logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować router TL-WR841N do udostępnienia serwera gry?

syberia97 23 Mar 2018 18:58 3105 8
REKLAMA
  • #1 17123197
    syberia97
    Poziom 7  
    Ocena: 2
    Ostatnio pisałem z technikiem o tym samym temacie, poniżej zamieszczę rozmowę.
    No więc, z technikiem załatwiłem, że mam publiczne ip, ale dalej nie wiem jak to zrobić by wyszukiwało serwer ani nawet jakie ip powinienem podawać, czy ktoś mógł by mi po prostu napisać krok po kroku co mam zrobić w ruterze by serwer wyszukiwało?
    Posiadam ruter: Model TL-WR841N

Witam, chciałbym się dowiedzieć jak udostępnić serwer np. minecraft tak by inni gracze z poza sieci domowej mogli się połączyć.

Witam
    Trzeba mieć publiczny adres IP i w przypadku korzystania z routera muszą być przekierowane porty.

-- 
    Z poważaniem

Witam
    Publiczny adres IP został przydzielony. Teraz musi Pan przekierować porty lub ustawić DMZ na routerze.
  • REKLAMA
  • #2 17123230
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    Masz ten publiczny adres IP na WAN-ie Tp-linka? Na jakim porcie pracuje ten serwer który chcesz udostępnić w sieci internet?
  • REKLAMA
  • #3 17123263
    syberia97
    Poziom 7  
    Nie nie mam publicznego na WAN-ie, sprawdziłem na tej stronie
    http://www.pokapoka.pl/zewnetrzne_czy_wewnetrzne.php

Serwer jest na porcie 25565.
  • #4 17123352
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 370
    Tam każą sprawdzić IP komputera, co nie ma sensu.
    Pokaż zakładkę status. Czy w DHCP po adresie MAC karty sieciowej PC przypisałeś statyczne IP do komputera? Musisz pod adres IP komputera przekierować najlepiej zewnętrzne 25565 na wewnętrzne 25565.
  • REKLAMA
  • #5 17123396
    syberia97
    Poziom 7  

Mam stałe ip ustawione w "protokole ipv4" czy to też może być? Jak nie to jak to właściwie ustawić ?
    HM, nie rozumiem, nie wiem jak. Przekierowałem port 25565 na moje ip komputera, jeżeli o to chodzi, czy jeszcze o coś innego ?
    Musisz pod adres IP komputera przekierować najlepiej zewnętrzne 25565 na wewnętrzne 25565.
  • #6 17123401
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    Z tego co pokazałeś nie masz publicznego IP na WAN-ie twojego routera, więc wszelakie przekierowania portów po prostu nie działają.
  • #7 17123422
    makosuu
    Tak jak wyżej, nie ma publicznego IP, dowiedz się od dostawcy co on z tym publicznym IP odstawił.

Przekierowanie zrobione dobrze.

To IP na karcie sieciowej być może od biedy ale lepszym rozwiązaniem jest wpisanie go w routerze do rezerwacji. Wejdź w DHCP > lista klientów (coś w tym stylu), i stamtąd skopiuj adres MAC komputera i IP które ma aktualnie wpisane. Potem wejdź DHCP > rezerwacja adresu i tam dodaj swój PC, w adres MAC wklej ten MAC (może nie wejśc to zmień wtedy - na : pomiędzy kolejnymi znakami) i IP które chcesz mu przydzielić, potem w protokole IPv4 ustaw automatyczne uzyskiwanie adresu, od teraz PC zawsze dostanie to samo IP od routera, i nie zrobisz konfliktu IP na pewno.
  • REKLAMA
  • #8 17123450
    syberia97
    Poziom 7  
    Okej, a co mu dokładnie napisać tak technicznie, że co ma zrobić?
  • #9 17123478
    makosuu
    Ma zrobić tak aby na WAN twojego routera znalazło się publiczne IP, o ile oferują usługę publicznego IP, ewentualnie aby na swoim ruterze który jest przed twoim przekierował pod IP na WAN twojego routera port 25565. W radiówkach publiczne IP to często dodatkowo płatna usługa.

Podsumowanie tematu

✨ Aby skonfigurować router TL-WR841N do udostępnienia serwera gry, należy upewnić się, że router ma przypisany publiczny adres IP na interfejsie WAN. W przypadku braku publicznego IP, porty nie będą mogły być przekierowane. Użytkownik powinien przekierować port 25565, na którym działa serwer (np. Minecraft), z zewnętrznego na wewnętrzne IP komputera, na którym serwer jest uruchomiony. Dodatkowo, zaleca się przypisanie statycznego IP do komputera w ustawieniach DHCP routera, aby uniknąć konfliktów adresów IP. W przypadku problemów z publicznym IP, warto skontaktować się z dostawcą usług internetowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA