logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić odbiór MUX-2 w bloku na poddaszu? Antena pokojowa, symetryzator?

themnb 13 Sie 2014 16:32 1773 11
REKLAMA
  • #1 13874537
    themnb
    Poziom 9  
    Witam.

Moja lokalizacja: Szerokość: 50°N 03' 39", Długość: 19°E 53' 30".

Mieszkam w bloku na poddaszu, przede mną nie ma wyższych budynków, a jedynie kilka drzew. Posiadam siatkową antenę pokojową ze wzmacniaczem (kompletny no-name, stara antena) ale odbiór nie jest idealny. Sygnał bardzo łatwo zakłócić, a problem dotyczy najczęściej kanałów z MUX-2. Diagnostyka na telewizorze firmy Samsung pokazuje, że siła sygnału jest na poziomie 99-100%, ale poziom błędów momentami wariuje co uniemożliwia odbiór. Dodam, że przez pierwsze pół roku odbiór był niemalże idealny, potem musiały najwidoczniej zmienić się jakieś parametry nadajnika, bo od kilku miesięcy regularnie kilka razy dziennie muszę przestawić lekko antenę w celu zmniejszenia ilości błędów.

Dam radę uzyskać lepsze wyniki odbioru, czy taka przypadłość anteny pokojowej? Czy założenie symetryzatora coś pomoże?

Z góry dzięki za pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 13874667
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5354
    Raczej wystawienie anteny na zewnątrz budynku.
  • REKLAMA
  • #3 13874711
    themnb
    Poziom 9  
    Niestety nie mam możliwości zastosowania anteny zewnętrznej.
  • REKLAMA
  • #4 13874717
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1251
    Jakieś okno kolega posiada w kierunku nadajnika?
    Antena na zewnątrz i po sprawie. Antena w pokoju to niewypał zawsze cos jest przeszkodą.
  • #5 13874726
    KOCUREK1970
    themnb napisał:
    Niestety nie mam możliwości zastosowania anteny zewnętrznej.

Co stoi na przeszkodzie?.

Jeśli nadal nie możesz, to kupujesz wagon innych anten pokojowych i próbujesz, aż któraś może zadziała.
  • #6 13874782
    themnb
    Poziom 9  
    Okna mam skierowane na wschód, nadajniki w kierunku południowo-wschodnim.

Wynajmuję mieszkanie i nie mam możliwości zainstalowania masztu, żeby wystawić antenę.

Czyli sam zabieg zastąpienia wzmacniacza nic nie pomoże?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 13874898
    KOCUREK1970
    themnb napisał:
    Czyli sam zabieg zastąpienia wzmacniacza nic nie pomoże?

Może pomóc, tylko musi być możliwość w tej antenie wymiany takiego wzmacniacza na inny egzemplarz.
    Ale może się okazać, ze tej anteny co masz nie rozbierzesz!, albo rozbierzesz, ale już się nie da jej złożyć "do kupy".
  • Pomocny post
    #8 13874900
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1487
    Zgaduję, że najgorzej odbiera w nocy i przy ładnej pogodzie. :)

Siła wskazuje na przesterowanie. Kup symetryzator i wymień za wzmacniacz, oczywiście wtyk antenowy musisz wymienić też.
  • Pomocny post
    #9 13876012
    edi246
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam.
    Zgadzam się z kolegą xury, w samsungach gdy siła sygnału jest bliska 100 procent to jest za silny sygnał i wtedy pojawiają się błędy. Załóż symetryzator tak jak kolega radził i zwykłą wtyczkę antenową. Pozdrawiam.
  • #10 13876815
    themnb
    Poziom 9  
    Najgorzej faktycznie w dzień, ale w nocy zazwyczaj jest idealnie. Dzisiaj dla odmiany nie było żadnych zakłóceń, a poziom błędów cały czas wynosi 0.

Spróbuję zastosować symetryzator i wymienię wtyki. Może będzie perfekcyjnie cały czas. Dzięki za pomoc :)
  • Pomocny post
    #11 13878378
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    Witam.

Podmieniając wzmacniacz na symetryzator przy wymianie wtyku TV nie zapomnij o wyłączeniu zasilacza. :D

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #12 13878626
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 845
    Dokładnie :)
    Zdarzyło mi się słyszeć w sklepie z "Antenami DVBT", że w przypadku zbyt mocnego sygnału kupić mocniejszy wz-cza polecali :D
    Po zadaniu pytania: "Dlaczego mocniejszy skoro jest zbyt silny sygnał?" specjalista zachował się tak, jakby mu zresetowało mózg - wyszedł na zaplecze i wrócił udając że mnie tma nie ma. Pięknie, PRL w najlepszym wydaniu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik mieszka w bloku na poddaszu i ma problemy z odbiorem sygnału MUX-2, mimo posiadania siatkowej anteny pokojowej ze wzmacniaczem. Sygnał jest silny (99-100%), ale występują błędy, które uniemożliwiają odbiór. Użytkownik nie ma możliwości zainstalowania anteny zewnętrznej. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym wymiana wzmacniacza na symetryzator oraz wymiana wtyku antenowego. Wskazano, że zbyt silny sygnał może powodować błędy, a także że antena pokojowa ma ograniczenia w odbiorze. Użytkownik planuje zastosować symetryzator i wymienić wtyki, co może poprawić jakość odbioru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA