Jest to adres wewnętrzny. Tak to ipv4 ale dobrze jest sobie ułatwić i danemu urządzeniu po macu dać stale przypisywany jeden adres IP i dopiero dlatego adresu IP odblokować port.
Właśnie tak miałem wcześniej miałem ten router co mam ale był połączony ze switchem i do anteny a teraz mi coś dostawca na zmieniał i nie ma jak odblokować portów. Żeby wejść do konfiguracji routera muszę we właściwościach Protokołu IPv4 użyć istniejącego adresu IP i tam wpisać adres od 192.168.0.2 do 192.168.0.255 i dopiero mogę połączyć się z routerem jest to uciążliwe i przy okazji nie mogę odblokować tych nieszczęsnych portów. Domyślnie mam adres wewnętrzny 192.168.1.167 gdy go wpisuję w IP Adress tak jak na obrazku wyżej to wyskakuje taki o to błąd
Error code: 26106
The IP address is not in the same subnet with LAN IP address.
Napisz do dostawcy bo pewnie porty zablokowane na antenie. Miałem taki ostatnio przypadek. Odblokowali na antenie i kamery do podglądu magicznie zaczęły działać.
Ale zaraz zaraz wpisujesz adres od do więc rozumiem że ustawiasz sobie dhcp zakres adresów. No to dobrze. Idąc dalej zarezerwuj sobie dla swojego maca dany adres i ten adres wpisz do przekierowania portów. Ps jak już nadasz dla swojego maca adres IP to odepnij wtyczkę LAN zapnij jeszcze raz bo tplink na którym akurat ja działałem a raczej komputer usilnie nie chciał tego nowego ip i trzymał się starego. Jak to nie zadziała to wiesz że porty zablokowane na antenie albo u dostawcy. W moim przypadku właśnie tak było. Jak ci się nie uda pisz do dostawcy powinien Ci to zrobić od ręki zdalnie.
Może napisz jaki port/porty chcesz przekierować i dla jakiej usługi? TP-link jest podpięty przez port WAN do internetu? Jeżeli tak to sprawdź czy na WAN-ie masz publiczne IP (Status routera).
1024-65535 porty w tym zakresie chciałbym odblokować.
TP-Link nie jest podpięty przez WAN
Dodam, że nie mogę zalogować się do ustawień routera.
Jak pisałem wyżej: Żeby wejść do konfiguracji routera muszę we właściwościach Protokołu IPv4 użyć istniejącego adresu IP i tam wpisać adres od 192.168.0.2 do 192.168.0.255 i dopiero mogę połączyć się z routerem.
I dopiero po tej czynności w przeglądarce wpisuje 192.168.0.1 i wchodzę do
ustawień routera. Teraz gdy tak robię wyskakuje mi informacja, że to IP jest już używane przez inny komputer. Nie wiem jakim cudem bo nic takiego nie robiłem żeby to IP: 192.168.0.1 było przypisane do innego komputera (mam 2 komputery stacjonarne i laptop łączący się przez wifi). Grzebałem coś w rezerwacji adresu IP do adresu karty MAC ale robiłem to na moim komputerze i do mojej karty sieciowej. Sprawdzałem czy da radę wejść do ustawień routera z drugiego komputera lecz wyskakuje to samo.
Skoro nie masz podłączenia przez WAN to router działa jako AP i nie ma sensu robić konfiguracji przekierowania portu. Routerem jest inne urządzenie w twojej sieci, prawdopodobne odbiornik który masz na zewnątrz jeżeli mówimy o internecie radiowym działające jako WISP.
Tak to radiówka. To co mam zrobić innego jak nie przekierować porty. Przez zablokowany porty te co wyżej wymieniłem nie mogę hostować serwerów w jednej grze. Nie zależy mi na tym jakoś bardzo mocno ale chciałbym hostować tak jak kiedyś (rok, dwa lata temu).
To co mam zrobić innego jak nie przekierować porty.
Mógł byś to zrobić w przypadku posiadania publicznego IP na WAN-ie routera. Teraz prawdopodobnie jesteś za co najmniej jednym routerem od dostawcy. Więc pozostaje kontaktować się z nim. Często usługa publicznego IP jest odpłatna, lub stosuje się NAT-owanie 1:1. Wszystko zależy od konfiguracji sieci twojego dostawcy internetu do której dostępu nie masz a ni ty ani ja.
✨ Użytkownik ma problem z odblokowaniem portów na routerze TP-LINK TL-WR841N, nie wiedząc, jaki adres IP wpisać w konfiguracji. Odpowiedzi wskazują, że należy użyć wewnętrznego adresu IPv4, najlepiej przypisanego na stałe do urządzenia. Użytkownik napotyka błędy związane z niezgodnością adresów IP w tej samej podsieci oraz problem z dostępem do ustawień routera. Inni sugerują kontakt z dostawcą internetu, ponieważ porty mogą być zablokowane na poziomie dostawcy, a także zwracają uwagę na konieczność posiadania publicznego IP na WAN, aby móc przekierować porty. W przypadku braku publicznego IP, użytkownik nie będzie mógł hostować serwerów gier. Wygenerowane przez model językowy.