logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do rysowania schematów obwodów elektrycznych

SQ9MEM 24 Sie 2014 23:29 8415 4
  • #1 13904995
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Ocena: 279
    Witam, od dłuższego czasu zastanawiam się nad wyborem programu do rysowania schematów obwodów elektrycznych. Tanie programy typu Proton czy Sonel Schematic niestety do niczego się nie nadają. A z droższymi również są problemy - SEE Electrical Building ma dosyć ubogie biblioteki jeśli chodzi o typowe instalacje budynkowe. Zapytałem o to dystrybutora i odpowiedział, że mogę sobie sam dorysować w edytorze. Uważam, że nie po to płaci się prawie 3000 zł za program, żeby później męczyć się z dorabianiem typowych oznaczeń elementów.
    Jeśli chodzi o program to mam następujące wymagania:
    - cena do 4000 zł
    - możliwość rysowania schematów jednokreskowych, schematów rozdzielnic oraz schematów rozmieszczenia osprzętu - wymagania dla mieszkaniówki
    - możliwość rysowania kompletnych schematów dla obwodów automatyki
    - bogata biblioteka elementów
    Niestety nie mogę znaleźć nic sensownego. Co byście polecali ?
  • #2 13905045
    Adam_Bandit
    Poziom 20  
    Ocena: 59
    A np. Eplan Electric kolega testował?
  • Pomocny post
    #4 13905887
    JohnySpZOO
    Specjalista - Instalacje Elektryczne
    Ocena: 328
    Adam_Bandit napisał:
    A np. Eplan Electric kolega testował?

Spróbuj kolego do Eplana wystąpić z zapytaniem ofertowym w którego zakres wejdzie oprogramowanie, licencja, bazy danych, pomoc techniczna. Możesz nastawić się na kwotę co najmniej 40 000pln. Sam koszt serwisowy roczny to kwota ok 4 000pln.
    P.S. Ceny neto.

Jeśli kolegi znasz środowisko CAD to polecał zrobić sobie własna dynamiczną bazę bloków i schematów.
  • #5 13906147
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6598
    JohnySpZOO napisał:
    Jeśli kolegi znasz środowisko CAD to polecał zrobić sobie własna dynamiczną bazę bloków i schematów.

Zdecydowanie tak - uniwersalny CAD jest najlepszym rozwiązaniem. Programy dedykowane z reguły "zagłaskują kota na śmierć". Czasem też trzeba narysować "kreskę" z innej branży i robi się kłopot.
    A własna biblioteka powstaje dosyć szybko. I masz własne środowisko dopasowane do swoich potrzeb a nie tylko to, co przewidział programista jakiegoś "wodotrysku". ;)
REKLAMA