logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW PASSAT 1.9 TDI AVB - Pukanie/stukanie po trasie silnik

borsodi06 19 Sie 2014 11:45 5997 12
REKLAMA
  • #1 13889525
    borsodi06
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam,
    szukam cały czas jakiś wskazówek odnośnie mojego problemu stuków/pukania w moim 1.9TDI AVB - wczoraj po trasie ponad 300 km znowu to zaobserwowałem. Pojawia się chyba, po rozgrzaniu.
    Pukanie to jest niezbyt głośne, dochodzi patrząc w stronę silnika przy otwartej masce tak jakby w okolicach gdzie znajduje się zawór EGR, trochę poniżej-ale gdzie dokładnie trudno to sprecyzować. Nie brzmi jak metaliczne bardziej takie głuche basowe, nieregularne.
    Czy ktoś ma jakieś pomysły co to może być.

Dodam, że samochód odpala normalnie, zbiera się normalnie, na trasie nie było żadnych problemów przy prędkościach od 0-150. Choć przypominam sobie, iż ostatnio niedługo po ruszeniu jadąc tak ok 90 kmh samochód jakby na pół sekundy przestał przyspieszać, wrażenie jakby wjechał w większą kałuże -ale nie powtórzyło się to później na w/w trasie.

Staram się zdiagnozować problem w ten sposób by określić czy jechać pilnie do Mechanika czy można jeszcze chwilę się wstrzymać. Niestety jak to w życiu bywa - padło na kiepski moment na takie problemy.

Czy ktoś z Was poleca jakiś sprawdzony (najlepiej również nie trzepiący po kieszeni) warsztat w Krakowie, gdzie fachowo zajmą się samochodem i poprawnie zdiagnozują (nawet przyszłościowo).

Z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 13889633
    ciuqu
    Poziom 38  
    Ocena: 829
    Poczytaj o "kwakaniu" EGR, może znajdziesz jakąś ścieżkę dźwiękową to sobie porównasz.

Spróbuj jechać ze stałą prędkością 95km/h sprawdź czy "wjazd w kałużę" jak to nazwałeś się powtórzy, powinno temu towarzyszyć miganie kontrolki ESP chodź nie zawsze i cykanie przekaźników gdzieś pod deską.

Jeśli niedawno zmieniałeś przegub/przeguby to to jest przyczyna występowania tego objawu - kiepskie przeguby z tandetną koronką abs'u.
  • #3 13889655
    borsodi06
    Poziom 10  
    Hej,
    czy to kwakanie może faktycznie przypominać tak jakby bas od muzyki i być mimo wszystko słyszalne?

Odnośnie testu -na pewno spróbuję. Przeguby nie były robione:)

Dodane:

Obejrzałem trochę filmików na Youtube związanych ze stukami i ew z dzwiekami EGR- nie znalazłem niczego podobnego -nie przy EGR, faktycznie gdzieniegdzie slychać takie kwakanie -co wskazuje ze jest cos zwiazane z zaworem lub cisnieniem. W moim przypadku dzwiek jest basowy - na poczatku myslalem, ze sasiad glosno muzyki slucha.
    Pojęcia nie mam co to moze byc a w dodatku występuje po trasie..
  • REKLAMA
  • #4 13895023
    borsodi06
    Poziom 10  
    Dzisiaj sprawdziłem raz jeszcze rano na zimnym silniku, brak jakichkolwiek niepokojących dźwieków. Wychodzi na to iż to basowe pukanie pojawia się po trasie lub rozgrzaniu silnika.

Póki co nie jeżdżę nim na trasy, w najbliższy weekend postaram się go przetestować po rozgrzaniu.
  • #5 13896223
    markslew
    Poziom 27  
    Ocena: 479
    Jak basowe dźwięki dochodzą kierował bym się na ukł. wydechowy / tłumiki itp. rozwalony katalizator.
  • #6 13896479
    borsodi06
    Poziom 10  
    Też o tym myślałem, ale dźwięk jakby wydobywał się ewidentnie z okolic silnika, dokładnie lewa strona, patrzac od fronu bardzi u góry i dopiero po trasie (zapewne dobrym dogrzaniu).

Ciagle sie glowię co to moze byc. Najgorzej, ze nawet nie mam jak teraz podjechac do mechanika.
  • #7 13896576
    matimon22
    Poziom 25  
    Ocena: 336
    Odepnij na chwilę przewód od przepływki(dolotowy) i sprawdź, czy nie jest głośniej.
  • REKLAMA
  • #8 13896627
    borsodi06
    Poziom 10  
    matimon22
    a czy mógłbyś pomóc jak mam ją odnaleźć i który dokładnie odpiąć?

Otwarcie przyznaje -jestem bliżej laika jak specjalisty w mechanice...:)
  • #9 13900390
    matimon22
    Poziom 25  
    Ocena: 336
    Najlepiej jedź do mechanika i niech Ci sprawdzi stan wałka i popychaczy rozrządu.
  • #10 13902213
    borsodi06
    Poziom 10  
    Nie do konca pasuje mi wlasnie trop walka rozrzadu. Nie kopci, odpala od razu, przyspiesza absolutnie normalnie. A dzwiek jest slyszalny dopiero po rozgrzaniu dobrym i jest gluchy dochidzi z okolic egr lub troche nizej. Chociaz co raz bardziej sklaniam sie wlasnie ku egr, poki co bede obserwowal i sluchal. Do mechanika zapewne wybiore sie dopiero w pazdzierniku...
    Nie powiem nurtuje mnie to niesamowicie.
  • REKLAMA
  • #12 13905472
    ciuqu
    Poziom 38  
    Ocena: 829
    Witam

Nie widać tu nic niepokojącego, 003 statyczną robiłeś na rozgrzanym silniku? - EGR się nie otwiera.
    Trochę skacze synchro w grupie 004 profilaktycznie zajrzyj do rozrządu czy tam wszystko OK.
  • #13 13906708
    borsodi06
    Poziom 10  
    Hej,
    tak oba dla 003 były robione przy w pełni rozgrzanym silniku, z tym że jeden dla Basic -i tutaj widzę, że otwierał się. Faktycznie dla 003 na jałowym -nie otwiera się -stąd może to stukanie...dziwne.

Odnośnie 004 - jakieś dodatkowe wskazówki - jestem raczej sporym laikiem, coś mechanikowi wskazać przy okazji? Planuje w październiku wymienić olej i filtry oraz lampę więc może przy okazji by zajrzał, ale czy da się demontażu zderzaka przedniego?

Czyli reszta wygląda ok?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z basowym stukaniem w silniku VW Passat 1.9 TDI AVB, które występuje po dłuższej trasie i rozgrzaniu silnika. Dźwięk wydobywa się z okolic zaworu EGR, a jego charakterystyka nie przypomina metalicznych odgłosów. Użytkownik zauważył, że samochód działa normalnie, ale miał epizod, w którym na chwilę stracił przyspieszenie. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym problemy z układem wydechowym, przegubami, a także konieczność sprawdzenia stanu wałka rozrządu. Użytkownik planuje dalsze testy i wizytę u mechanika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA