logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa licznik Landis+Gyr E550 przy instalacji PV i różnych fazach?

Leon444 01 Sie 2014 15:24 9015 6
REKLAMA
  • #1 13843225
    Leon444
    Poziom 26  
    Ocena: 354
    Witam
    Mam pytanie jak to jest tymi licznikami energii z ZE, no więc dziś oficjalnie sprzedaje już energię elektryczną i dziś miałem także odbiór licznika i tak zacząłem rozmawiać z goście z ZE który spisywał dane z licznika, chodziło mi o to co wszyscy tutaj piszą że przepinają cały dom na fazę na której podłączony jest inwerter, bo gdy jest zużycie na innych fazach to tak na prawdę kupują drogi prąd z ZE a sprzedają swój (tani) do sieci...
    A on mi mówi że to od licznika np ja mam Landis+Gyr E550 i ten licznik tak jak by mieszał fazy i wyciągał średnią dla całości (tak po chłopsku mówiąc) to ja mówię do niego że zrobimy test i włączyłem wszystkie oświetlania w domu, patrzymy na licznik pokazuje że dwie fazy pobór i jedna zwrot ale wskazania poboru 0.
    No więc jak to jest z tymi licznikami????
  • REKLAMA
  • #2 13843438
    rwxw
    Poziom 23  
    Ocena: 64
    Jeśli masz zgłoszoną i odebraną przez ZE instalację, to nie trzeba nic przepinać na jedną fazę. Licznik robi chwilowe bilansowanie energii wyprodukowanej i oddawanej, więc jeśli masz na jednej fazie produkcję 1kW, a na innej pobór 1kW, to licznik nie nalicza zużycia. Sprawdzałem u mnie i tak się właśnie dzieje przy liczniku LandiGyr E550, ale dla pewności poobserwuj swój licznik i sprawdź, czy też tak masz jak mówił gość z ZE i jak jest u mnie.
    Przepinanie na 1 fazę może mieć sens gdy instalacja nie jest zarejestrowana a licznik jest elektroniczny, ale takiego wariantu bym i tak nie polecał bo zyski niewielkie a kara może być spora. Lepiej poczekać, zrobić wszystko do porządku, zgłosić instalację i mieć święty spokój.
  • REKLAMA
  • #3 14335061
    igipl
    Poziom 2  
    Witam,
    ja z kolei chciałbym zapytać o licznik energii elektrycznej dla instalacji PV dużej mocy. Otóż jestem w trakcie tworzenia projektu instalacji o mocy 225 kWp. Będzie tam 5 inwerterów:
    - 2 x Fronius CL 60.0 (Prąd wyjścia 87 [A]);
    - 1 x Fronius CL 48.0 (Prąd wyjścia 69,6 [A]);
    - 2 x Fronius Symo 12.5-3-M (Prąd wyjścia 20 [A]).
    Kiedy wszystko wrzucę do sieci, okaże się, że na każdej fazie będzie dość spore natężenie prądu. Czy istnieją specjalne liczniki, które mogą pracować przy takim natężeniu???
    W sieci znalazłem liczniki, dla których prad max. to 80-100 A. Dodam, że ten projekt jest mocno teoretyczny, potrzebny na zajęcia.
  • #4 14335811
    rwxw
    Poziom 23  
    Ocena: 64
    Sprawdź pomiar pośredni i półpośredni.
  • REKLAMA
  • #5 14871143
    piotrekpp11
    Poziom 13  
    Ocena: 37
    Nie wiem czy dobrze rozumie czy w momencie kiedy pobieram 1kw i jednocześnie produkuje 1kw bilans mam na 0, Czy licznik dwukierunkowy zlicza mi 1kw pobrany za 0,60zł i 1kw oddany za 0.16zł (nie pamiętam dokładnie ale 80% ceny).
    Jak to dokładnie wygląda.
  • REKLAMA
  • #6 14871966
    witekem
    Poziom 24  
    Ocena: 176
    Przy tych wartościach licznik zewnętrzny pokaże ci 0.
  • #7 14882870
    ppoliw
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    igipl napisał:
    Witam,
    ja z kolei chciałbym zapytać o licznik energii elektrycznej dla instalacji PV dużej mocy. Otóż jestem w trakcie tworzenia projektu instalacji o mocy 225 kWp. Będzie tam 5 inwerterów:
    - 2 x Fronius CL 60.0 (Prąd wyjścia 87 [A]);
    - 1 x Fronius CL 48.0 (Prąd wyjścia 69,6 [A]);
    - 2 x Fronius Symo 12.5-3-M (Prąd wyjścia 20 [A]).
    Kiedy wszystko wrzucę do sieci, okaże się, że na każdej fazie będzie dość spore natężenie prądu. Czy istnieją specjalne liczniki, które mogą pracować przy takim natężeniu???
    W sieci znalazłem liczniki, dla których prad max. to 80-100 A. Dodam, że ten projekt jest mocno teoretyczny, potrzebny na zajęcia.

A czy nie lepiej zapytać kogoś z lokalnej dystrybucji? Te 80-100 A to max, "na chwilę", potem dym, albo wcześniej przekładniki...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy działania licznika energii Landis+Gyr E550 w kontekście instalacji fotowoltaicznych (PV) oraz zarządzania fazami. Użytkownik pyta o praktyki związane z przepinaniem instalacji na jedną fazę, aby uniknąć drogiego zakupu energii z sieci, gdyż jego licznik rzekomo bilansuje energię z różnych faz. Odpowiedzi wskazują, że licznik rzeczywiście wykonuje bilansowanie energii, co oznacza, że przy równoczesnej produkcji i poborze 1 kW na różnych fazach, zużycie nie jest naliczane. Użytkownicy podkreślają, że przepinanie na jedną fazę może być niepotrzebne, a także ostrzegają przed konsekwencjami prawnymi takiego działania. Pojawia się również pytanie o liczniki do dużych instalacji PV, które mogą obsługiwać wyższe natężenia prądu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA