Witam, miałem podobny problem. U mnie program się łączył, odczytywał dane, ale nie można było nic zaprogramować. Konwerter najprostszy, chiński wyglądający identycznie jak w linku wstawionym przez loveme84. Próbowałem łączyć masy, rozebrałem licznik, rozebrałem konwerter, znalazłem masy obu układów odpowiadających za transmisję, połączyłem trzecim przewodem - nic nie pomagało. Żeby było jasne: nie wiem czy na pewno na tym polega łączenie masy, nikomu nie polecam, ale nie miałem już nic do stracenia. Nic się nie stało, ale też nie pomogło.
Program był pobrany z jakiegoś linku z aukcji którą udało mi się wygrzebać w archiwum, nie rozumiem dlaczego Orno nie udostępnia softu na stronie, choć wspominają o tym w instrukcji. Udało mi się tylko znaleźć na stronie program do OR-WE-504, ale to licznik jednofazowy więc program nie działał z moim licznikiem.
Paczka ze wspomnianym softem: Program do OR-WE-506.rar
Po kontakcie z Orno otrzymałem soft: PC Software.rar
oraz instrukcję manual for OR-WE-506.pdf
Niestety otrzymany program nie działał, nie chciał nawet niczego odczytać, nie dało się rozwinąć nic z opcji Start i End.
Coś mnie podkusiło żeby podmienić pliki .mdb z programów i ruszyło.
Paczka z podmienionym plikiem mdb, czyli to co u mnie ruszyło to: Program do OR-WE-506 OK.rar
Ważna uwaga: trzeba robić wszystko zgodnie z załączoną instrukcją. Najpierw ustawiamy właściwości połączenia, żeby uzyskać połączenie. Potem wpisujemy dane zgodnie z rozdziałem 3 instrukcji (read information) i klikamy read, program powinien odczytać dane z licznika.
Teraz uwaga: wykonując kroki z rozdziału 4 (set parameters) ustawiamy po kolei opcje: Meter_NO, Energy_T1, Password (u mnie trzeba było wpisać hasło dwa razy, w instrukcji jest raz), Time, Ts_Table, zatwierdzamy taryfy klikając OK i dopiero teraz klikamy Set. Jeśli nie wykonamy wszystkiego po kolei, kliknięcie Set nic nam nie da, program zgłosi błąd komunikacji.
Tym samym mamy ustawiony czas i taryfy, a mi właśnie na tym zależało.
Co ciekawe kiedy już mamy to ustawione, możemy zresetować lub zmienić wartości wskazań na danych taryfach wprowadzając odpowiednie dane w ustawieniach Energy_T1 do Energy_T4. W moim wypadku to się przydało, bo licznik przez dwa m-ce pracował niepotrzebnie na czterech taryfach, a potrzebowałem dwie. Zsumowałem więc wartości i wprowadziłem wskazania. Pamiętajmy jednak że w ten sposób ktoś niepowołany może nam pozmieniać odczyty, więc zapewne trzeba będzie zmienić hasło, jak sądzę w opcji Password. Jednak tego nie testowałem.
Mam nadzieję że moje wypociny komuś pomogą, a ja jak zapomnę to będę miał gdzie zajrzeć żeby nie odkrywać od nowa Ameryki.
Przy okazji ukłon w stronę użytkownika funak za zainteresowanie tematem i pomocne wskazówki dotyczące RS485.
Pozdrawiam wszystkich
djflix
Ps. dla zainteresowanych dorzucam jeszcze instrukcję obsługi do tego licznika w pdf, drukowana jest mało czytelna.
Załączniki:
-
Instrukcja_Orno_OR-WE-506_pl.pdf
(3.06 MB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
-
Program_do_OR-WE-506_OK.rar
(23.75 KB)
-
manual_for_OR-WE-506.pdf
(985.09 KB)
-
PC_Software.rar
(25.04 KB)
-
Program_do_OR-WE-506.rar
(23.35 KB)