logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Artefakty graficzne w grach, migające tekstury w BF3 - co robić?

thysysn00b 19 Sie 2014 16:34 1995 9
REKLAMA
  • #1 13890314
    thysysn00b
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,
    to mój pierwszy post tu na forum, ale szczerze mówiąc nie wiem już gdzie szukać pomocy, a kumpel polecił mi to forum. Proszę tylko o dokładne przeczytanie problemu i niepisanie banałów typu zareklamuj kartę, zrób format itd. Mój problem jest dość specyficzny, ciągnie się za mną już od ponad roku i mam serdecznie tego stanu rzeczy dość. Ale do rzeczy. Otóż jakiś rok temu zakupiłem nowego PC, który miał zastąpić wysłużony poprzedni zestaw. Przez jakieś 3 miesiące byłem w gamingowym raju ale potem zaczęło się ni stąd ni z owąd dziać coś dziwnego? Co? Otóż w BF3 zaczęły mi migać tekstury. Problem zignorowałem, bo zauważyłem go tylko w tej grze, a i czasu na granie już tyle nie miałem. Niestety z biegiem czasu problem zaczął się pogłębiać i pojawiać w coraz większej ilości gier. Dokładniej mówiąc, nie migają wszystkie tekstury. Konkretniej jeśli np w jednym miejscu krzyżują się dwa obiekty nachodząc na siebie, to tam właśnie wystąpi bug - jedna tekstura "miga" spod drugiej tworząc paskudny efekt (pojawiają się naprzemiennie co pół sekundy. Dotyczy to wszystkiego - modelów postaci, elementów otoczenia itd. W przypadku większych obiektów widać to dopiero z dużego oddalenia jak np. w BF3 gdzie z drugiego końca mapy przez lunetę snajperską widziałem jak drzwi garażowe pojawiają sięi znikają zza ściany. Profilaktycznie zrobiłem formata (nawet dwa razy) - nic. Byłem już niemal 100% pewien, że to karta jest walnięta. Sprawdziłem jednak efekt na integrze (Intel HD 4600) - to samo. ? Więc może płyta główna? Dla pewności sprawdziłem na starym konfigu. I tu dochodzę do najgorszego. Bug też tam się pojawił. Znikąd. Od tej pory nie mogę się tego pozbyć. BF3, BF4, Mass Effect 2, gry z 2014, gry z 2008, gry z 2004. Wszędzie w mniejzym lub większym stopniu się to pojawia. Formaty nie pomagają. A nie wierzę, że nagle w 2 kompach 3 karty graficzne/ 2 płyty/ whatever się zepsuły. Dlatego proszę o pomoc. Sprzęt czy wirus? A jak wirus to jakim cudem przeżywa formaty? może jakieś uszkodzone/zainfekowane pliki jakimś cudem przenoszą się przez Steam/Origin Cloud? Ja już nie jestem w stanie znaleźć racjonalnego wytłumaczenia. Nie jestem w stanie dokładniej słowami opisać jak to wygląda, dałbym film ale mam za mało postów :P Podaje obie konfiguracje:
    Intel Core i5-4670k
    8GB RAM DDR3
    MSI GTX 650 Ti + Intel HD 4600

Intel Core 2 Duo E7200
    3GB DDR2
    GeForce 9600 GT

W obu konfigach 100% markowe, sprawdzone zasilacze; jeśli trzeb podam płyty główne, ale teraz nie chce mi się szukać. Przepraszam jak złe forum (ale dałem tu bo wg mnie to nie sprzęt). Jeśli trzeba bardziej zobrazować problem mogę nagrać błędy u siebie, ale teraz nie mam czasu. Dzięki z góry za każdą pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 13890363
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    A wziąłeś pod uwagę jeszcze jeden element - inny monitor?
  • REKLAMA
  • #3 13890366
    thysysn00b
    Poziom 2  
    Ba, tak ale zapomniałem napisać. Testowałem na 5-letnim Samsungu, jakimś antycznym CRT no i dokupiłem jakieś 4 miechy temu nowy monitor i nic to nie zmieniło, na każdym to samo :/
  • #4 13890373
    McMarycha
    Poziom 31  
    Ocena: 198
    Sprawdzałeś dysk ?
    Podaj S.M.A.R.T
  • #5 13890952
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ocena: 244
    Mi to bardziej wygląda na błędy w grach tylko może jakoś wcześniej tego po prostu nie widziałeś.
    Próbowałeś wgrywać łatki do gier?
    Sprawdzałeś na różnych sterownikach? starsze, nowsze trzeba sprawdzić, ale z oficjalnej strony nvidii pobieraj.
    Rozdzielczość i odświeżanie monitora poprawnie ustawione?
  • REKLAMA
  • #6 13892703
    thysysn00b
    Poziom 2  
    Smart:
    Spoiler:
    Artefakty graficzne w grach, migające tekstury w BF3 - co robić?

Z drugiego kompa jeśli trzeba też mogę smart pokazać, ale jestem pewien, że tam też jest ok (regularnie sprawdzam).

@U.P. - gdybyś zobaczył skalę tego zjawisk w takim BF3 to wiedziałbyś że to nijak jest do przeoczenia. zanim się to pojawił grałem w tą grę ponad pół roku, więc wiem jak powinna wyglądać.

I tak testowalem, na sterach starych, nowych, z płytki do karty, ze strony nvidii. Zero róznicy.
  • #7 13892773
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ocena: 244
    thysysn00b napisał:
    W obu konfigach 100% markowe, sprawdzone zasilacze

Jakie?
    Dysk wygląda na sprawny.
    Gry są oryginalne na 100%?
  • #8 13892831
    McMarycha
    Poziom 31  
    Masz inny dysk aby postawić od nowa system ?
    Najlepiej najpierw na tej słabszej maszynie, jeżeli było by ok to wtedy też na drugiej.
  • REKLAMA
  • #9 13892948
    thysysn00b
    Poziom 2  
    kasiunia7777 napisał:

Jakie?

Gry są oryginalne na 100%?

W starym jest Chieftec GPS-400AA-101A (400W), w nowszym Be Quiet System Power 7 BQT SU7-600W.

Tak, gry oryginalne, z piratem, bym nie przychodził ;) Znakomita większość pudełkowa i ofc dawniej chodziła bez zarzutu i żadnych bugów graficznych.

@U.P. - Miałem dwa dyski w starym, ale mniej więcej dwa miesiące temu jeden z nich padł (akurat ten, na którym był system), więc postawiłem Wina na drugim. Efektu niestety nie widać.

Tak w sumie, to na początku podejrzewałem, tą nieszczęsną 650 Ti - pojawienie siętych glitchy zbiegło z tym, że przeprowadzałem na niej próby OC. Nadal zresztą myślę ze coś jest nie tak, bo nie mogę jej w ogóle podkręcić - pojawia sie GPU throttling i obniza zegary do fabrycznych ustawień. Tylko po pierwsze nie wyjaśnia to błędów na 9600tce i Intelu, a drugie że w benchmarkach graficznych wszystko jest ok - nie mam więc podstaw do reklamacji. Natomiast w grach jest paskudnie - postaram się to dziś nagrać, żeby pokazać w niektórych produkcjach.

I w sumie głównym moim zapytaniem jest czy jakiś zrąbany plik mógł się jakimś cudem zapisać w sejwach czy innych plikach? Bo w sumie po formacie zawsze instaluję Steam/Origin, a one są powiązane z chmurą i ściągają jakieś pliki. Ja bym jeszcze przeżył utratę ty wszelkich save'ów i ustawien gdyby to pomogło, ale czy to w ogóle możliwe? Bo szczerze wątpię, ja sam tego fenomenu nie mogę wytłumaczyć... :(
  • #10 13893455
    McMarycha
    Poziom 31  
    Zdobądź inny dysk, a potem zainstaluj system i grę, wtedy sprawdź czy dalej jest problem.
    Trzeba powoli eliminować komponenty żeby wiedzieć co może być powodem tych problemów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z migającymi teksturami w grach, szczególnie w Battlefield 3, który występuje od roku na nowym komputerze. Problemy zaczęły się po trzech miesiącach użytkowania, a migotanie tekstur występuje w różnych grach, szczególnie w miejscach, gdzie obiekty się krzyżują. Użytkownik testował różne monitory, sterowniki graficzne (w tym z oficjalnej strony Nvidii), a także sprawdzał dyski twarde. Problemy nie ustępują mimo prób z różnymi komponentami, w tym kartą graficzną GeForce 650 Ti. Użytkownik podejrzewa, że problem może być związany z overclockingiem karty graficznej, ale nie ma podstaw do reklamacji, ponieważ w benchmarkach wszystko działa poprawnie. Sugerowane rozwiązania obejmują testowanie na innym dysku oraz instalację systemu operacyjnego na nowo.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA