logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Astra G 1.6 V8 99r. z LPG - niestabilne obroty, gaśnięcie na benzynie, kontrolka check engine

lukaszkac15 29 Lis 2020 05:14 1416 12
REKLAMA
  • #1 19076364
    lukaszkac15
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam kupiłem ostatnio opla astrę 1.6 v8 z 99r. W gazie z wtryskiem jednopunktowym. Mam problem jak odpalam auto to ono faluje na obrotach dodam więcej gazu to chodzi normalnie powyżej 2tys obrotów. Chcę ruszyć auto przygasa. Przełączę na LPG (stara instalacja) auto chodzi normalnie. Ale pali się czek. Podczas jazdy na LPG idzie na gazie normalnie do czasu gdy nie postanowię przełączyć na bezyne. Zaczyna szarpać autem nie ważne jaka prędkość. Czek gasnie.. Ostatecznie jak Włączę LPG Astra jedzie normalnie i nawet na LPG zapala się czekengin i co jakiś czas gasnie. Facet mówił że tego nie było uprzedził tylko że LPG jest do regulacji. Ale ewidentnie jest problem w aucie jak jest przeliczone na benzynę. Może być problem z wtryskami.? Pomóżcie mi. Autko ma przejechane 355tys.km co robić żeby nie stracić na naprawach. Pozdrawiam. :)
  • REKLAMA
  • #2 19076391
    lukasz12345678910
    Poziom 30  
    Ocena: 485
    Zdiagnozować błędy i parametry i coś będzie więcej wiadomo
  • #3 19076403
    g107r
    Poziom 41  
    Ocena: 985
    Jaki jest przebieg parownika?
    Sprzedający może mieć rację, tyle że zużyty, wyeksploatowany parownik może nie dać się ustawić, jak i inst lpg.
    lukaszkac15 napisał:
    Może być problem z wtryskami
    lukaszkac15 napisał:
    W gazie z wtryskiem jednopunktowym
    lukaszkac15 napisał:
    Przełączę na LPG (stara instalacja)

Jakimi wtryskami? Ile ich tam masz? Jaka instalacja tak dokładnie? Są takie, że trudno o gazownika do regulacji i tu jest z nią największy kłopot...
    Zakręciłbym gaz na zbiorniku lpg i pojeździł kilka dni na czystej benzynie. W miarę możliwości przywrócił zasilanie wtryskiwacza i sondy do stanu fabrycznego na ten czas.
  • REKLAMA
  • #4 19076458
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3316
    Pierwsze jest check jest błąd wykryty przez ecu trzeba sprawdzić jaki. Co do benzyny pierwsze czyszczenie i reset ustawień adaptacyjnych (odłącz aku na 1h). Niestety lpg niedział dobrze na obie te rzeczy.
  • REKLAMA
  • #5 19078844
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 766
    Jak na gazie jest dobrze a na benzynie źle to ewidentnie wina układu wtrysku paliwa...

Sprawdź wężyk do mapsensora czy nie jest nigdzie sparciały i nieszczelny (szczególnie na końcach),
    Może być też czujnik temperatury wody do wymiany (w kolektorze ssącym z tyłu - niebieska wtyczka)
    Można by też sprawdzić ciśnienie paliwa albo chociaż odkręcić wężyk i zobaczyć czy mocno sika - może być zabity filtr paliwa lub zajechana pompa paliwa
  • REKLAMA
  • #7 19085630
    lukaszkac15
    Poziom 4  
    Witam wszystkich dzisiaj zaprowadziłem auto do gazownika ponoć nie było masy na instalacje i auto nie chodziło na gazie gdzie jak jeździłem normalnie to było okey coś tam niby zrobił itd. Skasował 120zl za poprowadzenie 2 kabli coś tam zrobił przy przełączniku. I wyregulował gaz. Mianowicie powiedział że coś jest z egr i czujnikiem temperatury. Nie znam się.. Auto na zimnym czy rozgrzanym nadal faluje na obrotach i szarpie raz jest okey a jak ruszę to przerywa. Z tego co mam fotę z błędami trochę słabej jakości może coś widać. Opel Astra G 1.6 V8 99r. z LPG - niestabilne obroty, gaśnięcie na benzynie, kontrolka check engine

Dodano po 7 [minuty]:

Dodam że jego zdaniem mam odpalać auto na gazie i nie używać paliwa w ogóle. Pali się czek na gazie na benzynie jak go walnie jedzie się normalnie a za chwilę zaczyna szarpać. Gaz monopunktowy na jeden wtrysk. Mam pytanie czy komuś też auto szarpało i miał takie objawy? Poprzedni właściciel mówił że uszczelka pod głowica była robiona itd. Auto nawet po rozgrzaniu kopci na paliwie tak samo jak na gazie. Hmm zastanawiam się czy nie spróbować wyczyścić wtrysku i zobaczyć jak wygląda filtr paliwa. Gazownik stwierdził że może nie egr sam w sobie się ropierdziela ale może pompa paliwowa może tak robić. Bo jeśli jadę na gazie jest okey a jak przełączę na benzynę to auto momentalnie szarpie jak by paliwa nie dostawało. Pomocy przejmuje się autem bo w styczniu kończy się przegląd a zapala się czek tylko na gazie a na benzynie nie dam rady tam wjechać. A prócz czeku pali się też poduszka ( ponoć za duże napięcie z lewej strony od kierowcy) jakiś sposób na to by się nie świeciło.? Pozdrawiam
  • #8 19085715
    sandamiano
    Poziom 31  
    Ocena: 353
    Mam identyczny silnik w jednym z opli i też czasami zaświeca się kontrolka MIL ale wtedy mam zapisany błąd w przerwie obwodu wtryskiwacza przy jeździe na gazie a u Ciebie nie ma tego błędu jedynie od sondy lambda lecz jest to błąd nieobecny jednakże może być przyczyną szarpania silnika. Co do poduszki powietrznej- pod fotelem masz kostkę z przewodami. Najlepiej odepnij akumulator (lepiej tak zrobić jak się grzebie w instalacji poduszek nawet jak kluczyk stacyjki na off) i zobacz do tej kostki. Rozepnij jak masz izopropanol czy podobny środek do czyszczenia elektryki to psiknij tam, zepnij kostkę i możliwe że pomoże. U mnie w aucie pomaga . Masz poduszkę w fotelu? Możliwe że nie bo masz kombi ale do napinacza pasa też idą przewody i powodują świecenie kontrolki poduszki kiedy instalacja niesprawna
  • #9 19087782
    lukaszkac15
    Poziom 4  
    Wiem że w Oplu został wycięty katalizator i może się walić ta sonda lambda przez to Ale z drugiej strony Dzisiaj miałem zaskoczenie bo ostatnio tankowałem Opla LPG do pełena zrobiłem 350 km i to zdziwienie podjechalem na CPN nie chciała odpalić z gazu zatankowałem odpaliła normalnie spojrzałem Teraz jak wróciłem do domu na wskaźnik na butli A wskaźnik stoi pomiędzy 80a procentami to jest mono wtrysk Czy instalacja bezpośrednio na jeden wtrysk coś takiego nie wiem co z tym zrobić tym Denerwuje mnie to że nie widzę ile mam tego gazu bo w razie jakby gazu nie starczy to jadę na samym paliwie ale silnik szarpie...

Dodano po 13 [minuty]:

Opel Astra G 1.6 V8 99r. z LPG - niestabilne obroty, gaśnięcie na benzynie, kontrolka check engine to jest właśnie ten przełącznik który mam w pozycji lewej na pierwszym jest odpalanie na paliwie kontrolka czerwona się pali jeżeli wezmę na środkowy odpalam na paliwie czy na gazie automatycznie chyba na razie dam na na trzecią pozycję pali się kontrolka czerwona po przegazowaniu automatycznie przełącza się na gaz pali się zielone jakiś czas temu zapala mi się druga kontrolka pod zieloną czyli czerwona i mam to pytanie czy to kurka w ogóle pokazuje jakoś rezerwę skoro w butli jest wskaźnik rozwalony tzn zawieszony.
  • #10 19088148
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 766
    jak jest zawieszony to nie pokazuje, bo we wskazówce w butli jest magnesik a w szybce jest wkręcony czujnik magnetyczny który się załącza tym magnesikiem i zaświeca się czerwona dioda, trzeba zdjąć szybkę z czujnikiem i wyczyścić to, natyknąć wskazówkę na bolczyk w szybce i sprawnym ruchem wsadzić całość na swoje miejsce tak żeby zdążyć nim wyskoczy wskazówka - jest to do zrobienia :)
  • #11 19089626
    sandamiano
    Poziom 31  
    Ocena: 353
    Ciężko to wyregulować przy zbiorniku w kole zapasowym. U mnie jest tak że zatankuje do pełna i pokazuje czerwona dioda jak rezerwę, przejadę około 60 km dioda zaczyna gasnąć ale jak przyhamuję zapala się i gaśnie . Po około 200 km zaświeca się jak przyspieszam i tak do około 300 km jeżdżę i tankuje . jak miałem inne auto i zbiornik stojący to można było lepiej ustawić - pływak na dłuższym ramieniu był . Z tym za dużo nie podziałasz. W sekwencji LPG można sobie wyskalować jak się chce wpisując napięcie przy poszczególnych stanach zbiornika a tutaj na kontaktronie jest zaświeć -zgaś kontrolkę rezerwy
    Co do przełącznika są trzy pozycje
    I- odpala na benzynie i cały czas pracuje na benzynie
    środkowa- odpala bezpośrednio z gazu
    II- Odpala na benzynie i po przegazowaniu przełącza się na gaz
  • #12 19090667
    lukaszkac15
    Poziom 4  
    Tak się właśnie zastanawiam bo dzisiaj zapalę mi się Żyd i nie wiem czy po prostu pompa paliwowa nie przestała nie przestaje działać bo jest mniejsze ciśnienie może podane na ten na obwody i z tego może szarpie bo tak jak teraz jest mniej benzyny to ona normalnie chodzi nie skacze na obrotach normalnie jedzie. Może zobaczyć jakie sinienie podaje? Hmm

Dodano po 15 [minuty]:

Może ktoś tak już miał. Błąd może być od sondy ze zapala się czek. A taka jazda czyli szarpanie itd. Od tego że popa paliwowa nie podaje paliwa doszyku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z Oplem Astrą G 1.6 V8 z 1999 roku, wyposażonym w instalację LPG. Po uruchomieniu silnika obroty falują, a przy próbie ruszenia auto gaśnie. Na LPG auto działa poprawnie, ale kontrolka check engine (Czek) się świeci. Użytkownik podejrzewa problemy z wtryskami paliwa, czujnikiem temperatury oraz EGR. Wskazówki dotyczące diagnostyki obejmują sprawdzenie błędów ECU, czyszczenie i reset ustawień adaptacyjnych, a także kontrolę ciśnienia paliwa i stanu wężyka do MAP sensora. Użytkownik był u gazownika, który stwierdził problemy z instalacją LPG oraz EGR, ale objawy nadal się utrzymują. Użytkownicy sugerują, aby na czas diagnostyki jeździć na czystej benzynie oraz odłączyć akumulator w celu resetu mapy paliwowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA