Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Multimetr FlukeMultimetr Fluke
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ACS712 5A - błędne pomiary/niska czułość.

22 Sie 2014 23:57 3621 4
  • Poziom 15  
    Witam. :)
    Chcę zbudować sobie urządzonko, które będzie dokonywać pomiarów natężenia prądu sieciowego w dwóch gałęziach obwodu 230V AC. Zdecydowałem się na zastosowanie czujnika ACS712. Czułości tego czujnika wynosi 185mV/A - dla mnie było to zbyt mało i zastosowałem układ z noty katalogowej, który poprawia czułość...
    ACS712 5A - błędne pomiary/niska czułość.
    Jednak zamiast zalecanego wzmacniacza użyłem LM358AN.
    Mój problem wygląda następująco.
    Do pomiarów zbudowałem sobie przystawkę:
    ACS712 5A - błędne pomiary/niska czułość.
    Czujniki wpiąłem przewodami banan-krokodyl i zacząłem pomiary. Początkowo jako obciążenie chciałem wpiąć swój zestaw komputerowy (pomiar amperomierzem wskazał, że zestaw pobiera 1A, a przy włączonej wymagającej grze - 1,5A). Stwierdziłem, że taki prąd już powinien ruszyć czujniki ale nic takiego się nie stało. Przepinałem na odwrót czujniki - nic. Następie sprawdziłem przebiegi na oscyloskopie. Oscyloskop widział zmiany przebiegów na wyjściu czujnika ale woltomierz ich nie rejestrował. Następnie wpiąłem odkurzacz, który pobiera 2-4A. Przy włączonym odkurzaczu oraz zmianie jego mocy za pomocą pokrętła woltomierz widział te zmiany. Jednak zastanawiam się też dlaczego przy małych prądach na oscyloskopie widać 'ładną' sinusoidę, a przy większym prądzie coś takiego:
    ACS712 5A - błędne pomiary/niska czułość.
    Obstawiam, że układ wzmacniający nie nadąża, ponieważ gdy podepnę czujnik bezpośrednio do oscyloskopu bez układu w wzmacniającego to cały czas jest na wyjściu sinusoida.
    Dzisiaj chciałem sprawdzić przy jakim prądzie czujnik zacznie cokolwiek wyłapywać. W tym celu rozebrałem odkurzacz na części pierwsze i wyjąłem z niego regulator AC. Jako obciążenie podpiąłem żarówkę 100W (pobierała max 0.45A) i przy prądzie 0,45A multimetr nic nie widział, ale na oscyloskopie przebieg cały czas się zmieniał...
    :arrow: Dlaczego czujniki mają tak wysoki próg zadziałania?
    :arrow: Dlaczego oscyloskop widzi zmiany, a woltomierz nie?
    :arrow: Jak sprawić aby czujniki łapały już ok. 20mA?
    :arrow: Czy wybrany wzmacniacz może zastąpić ten ze schematu?
    Dodam, że oba układy wzmacniające są zrealizowane na jednym wzmacniaczu operacyjnym (jest on dwukanałowy). Do pomiarów użyłem oscyloskopu Rigol DS 5062MA oraz multimetru METEX M-3860D. Jednocześnie wykonywałem pomiar napięcia oraz obserwację przebiegu korzystając z odpowiednich ''sond''.
    Bardzo dziękuję za pomoc. :)
  • Multimetr FlukeMultimetr Fluke
  • Poziom 15  
    Dodam, że przy prądzie stałym czujnik zachowuje się lepiej - woltomierz zauważył różnicę już przy prądzie ok. 10mA. :)
  • Multimetr FlukeMultimetr Fluke
  • Pomocny post
    Poziom 21  
    Wygląda na przesterowanie, ale widać, ze tylko jedna połówka sinusa jest mierzona, a druga jest jakby wycięta, co jest trochę dziwne. LM358 przy zasilaniu 5V ma górne ograniczenie napięcia wyjściowego typ. 3,5V co daje maksymalny prąd ( na minusie) (3,5V-2,5V)/(0,610V/A)= 1,64A.
    Jeśli chodzi o multimetr, to możesz zmierzyć bez składowej stałej(2,5V) na zakresie AC.
  • Poziom 15  
    Dziękuję za pomoc ;) W sumie dobrze, że jest jedna połówka sinusoidy mierzona - chyba łatwiej wtedy wykorzystać wyniki... :) Jaki wzmacniacz byłby lepszy do tego celu? ;) Jak zwiększyć czułość czujnika? :)
    Chcę mierzyć prąd w zakresie do 5A z rozdzielczością minimum 20/30mA, jak to zrobić?