logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kyocera F-1010 - drukuje krzaki po wymianie elektrolitu 4700uF/50V

wojtek2004 26 Kwi 2005 09:47 1723 9
REKLAMA
  • #1 1438103
    wojtek2004
    Poziom 18  
    Ocena: 62
    Witam.Poszkuje drukarke laserowai Kyocera F-1010,lub pomoc w naprawie.
    W drkarce powstal zimny lut pod najwiekszym elektrolitem 4700uF/50volt.
    Elektrolit wymieniono,lecz w wyniku przerwy(stukanie w obudowe)powstalo jakies uzkodzenie,nie wiem co padlo.Drukarka drukuje tzw krzaki.A jak z ms-dos podam komende do portu Copy CON LPT1 to drkuje bezblednie.
    Prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1593065
    proplayer
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    zmień sterowniki pod windą, najlepiej Kx
  • REKLAMA
  • #4 1595831
    forteca
    Specjalista KYOCERA
    Ocena: 82
    Witam

Nie wiedzialem...ze do....F-1010....sa sterowniki KX :D .....oj ciagle sie czlowiek uczy :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1596387
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    przepraszam dałem ciała z linkiem
    ale stery tam są :)
  • REKLAMA
  • #6 1612944
    wojtek2004
    Poziom 18  
    No dzieki za omoc Marek ale drukarke dalem niepotrzebnie do "naprawy" gdzie skasowano mi EPROM(niechcacy).Tak wiec potrzebuje osoby ktora ma programator do kosci Kyocerylub sam scalak.Oto typ scalaka KYOCERA 646
    16-B-471GA.
    Zdaje sie ze drukarka od samego poczatku dzialala...
  • #7 1613487
    marek216
    Poziom 43  
    skoro serwis skasował eprom to niech on sie martwi jego wgraniem !!!

eprom nagrasz na dowolnym programatorze obsługującym ten typ kości - większy problem skąd wziąść wsad do tego epromu
  • #8 1613583
    forteca
    Specjalista KYOCERA
    Ocena: 82
    Witam

Masz racje Marku :) ....skoro serwis niechcacy skasowal eprom :D to niech sie martwia....co to za serwis? :!: ......i co? ......moze jeszcze nam napiszesz, ze juz odebrales drukarke z serwisu?....chlopie ;) ....jak serwis cos sp.....to niech to naprawia :!: ....i to za friko :!: przynajmiej jesli by nie naprawili powinni oddac drukarke w takim stanie jakim byla....nie ma ze zrobili cos niechcaco....mieli ci naprawic drukarke....a nie zepsuc....no chyba, ze mam jakies mylne pojecie serwisu drukarek? :D

Pozdrawiam
  • #9 1664211
    wojtek2004
    Poziom 18  
    Wita.Powiem tak.Dalem sprzet dla znajomka i za friko mial mi naprawic i jak by cos spitolil to na moja odpowiedzialnosc.W sumie szkoda drukarki.Niech sobie stoi.Moze faktycznie uda mi sie dorwac programator z programem do scalaka.Ha...mam nastepna drukarke Citizena Overture 106 w ktorej jest uszkodzona zebatka w zasadzie jej brak od bebna grzewczego.Ale to wrzuce na nastepny temat.No tak pozatym prosze o wiecej komentarzy do Kyocery.
  • #10 1665208
    marek216
    Poziom 43  
    czyli temat zamkniety :)

podsumowując - tak sie kończy oszczedzanie na serwisie :)

czasem lepiej wydac kilkadziesiąt złotych w serwisie i miec naprawiony sprzęt a nie dodatkowy z złom w mieszkaniu po "przysłudze" przyacjelskiej

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Drukarka laserowa Kyocera F-1010 miała problem z zimnym lutem pod elektrolitem 4700uF/50V, który został wymieniony. Po uderzeniu w obudowę pojawiły się błędy w druku w postaci "krzaków". Drukarka poprawnie drukuje przy użyciu polecenia MS-DOS "copy con lpt1", co wskazuje na problem z oprogramowaniem lub sterownikami pod Windows. Zalecano instalację sterowników KX dostępnych na oficjalnej stronie Kyocera. Niestety, podczas naprawy serwis nieumyślnie skasował EPROM (typ scalaka Kyocera 646 16-B-471GA), co uniemożliwia prawidłowe działanie urządzenia. Wgranie EPROM wymaga programatora i odpowiedniego wsadu, który jest trudny do zdobycia. Autor przyjął, że naprawa serwisowa nie powiodła się i rozważa samodzielne znalezienie programatora i wsadu. Dyskusja podkreśla ryzyko nieprofesjonalnych napraw i konieczność stosowania oryginalnych sterowników oraz właściwej obsługi EPROM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA