logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena kierunkowa vs siatkowa: która lepsza do odbioru TV?

Kajkametr 10 Sie 2014 12:18 7671 6
REKLAMA
  • #1 13866069
    Kajkametr
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Wypożyczyłam ze sklepu antenę siatkową (taką ze wzmacniaczem sygnału, zasilaczem). Takie coś jak na poniższym zdjęciu:

Antena kierunkowa vs siatkowa: która lepsza do odbioru TV?

Wprawdzie złapało mi 16 kanałów, ale w miarę płynnie chodziło jedynie dwa (Polsat Sport i chyba Polsat)... Inne albo się cięły albo nie było ich wcale. I teraz pytanie, czy antena kierunkowa, taka bez wzmacniacza, ma większe możliwości. Czy będzie lepszym rozwiązaniem?
  • REKLAMA
  • #2 13866101
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 13866126
    1000godzilla1000
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    Kierunkowa jest lepsza, jeżeli możesz ją dobrze nakierować na nadajnik, w niektórych przypadkach siatkowa lepiej działa.
  • REKLAMA
  • #4 13866173
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1237
    ... a stosowanie wzmacniacza w Warszawie to totalna pomyłka.
    Wiem ze tylko takie sprzedają w marketach. Ale tam się anten nie kupuje...
  • REKLAMA
  • #5 13868090
    Kajkametr
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Ok, dzięki. Spróbuję jeszcze więc z tą kierunkową. Myślałam, że jak na siatkówce ze wzmacniaczem nie pójdzie to już na niczym nie pójdzie.
  • #6 13868121
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1656
    Warszawa to całkiem spory obszar i przeróżne warunki odbioru. Dlaczego do tej pory nie wiemy nic o okolicznościach tego odbioru? Zdaje się, że u ciebie przyczyną jest ten wzmacniacz (chociaż wybór 16 stu programów to zagadka). A jeśli odbierasz w dużym skupisku wysokokich budynków to jednak łatwiej o sukces na antenie siatkowej.
  • #7 13869302
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2917
    1000godzilla1000 napisał:
    Kierunkowa jest lepsza, jeżeli możesz ją dobrze nakierować na nadajnik, w niektórych przypadkach siatkowa lepiej działa.

Tylko chyba nie wiesz o tym, że antena siatkowa jest także anteną kierunkową.
    Jeżeli chodzi o odbiór w obszarze zabudowanym , sygnały odbite, rozproszone, to antena siatkowa nieraz jest niezastąpiona.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wyboru między anteną siatkową a kierunkową do odbioru telewizji. Użytkownik zauważył, że antena siatkowa z wzmacniaczem złapała 16 kanałów, ale tylko dwa działały płynnie. Uczestnicy forum wskazali, że antena kierunkowa może być lepszym rozwiązaniem, pod warunkiem, że jest odpowiednio nakierowana na nadajnik. W Warszawie stosowanie wzmacniacza w antenie siatkowej może być nieefektywne, zwłaszcza w obszarach z wysokimi budynkami, gdzie sygnały mogą być odbite. Antena siatkowa, mimo że często uważana za mniej skuteczną, może być korzystna w warunkach miejskich z powodu odbić sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA