logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spadki prędkości odczytu- SMART z MHDD, HD Tune. Prośba o sprawdzenie

isme 12 Sie 2014 18:12 3360 12
REKLAMA
  • #1 13872039
    isme
    Poziom 9  
    Witam,

Posiadam windowsa 7 64x
    Dysk Samsung HN-M101MBB 1TB.

moim problemem jest zwolnienie szybkości systemu, czasami, kiedy włączę benchmark w HD Tune prędkość odczytu wynosi około 3Mb/s. Przez pare dni wgrywałem duża ilość danych na dysk (ok 300 Gb) i wtedy zaczęły się problemy. Mam 3 partycje. Pliki wgrywałem na największą o pojemnośći 720 GB.

Zrobiłem SMART w MHDD.

Spadki prędkości odczytu- SMART z MHDD, HD Tune. Prośba o sprawdzenie Spadki prędkości odczytu- SMART z MHDD, HD Tune. Prośba o sprawdzenie Spadki prędkości odczytu- SMART z MHDD, HD Tune. Prośba o sprawdzenie

Proszę o analizę i zalecenia co do innych narzędzi dziagnostycznych.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 13872084
    apyrous
    Poziom 10  
    Dysk posiada gwarancję?
    Parametry 01,0B oraz C8 powodują Twoje problemy,a spowodowane są pewnie złym użytkowaniem parametr BF.
  • REKLAMA
  • #3 13872092
    Epox
    Poziom 38  
    Ocena: 141
    isme BF też zbyt dobrze nie wygląda, rzuca kolega tym dyskiem? W jaki sposób Kolega testował prędkość dysk podpięty do innego komputera? Czy uruchomiony system na tym dysku i Kolega prędkość testował?
  • #4 13872107
    isme
    Poziom 9  
    apyrous Posiada. Jeszcze rok. Te problemy podlegają gwarancji? Skoro piszesz, że złym użytkowaniem, to raczej wątpliwe.

Epox rzucać nie rzucam. Ale często używam go w łóżku, z łóżka kładę na stolik obok, jakieś tam przeciążenia pewnie działają. Nie wiedziałem, że to może spowodować problemy.
    Prędkość testowałem na uruchomionym systemie.

Moje dane są zagrożone?
  • #5 13872120
    Epox
    Poziom 38  
    isme napisał:
    Prędkość testowałem na uruchomionym systemie.
    Te drastyczne spadki odczyty mogą być spowodowane sytuacją w której jakiś proces systemowy odczytywał dane z dysku i automatycznie transfer spadł. Wyłączy kolega wszystko działające "w tle" i powtórzy test. Porównanie wyników może coś powiedzieć.
    isme napisał:
    Te problemy podlegają gwarancji?
    Moim zdaniem dysk nie do reklamacji. Zainstaluje kolega sobie Hard Disk Sentinel, on dość dobrze interpretuję stan smart. Smart należy monitorować ale tragedii z dyskiem nie widzę.
  • REKLAMA
  • #6 13872168
    isme
    Poziom 9  
    epox Usługi zostały tylko systemowe. Załączam też zrzut ekranu z programu, który poleciłeś.

Czyli nic nie mogę zrobić z tymi spowolnieniami w działaniu?

Spadki prędkości odczytu- SMART z MHDD, HD Tune. Prośba o sprawdzenie Spadki prędkości odczytu- SMART z MHDD, HD Tune. Prośba o sprawdzenie
  • Pomocny post
    #7 13872196
    Epox
    Poziom 38  
    Spróbował bym reinstalować system i sprawdzić jaki to przyniesie efekt (poprawę szybkości). Po smart nie widać żeby dysk miał jakieś duże problemy, choć obserwował bym parametr 0B czy przypadkiem mechanika dysku się nie sypie, i ograniczył wstrząsy. Przy drugim teście "prędkości" już wygląda lepiej.
  • REKLAMA
  • #8 13872267
    isme
    Poziom 9  
    erox Spójrz jeszcze na tego screena. Przyłapałem dysk na spowolnieniu. Zrobię backup na dniach i przeinstaluje system. Zalecany jest format całego dysku? Czy tylko przeinstalować system?

• #9 13872467
    Epox
    Poziom 38  
    isme napisał:
    Przyłapałem dysk na spowolnieniu.
    Ok, spowolnienie widoczne, ale przy tak przeprowadzonym teście prędkości wyniki nie miarodajne.
    isme napisał:
    Zalecany jest format całego dysku?
    Nie wystarczy systemowa partycja.

isme napisał:
    erox
    i nie Erox tylko EPOX tak tylko na marginesie.
    Puści kolega pełny test Error Scan w HD Tune.
  • #10 13872498
    isme
    Poziom 9  
    Niemiarodajne, aczkolwiek odczuwalne w pracy.

Jednak ogarnąłem dość szybko backup na inne partycje i zaraz zrobię reinstalację systemu.

Przepraszam bardzo, EPOX. :) Błąd oczywiście niezamierzony.
    Zrobię już na świeżym systemie, co by zobaczyć zmianę.

Prawdopodobnie dopiero jutro. Do usłyszenia!
  • #11 13873887
    isme
    Poziom 9  
    Wygląda OK...

Popracuję trochę na świeżym systemie i zobacze, czy coś pomogło.
  • #13 13874280
    isme
    Poziom 9  
    Test niezaliczony.. To możliwe, że to wina jakichś sterowników?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem twardym Samsung HN-M101MBB 1TB, który wykazuje drastyczne spadki prędkości odczytu, osiągając jedynie 3 MB/s podczas testów w HD Tune. Problemy zaczęły się po wgraniu dużej ilości danych (300 GB) na jedną z partycji. Analiza SMART w MHDD wskazuje na nieprawidłowości w parametrach 01, 0B oraz C8, co może sugerować problemy mechaniczne. Użytkownik był informowany o konieczności monitorowania stanu dysku oraz o możliwości reinstalacji systemu jako potencjalnym rozwiązaniu. Zasugerowano również użycie narzędzi diagnostycznych, takich jak Hard Disk Sentinel oraz przeprowadzenie pełnego testu Error Scan w HD Tune. Użytkownik planuje wykonać backup danych i reinstalację systemu, aby sprawdzić, czy to poprawi wydajność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA