logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak udostępnić internet z Neostrady na laptopa przez Bluetooth?

Virus12 26 Kwi 2005 20:29 7201 6
REKLAMA
  • #1 1439908
    Virus12
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam

Posiadam komputer stacjonarny podlaczeony z netem przez neostrade :(. Do kompa podlaczony jest BT class2 fimry X-Micro. Czy jesli dokupie ten sam BT do laptopa to czy bede mogł udostępnić łacze internetowe dla laptopa?

W stacjonarnym mam XP, w laptopie win98, na upartego moze byc 2000 (wole jednak zeby pozostał win98).

Czy bede do tego potrzebowac cos jeszcze??
    Podkreslam ze nie chce tylko przesyłać plików miedzy kompami, ale udostepnic lacze dla laptopa.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1440721
    Virus12
    Poziom 11  
    Szukałem, ale nie znalazłem postu który jednoznacznie by odpowiedział na moje pytanie....

Dodano po 9 [minuty]:

... mi bardziej chodziło o to czy kupując drugi BT do laptopa bede mu mogl udostepnic lacze. Nie interesuje mnie na jaka odległośc to działa i czy teoretycznie to działa. Wiem jaki zasięg ma BT i wiem że ograniczają go sciany i zabódowania i wiem że teoretycznie to działa. Nie łącze się z netem przez komurke, mam net przez neo i chce go udostepnic tak jak to sie robi przy pomocy kart LAN i HUB'a. Pytam się o to czy dokupując tylko drugi BT na USB bede mogł udostępnić to łącze, czy może bedę musiał jeszcze coś dokupywać jak np access point w sieciach WiFi lub HUB w sieciach LAN.

Na forum są podobne tematy ale żaden nie odpowiada do końca na moje pytanie.....
  • Pomocny post
    #4 1440801
    jaco777
    Poziom 24  
    Ocena: 29
    Jednoznacznej odpowiedzi idealnie pasującej do Twojego przypadku nie ma, ale czytając wytrwale i dokładnie posty miałbyś już 90% pewność, że to będzie działać.

Tak, wystarczą tylko dwa adaptery Bluetooth aby dwa komuptery które będą je posiadać, mogły "widzieć" się jak w zwykłej sieci LAN opartej na skrętce a jeden z komputerów będzie mógł udostępnić dostęp do internetu. Nie są potrzebne żadne AP, huby itp.

Naprawdę już o tym pisałem, przeczytaj jeszcze raz to https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic146163.html#1417889

I koniecznej jeszce poczytaj inne posty na forum. Dzięki temu dowiesz się czego nie kupywać, jakie zalety ma Bluetooth i jak zabrać się za konfigurację oprogramowania Bluetooth'a.

A jak już będziesz miał BLuetooth'y to walcz z nimi, baw się w różne konfiguracje, próbuj różnych możliwości - nie ma to jak samemu do czegoś dojść.
    Jak trafisz na coś, z czym nie będziesz mógł sobie poradzić to wal do mnie, chętnie pomogę.
  • REKLAMA
  • #5 1442223
    Virus12
    Poziom 11  
    Dzieki stokrotne, wlasnie o taka odpowiedz mi chodziło, twoj post juz czytalem.

A wiec biore sie za szukanie BT. Jeszcze tu wroce :]
  • #6 2119925
    kkkasza
    Poziom 11  
    Witam!
    Postanowiłem odświeżyć ten temat, bo po przeszukaniu forum nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Otóż czy jest możliwe udostępnienie Chello przez BT? Mam modół BT na USB podłączony do kompa i drugi wbudowany do laptopa. Na komputerze stacjonarnym jest chello. Udało mi się (korzystając z rad z tego forum ;D) połączyć oba komputery w sieć BT. Mogę korzystać z drukarki i innych bajerów przez BT, ale problem pojawia się przy udostępnieniu neta. Przez to Chello nie mam stałego IP i kiedy zrobie udostępnianie, to nie mam neta nawet na kompie stacjonarnym... ;( Czy Chello przez BT jest wykonalne??? Proszę o pomoc!!!
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #7 2119990
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 28
    n-ty raz: winroute i recznie postawic na BT podsiec ....

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada komputer stacjonarny z dostępem do internetu przez Neostradę oraz adapter Bluetooth klasy 2 firmy X-Micro i chce udostępnić połączenie internetowe laptopowi wyposażonemu w Windows 98 lub ewentualnie Windows 2000, używając drugiego adaptera Bluetooth. Pytanie dotyczy tego, czy wystarczy dokupić drugi adapter Bluetooth, czy potrzebne są dodatkowe urządzenia sieciowe, takie jak access point WiFi lub hub LAN. W odpowiedziach potwierdzono, że do udostępnienia internetu przez Bluetooth wystarczą dwa adaptery Bluetooth, które umożliwią nawiązanie połączenia sieciowego podobnego do LAN bez konieczności stosowania dodatkowego sprzętu sieciowego. Zalecane jest samodzielne eksperymentowanie z konfiguracją oprogramowania Bluetooth. W dalszej dyskusji pojawił się problem z udostępnianiem internetu przez Bluetooth w przypadku łącza Chello, gdzie brak stałego IP powoduje problemy z dostępem do internetu mimo poprawnego połączenia sieciowego i udostępniania zasobów. Sugerowano użycie oprogramowania WinRoute do ręcznego skonfigurowania podsieci Bluetooth, co może rozwiązać problem z udostępnianiem internetu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA