logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z ustawieniem taryfy na liczniku orno OR-WE-506

loveme84 13 Sie 2014 19:11 4377 8
REKLAMA
  • #1 13874916
    loveme84
    Poziom 9  
    Witam

Posiadamy licznik Orno OR-WE-506. Licznik został podłączony do komputera za pomocą kabla dwużyłowego ( zdemontowanego od kabla usb) i adaptera RS-485 http://www.pennybuying.com/ebayp1/nEO_IMG_F639A(2).jpg
    Program do zmiany taryf przeslany bezposrednio przez support Orno.
    Komputer instaluje poprawnie adapter,po uruchomieniu programu udaje się połączyć za posrednictwem portu z licznikiem(connected). Po wpisaniu danych w tabeli input zgodnie z przeslaną przez dostawce licznika instrukcją: Meter NO 00,Password 00000000, edit lock 0001, start Total_Energy, End RTC, Lenght 11 .
    i kliknieciu przycisku "read" pojawia sie komunikat comunication error. Adapter nowy,kable zmienialismy dwukrotnie,testowane na roznych poratach usb.
    Prosze o porade gdzie moze lezeć problem?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13885385
    funak
    Poziom 27  
    Ocena: 461
    Witam. Proszę sprawdzić połączenie masy.

Interfejs RS485 wymaga co prawda 2 żył do komunikacji ale również potrzebuje trzeciej - tzw. Punktu odniesienia. Trzeba będzie połączyć masę licznika z masą interfejsu RS485.
  • REKLAMA
  • #3 13901072
    loveme84
    Poziom 9  
    Dziekuje za cenną poradę. Czy mógłby Pan bliższej nakreślić jak wykonać powyższą operacje(ew. przesłać namiary na schemat podłączenia)?
  • #4 13904090
    wojtekzw
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Też mam ten sam problem. Tylko że umiem czytać dane z poziomu linuxa i skryptu w pythonie, natomiast z poziomu tego samego skryptu nie umiem ustawić poprawnie daty i taryf. Czyli reasumując czytanie jest OK (ale z linuxa, a nie przez program który daje Orno), pisanie do urządzenia już nie. I mimo rożnych prób nie daję rady zapisać rejestrów tego licznika.
  • #5 13918085
    loveme84
    Poziom 9  
    Zainteresowanym podsyłam kontakt do specjalisty zajmującego się podłączaniem urządzeń pod RS485 Grzegorz Migoń (miasto Dębica) tel. +48604779208
  • REKLAMA
  • #6 14132080
    djflix
    Poziom 12  
    Ocena: 34
    Witam, miałem podobny problem. U mnie program się łączył, odczytywał dane, ale nie można było nic zaprogramować. Konwerter najprostszy, chiński wyglądający identycznie jak w linku wstawionym przez loveme84. Próbowałem łączyć masy, rozebrałem licznik, rozebrałem konwerter, znalazłem masy obu układów odpowiadających za transmisję, połączyłem trzecim przewodem - nic nie pomagało. Żeby było jasne: nie wiem czy na pewno na tym polega łączenie masy, nikomu nie polecam, ale nie miałem już nic do stracenia. Nic się nie stało, ale też nie pomogło.

Program był pobrany z jakiegoś linku z aukcji którą udało mi się wygrzebać w archiwum, nie rozumiem dlaczego Orno nie udostępnia softu na stronie, choć wspominają o tym w instrukcji. Udało mi się tylko znaleźć na stronie program do OR-WE-504, ale to licznik jednofazowy więc program nie działał z moim licznikiem.

Paczka ze wspomnianym softem: Program do OR-WE-506.rar

Po kontakcie z Orno otrzymałem soft: PC Software.rar
    oraz instrukcję manual for OR-WE-506.pdf

Niestety otrzymany program nie działał, nie chciał nawet niczego odczytać, nie dało się rozwinąć nic z opcji Start i End.

Coś mnie podkusiło żeby podmienić pliki .mdb z programów i ruszyło.
    Paczka z podmienionym plikiem mdb, czyli to co u mnie ruszyło to: Program do OR-WE-506 OK.rar

Ważna uwaga: trzeba robić wszystko zgodnie z załączoną instrukcją. Najpierw ustawiamy właściwości połączenia, żeby uzyskać połączenie. Potem wpisujemy dane zgodnie z rozdziałem 3 instrukcji (read information) i klikamy read, program powinien odczytać dane z licznika.
    Teraz uwaga: wykonując kroki z rozdziału 4 (set parameters) ustawiamy po kolei opcje: Meter_NO, Energy_T1, Password (u mnie trzeba było wpisać hasło dwa razy, w instrukcji jest raz), Time, Ts_Table, zatwierdzamy taryfy klikając OK i dopiero teraz klikamy Set. Jeśli nie wykonamy wszystkiego po kolei, kliknięcie Set nic nam nie da, program zgłosi błąd komunikacji.

Tym samym mamy ustawiony czas i taryfy, a mi właśnie na tym zależało.

Co ciekawe kiedy już mamy to ustawione, możemy zresetować lub zmienić wartości wskazań na danych taryfach wprowadzając odpowiednie dane w ustawieniach Energy_T1 do Energy_T4. W moim wypadku to się przydało, bo licznik przez dwa m-ce pracował niepotrzebnie na czterech taryfach, a potrzebowałem dwie. Zsumowałem więc wartości i wprowadziłem wskazania. Pamiętajmy jednak że w ten sposób ktoś niepowołany może nam pozmieniać odczyty, więc zapewne trzeba będzie zmienić hasło, jak sądzę w opcji Password. Jednak tego nie testowałem.

Mam nadzieję że moje wypociny komuś pomogą, a ja jak zapomnę to będę miał gdzie zajrzeć żeby nie odkrywać od nowa Ameryki.

Przy okazji ukłon w stronę użytkownika funak za zainteresowanie tematem i pomocne wskazówki dotyczące RS485.

Pozdrawiam wszystkich
    djflix

Ps. dla zainteresowanych dorzucam jeszcze instrukcję obsługi do tego licznika w pdf, drukowana jest mało czytelna.
    Załączniki:
    • Instrukcja_Orno_OR-WE-506_pl.pdf (3.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Program_do_OR-WE-506_OK.rar (23.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • manual_for_OR-WE-506.pdf (985.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • PC_Software.rar (25.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Program_do_OR-WE-506.rar (23.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 20264488
    rafalhav
    Poziom 1  
    Też miałem problem z podłączeniem do tego licznika. Problemem jest odczyt danych z pliku mdb w Windowsach 8 i nowszych ze wzledu na brak obsługi sterowników oledb zaszytych na sztywno w aplikacji. Przerobiłem aplikację żeby używała nowszych sterowników wbudowanych w nowszysch Windowsach.
    Załączniki:
    • modbusOrno.zip (26.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 20478909
    Jak31
    Poziom 6  
    Dzień dobry. Szukam od pewnego czasu (bezskutecznie) mapy rejestrów MODBUS RTU do wspomnianego licznika ORNO OR-WE-506. Potrzebuję jej aby obsługiwać go w wizualizacji na HMI. Może któryś z kolegów posiada takową?
    Potrzebuje odczytywać podstawowe parametry elektryczne, prąd, napięcie, moc, cosfi, thd jeżeli ten licznik obsługuje, no i liczniki.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy mają problemy z ustawieniem taryfy na liczniku Orno OR-WE-506, pomimo poprawnego połączenia z komputerem przez adapter RS-485. Wskazano, że interfejs RS-485 wymaga połączenia masy licznika z masą interfejsu, co może być przyczyną błędu komunikacji. Inni użytkownicy zgłaszają podobne trudności, w tym problemy z odczytem i zapisem danych, a także brakiem odpowiedniego oprogramowania na stronie Orno. Pojawiły się również pytania o mapę rejestrów MODBUS RTU dla tego licznika, co jest istotne dla integracji z systemami wizualizacji HMI.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA