logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Satel CA6P - Uszkodzenie transformatora, czy mogła "paść" centralka?

kryst16 17 Sie 2014 10:23 1974 7
  • #1 13883536
    kryst16
    Poziom 22  
    Ocena: 261
    Witam. Mam problem z centralą Satel CA6P. Centrala miała słabą baterią (trzymała kilka godzin). Po mocnej burzy wszystko padło, zastanawiam się czy mogła zostać uszkodzona centralka.

Jest tam trafo Pulsar TRP 20/16/18 20AV napięcie do niego dochodzi (230V) jednak na wyjściu brak napięć 18 i 16. O dziwo bezpiecznik jest dobry, nie został spalony. Na płycie centrali również brak wizualnych uszkodzeń.
    Jest jakiś sposób na sprawdzenie centralki nie posiadając zasilacza 16/18V i mając całkowicie wyeksploatowaną baterię?

Zastanawiam się nad podłączeniem 12V z zasilacza w miejsce styków baterii, wtedy chyba centralka powinna zacząć działać. (Wcześniej odłączyłbym trafo, które i tak nie działa).
    Proszę o jakieś rady.
  • Pomocny post
    #2 13883574
    daniel7606
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Można tak podłączyć w celu sprawdzenia, powinna wskazywać awarie 230V. Jeżeli jednak coś poszło od strony transformatora to tego nie wykryjesz. Centralka po podaniu 12V na baterie nie ruszy - trzeba zrobić chwilowe zwarcie pomiędzy com a minusem baterii aby wystartowała. Radziłbym jednak poszukać transformatora do sprawdzenia.
  • #3 13883656
    kryst16
    Poziom 22  
    OK rozumiem. Chce tylko sprawdzić czy centralka wogóle żyje, zostało niestety spalone jeszcze kilka sprzętów w tym obiekcie więc podejrzewam że mogło zostać uszkodzone coś dalej.
    Czyli wystarczy że w miejsce baterii (pomijając ją) podłącze 12V z zasilacza komputerowego i zewrę na chwilę minus z zaciskiem "com"?

Planuje wykorzystać w tym celu zasilacz komputerowy.

PS. Zamówiłem już transformator ale niestety przyjdzie do mnie dopiero w środę a w ten sposób miałbym chociaż trochę pogląd na sytuację, bateria też kwalifikuje sie do wymiany, więc to też bym zamówił.
  • #5 13894285
    kryst16
    Poziom 22  
    Tak, zamówiłem 40, powinno jeszcze w tym tygodniu przyjść.
  • #6 16610886
    MDS1
    Poziom 2  
    Mam trochę poważniejszy problem. Wymieniłem już dwa trafa i nic - bezpiecznik cały. Czy uszkodzenie transformatora może być powodowane przez płytę (CA6)? Aku oczywiście nowy. Może muszę płytę wymienić i aku po raz drugi- dla pewności. Zwarcie na przewodach - gdzieś jakieś.
  • #8 16614182
    MDS1
    Poziom 2  
    Bez przesady. Miernik mam i nic ponadnormatywnego nie zauważyłem. Napięcie zasilania sieciowego jest troszkę podwyższone, ale mieści się według mnie w normie. Wszystko działa parę dni i potem pada trafo. Wstawiłem mocniejsze trafo sugerując się twoją podpowiedzią - jak radziłeś koledze powyżej - dałem 50 VA. Jeśli to płyta robi obciążenie to te trafo powinno ją posadzić i nie szkoda jeśli to ona fiksuje. Zwarcie na wyjściach uszkodziło by raczej tylko wyjście, więc to wykluczam. Podejrzewałem, że przewód neutralny nie kontaktuje w szafie, ale żadne inne urządzenie nie padło, a miejscowy elektryk sprawdzał instalację i nic nie znalazł. Na chwilę obecną obstawiałbym płytę. To stara płyta CA6 jeszcze z radiatorem u boku, który dość mocno i szybko się nagrzewa. Uprzedzając twoją ripostę - tak wiem, że do tego on służy, jednak że jest chyba zbyt gorący. Zobaczymy - dam znać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z centralą Satel CA6P, która przestała działać po burzy, mimo że transformator Pulsar TRP 20/16/18 działał na 230V, ale nie dostarczał napięcia 16V i 18V. Użytkownik planuje podłączyć zasilacz 12V w miejsce baterii, aby sprawdzić, czy centrala zareaguje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że transformator może być zbyt mały dla centrali i zalecają jego wymianę na mocniejszy. Pojawiają się również obawy dotyczące potencjalnych uszkodzeń płyty centrali, co może powodować problemy z zasilaniem. Użytkownik wymienia transformator na 40VA, a później na 50VA, ale nadal występują problemy z jego działaniem. Wskazówki dotyczące pomiarów napięcia i prądów są również podawane, aby zdiagnozować problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA