logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prośba o pomoc w konfiguracji domowej sieci współpracującej z drukarką.

e11 19 Sie 2014 11:45 1533 6
REKLAMA
  • #1 13889524
    e11
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Chciałbym prosić o pomoc w konfiguracji sieci domowej. mam układ jak w załączniku, chciałbym aby komputery widziały drukarkę, ale najbardziej mi zależy aby laptop nr 2 z parteru budynku mógł drukować na drukarce która jest podpięta do livebox-a na piętrze. jak to ustawić aby to była jedna wspólna sieć. W tej chwili laptop nr dwa widzi siec na piętrze ze słabym sygnałem i widzi jako inną sieć na parterze z silnym sygnałem. Jak to poustawiać żeby widział jeszcze drukarkę. drukarka ma dodatkowo na pokładzie wi-Fi
    Załączniki:
    • Sie___domowa.JPG (43.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13891310
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 13893921
    e11
    Poziom 17  
    drukarka to Brother HL3140 CW
  • REKLAMA
  • #4 13894212
    kameleon11116
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    Witam
    Drukarka ta posiada także WiFi więc nie musisz jej łączyć z Liveboxem kablem.
    Skonfiguruj na drukarce połączenie z Lveboxem po WiFi zgodnie z instrukcją. Jak już na wyświetlaczu połączenie będzie nawiązane to na każdym kompie instalujesz drukarkę za pomocą załączonej płyty wybierając opcję połączenia bezprzewodowego.
    Drukarka będzie mogła stać w dowolnym miejscu w zasięgu WiFi routera Livebox.
    Mam nieco inny model Brothera ale po WiFi sprawdza się znakomicie :D
  • #5 13896783
    e11
    Poziom 17  
    Zgadzam się z Tobą, tylko ja mam problem z tym że układ budynku mam taki że zasięg Wi-Fi jest kiepski. Dlatego ten EDIMAX stoi na dole i do niego łącze się z laptopa na dole. Ja napisze tak nie fachowo o co mi chodzi mam nadzieje że mi to wybaczycie. Chciałbym aby sygnał z laptopa na dole leciał do routera (edimaxa) ten kablem do Liveboxa i drukujemy to tak na skróty no i wiem że nie fachowo :). Chodzi mi jak poustawiać IP, DHCP i inne te ptaszki.
  • #6 13898781
    kameleon11116
    Poziom 26  
    Ocena: 129
    e11 napisał:
    Zgadzam się z Tobą, tylko ja mam problem z tym że układ budynku mam taki że zasięg Wi-Fi jest kiepski. Dlatego ten EDIMAX stoi na dole i do niego łącze się z laptopa na dole. Ja napisze tak nie fachowo o co mi chodzi mam nadzieje że mi to wybaczycie. Chciałbym aby sygnał z laptopa na dole leciał do routera (edimaxa) ten kablem do Liveboxa i drukujemy to tak na skróty no i wiem że nie fachowo :). Chodzi mi jak poustawiać IP, DHCP i inne te ptaszki.

Witam
    Jak najbardziej tak możesz zrobić ,co w niczym nie przeszkadza w konfiguracji drukarki jak napisałem. Oba routery łączysz przewodowo z Liwebox port LAN do Edimax port WAN (punkt 2.2.2 instrukcji)
    Z tej strony pobierz instrukcję tam dokładnie i w jasny sposób masz opisane jak to poustawiać .
    http://www.edimax.pl/pl/produce_detail.php?pd_id=281&pl1_id=3&pl2_id=18
  • REKLAMA
  • #7 13899179
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik prosi o pomoc w konfiguracji domowej sieci, aby umożliwić drukowanie z laptopa nr 2 na drukarce Brother HL3140CW, która jest podłączona do routera Livebox na piętrze. Obecnie laptop widzi dwie różne sieci, co utrudnia dostęp do drukarki. Użytkownicy sugerują wyłączenie DHCP na routerze Edimax, podłączenie go do Liveboxa przez port LAN oraz skonfigurowanie drukarki do pracy w trybie Wi-Fi. Wskazówki obejmują również ustawienie stałego IP dla Edimaxa oraz instalację drukarki na komputerach przez połączenie bezprzewodowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA