam tuning to polega on na wymianie elektrolitow i okablowania niekiedy tranzystorow
    no to by bylo na tyle jesli chodzi o moja wypowiedz
    pozdrawiam Janusz
  • #21 1453494
    ALTON
    Poziom 38  
    janusz27 może te zapotrzebowanie na Waty mija z wiekiem ale jeżeli chodzi o moje potrzeby to śmiało powiem że 50W do domu to za mało.Osobiście mam w domu wzmacniacze o 6 i 4 razy większej mocy sinus i nieraz grały na max w bloku.To może brzmi dziwnie jak w bloku można takiej mocy użyć? otóż można.Moc ta idealnie ukazuje się w kontroli kolumn i basie który staje się twardy,zwarty i nie rozlazły.Niema czegoś takiego że chciałbyś dać głośniej a tu pupa bo wzmacniacz osiąga 10% THD :(....porządne kopnięcie musi być.

Co do AT9100
    chaka osobiście widziałem toroida 250W w puszcze gdzie siedzi TS120/14 i nie było problemów ze zmieszczeniem toroida.

Jeżeli naprawdę chcecie zwiększyć moc tego AT to tak jak pisałem:

Podnieść zasilanie i zmienić tranzystory końcowe na mocniejsze.
  • #22 1453822
    Wojtek.zse
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    Witam.
    Czytać mi się odechciewa. Kolego Piquś wzmacniacz Ci grał pod 4R ale jak długo go słuchałeś?? Wzmacniacz grał z gałką od mocy na full? Jeśli nawet tak to najprawdopodobniej nie był on wysterowany odpowiednim sygnałem, ponieważ ta końcówka nie wyrobi napewno pod 4R. Jeszcze trochę i prawo Ohma zostanie powalone na łeb.

Do kolegi Altona:
    Powiem Ci, że ja mieszkam w domu wielorodzinnym i między innymi za ścianą mojego pokoju jest sklep spożywczy. Mam wieże Technics która dysponuje potencjałem tylko 30W na kanał i do tego subwooferek ze wzmacniaczem o mocy tylko 40W a koleś ze sklepu kilka razy przychodził bo mu towar z półek spadał (nie wspomne że u mnie szklanki tez ). Więc nie ma co przesadzać z tą mocą :)

Należy pamiętać, że oprócz mocy wzmacniacza liczy się też efektywność głośników i zestawu kolumnowego.
  • #23 1453978
    Piquś
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam!

Gałka była w granicach 5-6, a wzmacniacz chodził przez jakieś 2 godziny. I jedynym efektem tego działania było solidne zagrzanie się całego sprzętu - NIC nie padło! Głośność była na granicy "charczenia" i to raczej wzmacniacza (jak już wcześniej pisałem), a tekich "maratonów" przeżył już kilka, oczywiście bezawaryjnie. I wiem, że to trochę nieprawdopodobne, ale nie mam żadnej przyjemności ani interesu w robieniu ludzi "za cepa". Ta końcówka jest cholera nie do zdarcia... i nie mam pojęcia dlaczego.

-Pozdrawiam,
    -Piquś
  • #24 1454049
    ALTON
    Poziom 38  
    Piquś cała ta kłutnia może wynikać tylko z jednego.Być może w twoim AT są lepsze jakościowo tranzystory co tylko tak idzie wytłumaczyć.
  • #25 1454259
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Ktoś wyżej napisał żeby połączyć kolumny szeregowo i będą miały 8Ω a przecież impedancja sie zmienia wraz z wychyłem cewki.... no chyba że się mylę.
    Co do mocy ja mam PA 9207 .. i czy ktoś wie ile to ma mocy ? tranzystory w koncowce maja moc max 90 W, a pomiary miernikiem mocy wykazaly niby 25 / kanał. Ale to nie zmienia i tak faktu że do połowy gałki nie dochodze ( mieszkam w bloku) bo mi grzebienie z półek w łazience spadaja :D i dla mnie ta moc jest wiecej niż wystarczająca...
    A co do tuningu jakościowego jak takowy przeprowadzić ? Może ktoś wie jak sobie poradzić konkretnie z moim egzemplarzem ? Z góry dzieki :)
  • #26 1454303
    ALTON
    Poziom 38  
    neo_dc i inni.Albo macie słabe półki albo krzywe i przy wibracjach spadają rzeczy ale u mnie przy 2x300W wzmacniaczu i kolumnach w których siedzą 4 sztuki 25cm niskotonowców jeszcze nigdy mi nic nie spadło.Wy używacie wzmacniaczy 2x25W i wam spadają więc dziwne rzeczy się dzieją :).

PA 9207 ma katalogowo 2x25W 8R

"Ktoś wyżej napisał żeby połączyć kolumny szeregowo i będą miały 8Ω a przecież impedancja się zmienia wraz z wychyłem cewki.... no chyba że się mylę.
    "

Tak ale tego nie bierze się pod uwag.
  • #27 1454319
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    Noo spadające z półek przedmioty to dobry chwyt :D ja kiedyś miałem subwoofer estradowy Carvina w pokoju (taki na dwóch 50cm głośnikach) i do tego wzmaki carvina połączone w mostek 500 watt i mimo natężenia basu jaki był u mnie w bloku (na klatce schodowej można było manieczki robić) nic mi z półek nie leciało ani szyby mi nie pękały,również tynk mi się na głowę nie sypał...I co? może za mało bassu miałem z subwoofera 800watt RMS i 500 wat sinus ze wzmaków? albo wyjątkowo wredne półki mam w domu :D
  • #28 1454346
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    z tą półką może przez to że wisi na tej samej ścianie co stoi kolumna w pokoju.... ale ogólnie chodzi mi o to że taka moc wystarczy w zupełności :)
  • #29 1454728
    chaka
    Alton a jaka efektywnosc maja twoje kolumny? przy 80db @ 1W/1m to ja sie nie dizwie ze 200w to malo. Ja mam ws 304s (2x25W) i do tego kolumny na 2xgdn 20/40 gdm 12/60 i gdwk 9/80 i nawet na impezy (pokoj 20mkw) wystarcza to w zupelnosci. Powiedz ze napis 2x25W na wzmaku cie irytuje... Ludzie sie smiejajak mowi ze sie ma sprzet unitry 50w dopoki im sie go nie zaprezentuje.
  • #30 1455689
    ALTON
    Poziom 38  
    chaka całe życie przesiedziałem przy DIORA i UNITRA więc to dlamnie złoty sprzęt a swoją moca potrafi zadziwić jednak dzisiaj jak mam lepszy,nowszy sprzęt widze że diora to diora.

Kolumny mają 89db

Ps.Kiedyś miałem jak ty WS304s i wspominam go bardzo dobrze.Solidna obudowa z klasą.Dźwięk niczego sobie :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zwiększenia mocy amplitunera Unitra AT 9100 bez przeróbek fabrycznych. Użytkownicy podkreślają, że bez wymiany kluczowych elementów, takich jak transformator, kondensatory i tranzystory końcowe, nie da się znacząco podnieść mocy urządzenia. Zalecane jest zastosowanie transformatora toroidalnego 250W 2x30V, zwiększenie pojemności kondensatorów filtrujących do 2x10 000uF 50V oraz wymiana tranzystorów BD911/912 na mocniejsze BD249/250, co pozwala osiągnąć około 80W na 8 omów, jednak wymaga dodatkowego chłodzenia (radiator z wentylatorem). Wzmacniacz fabrycznie ma moc około 2x27W przy 8 omach, a przy obciążeniu 4 omowym zasilacz i końcówka mocy są przeciążone, co może prowadzić do uszkodzeń. Wymiana elementów i tuning wymaga precyzyjnej regulacji punktów pracy i wymiany większości kondensatorów na wyższe napięciowo. Wiele opinii wskazuje, że dla warunków domowych moc 27W jest wystarczająca, a lepsze efekty przyniesie zastosowanie kolumn o wyższej efektywności. Problemy z charczeniem głośników przy niskiej impedancji wynikają z przeciążenia wzmacniacza lub słabej jakości samych głośników. Wymiana kabli na grubsze może poprawić jakość dźwięku jedynie w torach zasilania, gdzie płyną duże prądy, natomiast w torze sygnałowym różnice są minimalne. Wątek porusza także kwestie awarii, takich jak przepalanie bezpieczników i uszkodzenia tranzystorów, często spowodowane niewłaściwymi modyfikacjami lub użyciem podróbek tranzystorów. Schematy i naprawy końcówek mocy są dostępne w internecie, a podstawową diagnostyką jest sprawdzenie bezpieczników i tranzystorów końcowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA