logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra G 1.6 8v 2003 LPG - Nierówna praca na benzynie, trudne odpalanie

jacekmtl 22 Sie 2014 20:51 2832 6
REKLAMA
  • #1 13899387
    jacekmtl
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam , posiadam Opla Astrę G 1.6 8v 2003r LPG . Od pewnego czasu gdy silnik pracuje na wolnych obrotach podczas zasilania benzyną , pojawia się problem nierówno pracującego silnika , po przełączeniu na zasilanie LPG wszytko jest w porządku . Dodatkowym problemem jest odpalanie samochodu następnego dnia . Odpala , lecz robi wrażenie jakby pracował tylko na trzech cylindrach . Po rozgrzaniu i przełączeniu na LPG wszystko wraca do normy . Proszę o pomoc i podpowiedzi co może być przyczyną takich zachowań . Pozdrawiam Jacek .
  • REKLAMA
  • #2 13899507
    guard10
    Poziom 28  
    Ocena: 233
    Witam jak nie ścieci kontrolka silnika trzema sprawdzić zawór EGR z tyłu za przepustnicą , czy pracuje normalnie i nie jest brudny od nagaru, oleju.Sprawdż świece w jakim są stanie.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 13899658
    jacekmtl
    Poziom 9  
    egr jest dobry świece tez wymieniłem na nowe i kable
  • #4 13900012
    guard10
    Poziom 28  
    Ocena: 233
    Witam to zostaje ci podłączyć diagnostykę i sprawdzić parametry bieżące w czsie występowania usterki i sprawdzenie czy zaistniały jakieś błędy w pracy silnika.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 13906021
    ŁukaszBadowski
    Poziom 11  
    Ocena: 32
    Dużo jeżdziłeś na benzynie? Po mojemu to tylko zasyfiony troche układ paliwowy. Sprawdz wtryski, ciśnienie paliwa. Ja tak miałem z dwoma autami. Kupno środka do benzyny pomógł w 100%. Polecam czerwone opakowanie STP. Przeczytaj tylko dokładnie dawkowanie przed użyciem.
  • #6 13906163
    gieniapierda
    Poziom 23  
    Ocena: 129
    Objawem "falowania" wolnych obrotów może być też awaria silniczka krokowego.
  • REKLAMA
  • #7 13909594
    jacekmtl
    Poziom 9  
    Witam , problem został rozwiązany . Postanowiłem pojeździć trochę na benzynie, po zrobieniu 50 km problem ustał . Dziękuje za pomoc .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z nierówną pracą silnika Opla Astry G 1.6 8v z 2003 roku na benzynie, który ustępuje po przełączeniu na LPG. Dodatkowo, występują trudności z uruchamianiem silnika, który wydaje się pracować na trzech cylindrach. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie zaworu EGR, stanu świec zapłonowych, diagnostykę komputerową oraz układ paliwowy. Po przejechaniu 50 km na benzynie problem ustąpił.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA