logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TP Link - Spadek prędkości internetu z nową kartą sieciową

PhantomGuy 24 Sie 2014 17:02 1767 6
REKLAMA
  • #1 13903792
    PhantomGuy
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam pewien problem związany z prędkością mojego internetu. A więc, kupiłem nową kartę sieciową wifi usb (TP LINK TL-WN8200ND) do mojego laptopa ponieważ stara (TP LINK TL-WN722N) nie "dosięgała" do końca do router'a w innym pokoju. Wcześniej miałem stałą prędkość 150Mbps. Wiem, na windowsie nie można do końca polegać jeśli chodzi o tą prędkość ale było ok tyle, że miałem 3 kreski zasięgu przez co ping leciał z 25 do 100. Z nową kartą mam wszystkie kreski, 24 pingu i fajnie ale problem jest taki, że prędkość czasem poprostu szaleje! Podczas gry mam 65, podczas pobierania (np. torrent) 15, a gdy nic nie robię to 150 lub 120. Router (TP LINK TL-WR1043ND v.1) wysyła z prędkością 300Mbps, na tej karcie sieciowej to maksymalna prędkość. Niestety takowej nie odbieram. Czasem mam 65, 150, 180, 120, 15, a nawet 5! Karta sieciowa ma dwie duże anteny 2x5dbi więc nie wiem w czym problem ponieważ jestem w tych sprawach zielony. Czy jest możliwe, żebym zrobił coś nie tak? Może mam dać szansę poprzedniej karcie i dokupić poprostu mocniejszą antenę?
    Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 13903797
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2677
    PhantomGuy napisał:
    Karta sieciowa ma dwie duże anteny 2x5dbi więc nie wiem w

To może być zaleta jak i problem. Większa czułość powoduje więcej zakłóceń zbieranych przez odbiornik.
  • REKLAMA
  • #3 13903849
    PhantomGuy
    Poziom 2  
    jimasek napisał:
    PhantomGuy napisał:
    Karta sieciowa ma dwie duże anteny 2x5dbi więc nie wiem w

To może być zaleta jak i problem. Większa czułość powoduje więcej zakłóceń zbieranych przez odbiornik.

W takim razie co mógłbym zrobić? Zamienić to na kabel lan? W tym wypadku potrzebowałbym go z 20m więc przewiduję duże spadki..
  • Pomocny post
    #4 13903856
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2677
    PhantomGuy napisał:
    ? W tym wypadku potrzebowałbym go z 20m więc przewiduję duże spadki..

Do 100m nic nie będzie się działo z sygnałem ethernet-owym.
  • REKLAMA
  • #5 13903893
    PhantomGuy
    Poziom 2  
    jimasek napisał:
    PhantomGuy napisał:
    ? W tym wypadku potrzebowałbym go z 20m więc przewiduję duże spadki..

Do 100m nic nie będzie się działo z sygnałem ethernet-owym.

A czym jest ethernet? Wybacz ale nie rozumiem :)
  • REKLAMA
  • #7 13904125
    PhantomGuy
    Poziom 2  
    DriverMSG napisał:
    http://lmgtfy.com/?q=ethernet

No dobra :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z prędkością internetu po zainstalowaniu nowej karty sieciowej TP LINK TL-WN8200ND, która ma lepszy zasięg niż poprzednia TP LINK TL-WN722N. Mimo pełnego sygnału, prędkość internetu jest niestabilna, wahając się od 5 do 180 Mbps, podczas gdy router TP LINK TL-WR1043ND v.1 powinien zapewniać prędkość do 300 Mbps. Użytkownik zastanawia się nad możliwością zakłóceń sygnału oraz rozważa przejście na połączenie kablowe, ale obawia się spadków wydajności przy dłuższym kablu. Odpowiedzi sugerują, że większa czułość karty może prowadzić do większej liczby zakłóceń, a także wyjaśniają, że sygnał ethernetowy nie powinien tracić jakości na długości do 100 m.
REKLAMA