logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu

poolookoo 14 Sie 2014 23:55 1968 8
REKLAMA
  • #1 13878191
    poolookoo
    Poziom 9  
    Mój komputer:
    chieftec500 napięcia mierzone miernikiem w normie.
    2 gb ram 667
    procesor: core 2 duo e8200
    plyta glowna: ga-945p-s3 rewizja 3
    8600 gt

Mam bios fe. Procesor chodzi zawsze na obniżonym mnożniku (x6 zamiast x8) niezależnie od obciążenia. Nie pomaga wyłączenie "eist" i "cpu enhanced halt c1e".
    Płyta obsługuje fsb1333, ale warunkowo. Póki co procesor chodzi na 1066 (czyli reasumując procesor ma 1,6 ghz zamiast 2,66 ghz). Komputer chodzi bardzo stabilnie, no ale to taktowanie procesora... Czy da się coś tu poprawić bez aktualizacji biosa?

Dodatkowo radiator na chipsecie (intel 945p) po około 10 minutach parzy. Po prowizorycznym montażu wiatraczka 80mm już nie parzy, ale nadal jest gorący. Bardzo mnie to niepokoi. Czujnika w biosie nie ma.

Linki na stronę producenta:
    www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2475#ov (Link gdzie producent chwali się że płyta "is able to boot" z procesorem obsługującym 1333 fsb)
    www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=2475 (lista obsługiwanych procesorów - płyta ma niby działac z tym procesorem na fsb 1333)
    www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2475#sp (ogólna specyfikacja płyty:)

Jeśli nie jest możliwe w miarę poprawne skonfigurowanie tego procesora bez aktualizacji biosu, to chciałbym wiedzieć, czy w razie czego mogę aktualizację cofnąć (oba nowe biosy są "beta"), to dla mnie bardzo ważne.

Preferowałbym aktualizacje przez dysk ata, ewentualnie przez płytkę dvd bądź cd (można przez ten napęd?). Jak więc to bezpiecznie zrobić? Do usb tego komputera nie mam zaufania, ale może tragizuję. Prosiłbym też o odpowiedź jak wykorzystać opcje tej płyty głównej i zrobić kopię bezpieczeństwa biosa na dysku twardym bądź czymś innym, by w razie awarii zadziałało automatyczne odzyskiwanie biosa.

No i generalnie - pytanie, czy wymuszenie fsb1333 na tej płycie jej nie dobije (a w każdym razie nie zmniejszy radykalnie jej żywotności) i czy procesor będzie działał z pełną wydajnością, a komputer będzie stabilny. Już na tym biosie jest niby opcja do tego (oc fsb1333 core 2 cpu ma zdjęciu poniżej).. No ale mam wątpliwości. Zresztą co dokładnie miałbym poprzestawiać?

Zdjęcia z aktualnego biosa (fe):
    konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu
  • REKLAMA
  • #2 13878403
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4878
    poolookoo napisał:
    www.gigabyte.com/support-downloads/cpu-support-popup.aspx?pid=2475 (lista obsługiwanych procesorów - płyta ma niby działac z tym procesorem na fsb 1333)
    Wedle tego co widzę, płyta obsługuje ten procesor tylko z beta bios.
  • REKLAMA
  • #3 13880650
    poolookoo
    Poziom 9  
    Jako że poprawne ustawienie tego procesora na obecnym biosie przypuszczalnie jest niemożliwe, to prosiłbym o rozwianie moich wątpliwości w sprawie aktualizacji biosu, wykonania jego automatycznego backupu i możliwości cofnięcia aktualizacji biosa.
    Przypominam o, według mnie, nienormalnej temp chipsetu plyty głównej.
    No i czy mogę aktualizować biosa gdy włożony jest źle wykrywany (a przynajmniej źle obsługiwany - patrz problem z mnożnikiem) procesor?

Dodaje zdjęcia biosa po wciśnięciu w menu głównym ctrl i f1 (doszło trochę opcji). Zamieszczam wszystko poza standard cmos feautures.

konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu

Jako, że już dużo czasu spędziłem nad tym komputerem i prawdopodobnie i tak e8200 nie zadziała na tej płycie poprawnie (link poniżej na opis podobnego problemu), to prosiłbym o pomoc krok po kroku i odp. na wszystkie moje wątpliwości (tu i powyżej pisałem o co chodzi), tak żeby przynajmniej nic nie zostało po drodze uszkodzone.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2878139.html
  • #4 13880881
    sznib
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Jak się boisz z pendrive'a aktualizować bios nagraj nowy na cd np. wejdź w biosa, potem F8 i wchodzisz w QFlah, czyli narzędzie do aktualizacji biosa. Tu masz opcję żeby zrobić backup starego biosa na dysk, jak również żeby wskazać ścieżkę gdzie jest nowy bios do aktualizacji.
  • REKLAMA
  • #5 13886126
    poolookoo
    Poziom 9  
    1 Bede sie szykowal do aktualizacji biosa, ale oba nowsze biosy sa beta. Czy da sie w moim przypadku cofnac aktualizacje? To bardzo wazne.

2 Na razie uzyje starszego biosa beta.

3 Czy powinienem przed aktualizacja upewnic sie co do mocy bateryjki biosu, czy nie ma to znaczenia, mozliwe ze bateria ma 5 lat.

4 I jak wykonac backup biosa, ktory w razie ciezkiej awarii komputer odczyta automatycznie (ponoc plyta ma taka funkcje, ale to moze marketing).

5 Przypuszczalnie bede uzywal jednak usb i pendrive'a. Szybciej bedzie niz przepinac dyski. W kazdym razie zrobilem na probe backupa na pendrivie przez q-flasha, czy teraz w ogole moge uzyc tego samego pendriva do aktualizacji?

6 pendrive jest troszke juz uzywany, nie wiem czy calkiem wolny od potencjalnych szkodliwych programikow. Inna sprawa ze nie chce mi sie go porzadkowac, ma to znaczenie? q-flash sam bedzie szukal pliku do aktualizacji, czy ja go bede recznie wskazywal. edit. rozumiem, ze recznie bede go wskazywal, ale nie chce juz poprawiac calego tego punktu, ale generalnie ma znaczenie np defragmentacja takiego pendriva, stopien zasyfienia itp?

7 Czy na tym samym nosniku moge miec awaryjny backup i nowszy bios, pisze o tym na wypadek gdybym jednak mial uzywac dysku twardego z fat. Zreszta awaryjny backup raczej nie zadziala z pendriva.

Na razie prosilbym o szybka odpowiedz w kwestii aktulizacji biosu, chce ja przeprowadzic mozliwe jak najszybciej, nad reszta pomysli sie pozniej.
  • REKLAMA
  • #6 13886238
    sznib
    Poziom 18  
    1. Da się jak najbardziej. Jak będziesz chciał wrócić do starszego biosa po prostu nagrywasz go na nośnik i wgrywasz QFlashem. Po prostu nie ma znaczenia czy wgrywasz bios starszy czy nowszy.
    2. -
    3. bateria nie ma nic do aktualizacji biosa, służy tylko do podtrzymywania jego ustawień
    4. Jeśli masz płytę z Dualbios to masz na zapasowej kości wgrany awaryjny bios, który się uaktywni jak z głównym będzie coś nie w porządku. Wejdź do biosa i wciśnij F9, wyskoczy okienko z informacjami, między innymi jaki masz aktualnie gówny i zapasowy bios. Bios główny można skopiować do kości zapasowej, w tym celu należy po włączeniu komputera, przed post screenem, wcisnąć ctrl+F12 i potwierdzić enterem.
    5. Jak najbardziej. Pendrive nie musi być pusty, byle plik biosa był "na wierzchu.
    6. Co rozumiesz przez "zasyfienie"? Jak się obawiasz że masz wirusy na nim to foramata mu i tyle, nie ma co ryzykować.
    7. Tak.
  • #7 13888313
    poolookoo
    Poziom 9  
    1 Mam nadzieje, ze tak bedzie, bo w internecie kraza rozne opinie na temat wgrywania starszych wersji biosa, a ja nie jestem specjalista w tym temacie.

2 oba nowsze biosy sa beta, a producent nie pokwapił sie o opis, co niby nowszy bios beta ma dawac (starszy ma dodawac obsluge mojego procesora)

3 Pytalem, bo czasem w internecie sugerowano, ze niestabilnosc komputera moze byc wywolywana przez slaba baterie biosa.

4 Nie mam dual biosa, a bios jest wlutowany, chodzi mi o awaryjny plik ktory zostanie wyszukany przez plyte glowna automatycznie gdy bedzie awaria biosa. Ja mam wlasnie walnieta plyte glowna gigabyta pod socket 478, ktora pisze ze ma problem z biosem i probuje go znalezc, ale jest to procedura automatyczna i wlasnie na wypadek tej procedury chce wykonac specjalny backup. W przypadku tamtej plyty nic nie dawalo podpiecie pendriva ani dysku w fat z biosem wgranym pod windowsem... To musi byc jakos specjalnie wykonany backup. Obecna plyta z tego co widze ma te same procedury. Chcialbym wykonac ten specjalny auto backup, ale nie wiem jak

5 w tym wypadku przypuszczalnie nie ma to znaczenia, bo zapewne q-flash wykonal backup do recznego wgrywania. Zreszta po zastanowieniu, jesli recznie mam wybierac plik aktualizacyjny, to auto backup nie powinien miec tu nic do rzeczy, taka przynajmniej mam nadzieje

6 ten pendrive jest sprawny, ale bardzo rzadko go uzywalem i ma troche lat, raczej jest czysty, ale nie mam calkowitej pewnosci. Dysk twardy by sie jak co wyzerowalo i nic tego nie przetrwa, a pendrive chyba nie da sie tak po prostu wyzerowac. Normalnie zwyklem uzywac dysku zewnetrznego, ale on jest w ntfs, no i teraz go nie oproznie, a poza tym nie wiem, czy jako dysk twardy by zadzialal. Co do q-flasha to producent twierdzi, ze obsluguje jedynie faty wiec plyty cd nie zadzialaja, jeszcze myslalem o innym programie o ktorym wspomina producent, ale nie chce mi sie w to bawic. Zreszta tam jest napisane, ze obsluguje jedynie dyskietki, jak mnie pamiec nie myli.
    http://www.gigabyte.com/webpage/20/HowToReflashBIOS.html
    tutaj link na bardzo skrotowy opis aktualizacji biosa napisany przez gigabyte, z tego co widze sprzeczny ze soba - q flash ma wymagac dyskietek.

7 jak wczesniej

8 No i generalnie rozumiem, ze moge na "nieobslugiwanym procesorze" dokonac tej aktualizacji.

Tak czy inaczej bede sie juz, mam nadzieje, za chwile do tego szykowal.

9 i jeszcze jedno, bios ze strony producenta sciaga sie w formie exe, rozumiem, ze to exe mam uruchomic pod windowsem a potem kazac sie biosowi wypakowac. Mam nadzieje, ze moge pozniej recznie przenosic ten plik biosa, a nie ze musze go wgrac na pendriva uzywajac tego exe pod windowsem?
  • #8 13888627
    sznib
    Poziom 18  
    1. Nie masz się co bać, ja u siebie zmieniłem biosa z F9beta na F8 bez żadnych problemów
    2. FFd - beta bios
    Enable 45nm CPU with non official support, due to Intel having no official guarantee for 45nm CPUs on non-3 series chipsets
    3. Jak bateria padnie bios nie trzyma ustawień, jak działa to działa, nie ma w tym większej filozofii
    4. Twoja płyta ma funkcję virtual dual bios. W przypadku uszkodzenia zawartości BIOS'a do jego automatycznego odtworzenia używa się jego kopii zapisanej w specjalnym obszarze dysku twardego. Obszar ten jest ukryty i niedostępny dla zwykłego oprogramowania czy wirusów. Zwiększa się w ten sposób niezawodność systemu. Plik biosa zapisuje się na dysku automatycznie, nie trzeba ręcznie robić backupa
    8. Jeśli komputer się uruchamia to tak
    9. Plik exe. samo wypakowujący. w środku zapewne oprócz biosa pliki autoexec.bat oraz FLASHSPI.exe. Zestaw do aktualizacji biosa z dyskietki, przy wgrywaniu przez QFlash potrzebujesz jedynie plik biosa.
  • #9 13891599
    poolookoo
    Poziom 9  
    W skrócie: Jest już nowszy bios - ffd, proszę o podanie co dokładnie mam przestawić w biosie aby właczyć fsb1333 na tej płycie, ale tak by jej nie uszkodzić, ani nie przeciążać, ewentualnie czy zgodzić sie na propozycje z ekranu post, wszystko na zdjęciach poniżej.

Zaktualizowałem bios do ffd (czyli prawie najnowszego). Zrobiłem to za pomocą pendrive'a i q flasha. Na pendrive'a wrzuciłem jedynie sam plik z biosem. Niestety były chwile grozy, bo po pomyślnym zakończeniu procedury, gdy kazałem q-flashowi zresetowac komputer, to jedyne co było odtąd widać na monitorze, to czarny ekran - konkretniej brak sygnału jak mnie pamięć nie myli. Komputer nie wydawał żadnych dzwięków. Do życia przywróciło go dopiero zresetowanie biosu zworką.

Procesor przy obciążeniu wreszcie włącza mnożnik x8, zwiększa tez napięcie. Jednak jako, że mnie te skoki irytowały to wyłaczyłem "eist" i "cpu enhanced halt c1e" (wyłączenie samego eist nic nie zmnieniało). Teraz procesor cały czas chodzi na x8.

Edit: Teraz według everesta cpu vid wynosi: 1,225. Cpu-z bez obciążenia podaje wartośi 1,232 i 1,248. Właczenie przeglądarki internetowej sprawia że 1,248 pojawia się już jako migawki. Przy obciążeniu dwuwątkowym primem 95 cpu-z podaje 1,216 v z chwilowymi skokami do 1,232v i być może czasem, ale bardzo rzadko 1,248:

Temperatury rdzeni wzrosły w stresie między 2 - 4 stopnie (potem dokadniej popatrze) . Wydaje się też, ze zmienił się sposób odczytu głownej temperatury procesora i w idle jest ona zaniżana (wcześniej też była ale bardziej), a w stresie zawyżana.

Jeśli chodzi o temperature mostka północnego płyty głównej, to raczej nic się nie zmieniło.

Komputer chodzi stabilnie od momentu aktualizacji i resetu zworką i w takim ustawieniu biosa ani razu sie nie zawiesił.

No ale nadal zostaje kwestia fsb1333 na tej płycie. Zależy mi na tym by nie dobić płyty głównej ani jej nie przeciążać bo docelowo chce miec dwa komputery.
    Poniżej zamieszczam zdjęcia całego aktualnego biosa (ffd) po wciśnięciu ctrl i f1 w menu głownym. Na pierwszym zdjęciu nowość- komputer sam sugeruje wymuszenie fsb1333 (jak dam "y" to komputer to sam wykona). Wynika to zapewne z tego, ze w opcji "oc. 1333 fsb" doszła opcja "automatic", która jest teraz domyślnie ustawiona. Może najlepiej zgodzić się na tą propozycje?
    Na dwóch ostatnich zdjęciach (jeśli dobrze to rozumiem) ręczne ustawienie fsb1333 i automatyczne przy użyciu tej opcji. Niepokoi mnie trochę biosowa interpretacja licznika (x8,5), ale na ekranie post jest x8 wiec to chyba nieistotne.

Bardzo prosze o napisanie mi, co mam dokładnie przestawić w biosie. Ja się na tym nie znam, jedynie się domyślam. Mam watpliwości czy taktowanie pci expres się nie podniesie przy podnoszeniu fsb. W kazdym razie wszystko jest na zdjeciach poniżej. Proszę tu o pomoc.

edit post podaje zegar procesora jedynie na świeżo uruchomionym komputerze, więc dodaje zdjęcie konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu
    konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu
    konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu
    konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu konfiguracja e8200 na starej plycie glownej i ogromna temp chipsetu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma komputer z procesorem Core 2 Duo E8200, płytą główną GA-945P-S3 oraz kartą graficzną 8600 GT. Zauważa, że procesor działa na obniżonym mnożniku (x6 zamiast x8) i nie osiąga pełnej prędkości FSB 1333, co powoduje, że działa z częstotliwością 1,6 GHz zamiast 2,66 GHz. Użytkownik pyta o możliwość poprawy wydajności bez aktualizacji BIOS-u oraz zgłasza problem z wysoką temperaturą chipsetu Intel 945P. W odpowiedziach zasugerowano, że płyta obsługuje procesor tylko z beta BIOS-em, a także omówiono procedury aktualizacji BIOS-u, w tym możliwość wykonania backupu oraz przywrócenia starszej wersji. Po aktualizacji BIOS-u do wersji FFD, procesor zaczął działać na mnożniku x8, ale użytkownik wyłączył funkcje EIST i C1E, aby uniknąć skoków wydajności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA