logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica optimum 700 - Zero reakcji po podłączeniu do prądu

Shaman4 26 Sie 2014 21:43 2004 11
REKLAMA
  • #1 13910241
    Shaman4
    Poziom 11  
    Ocena: 26
    Witam
    Tak jak w temacie, po podłączeniu do prądu brak reakcji.
    Diody nie świecą, nie słychać też żadnego stycznika.
    Czy ta pralka ma jakiś bezpiecznik???

A tak w ogóle to zaczęło się od tego że pralka pobierała wodę i po kilku minutach wypuszczała ja.
    Ten zaworek na dole co puszcza wodę do odpływu lub do zraszacza się chyba zaciął.
    Rozebrałem go przeczyściłem i podłączyłem do prądu i nic zero reakcji, zrobił się tylko ciepły.
    Ale jak go zamontował z powrotem to się wysunął ale po kilku minutach powoli zaczął się wsuwać i znów woda leciała do odpływu.

Wyłączyłem program i włączyłem ponownie i śrubokrętem chciałem pomoc temu zaworkowi żeby się wysunął. Ale chyba zrobiłem zwarcie, choć nic nie zaiskrzyło ale było słychać strzał.
    I tak stała się ciemność.

I tu ponawiam moje pytanie czy jest tu jakiś bezpiecznik?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13910339
    karol5608
    Poziom 28  
    Ocena: 317
    Niestety nie ma bezpiecznika. Wyjmij moduł i oceń jego obrażenia. Prawdopodobnie tylko wymiana na nowy.
  • #3 13910383
    Shaman4
    Poziom 11  
    Znaczy się cała płytka?
  • Pomocny post
    #4 13910392
    karol5608
    Poziom 28  
    Tak, cała płytka. Wymontuj ją i wrzuć zdjęcia.
  • REKLAMA
  • #6 13910419
    Leosiek
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Miałem taki przypadek z zaworem - źle włożyłem go w uchwyt (nosek nie wszedł w szczerbinkę), zawór się grzał i właśnie pralka pobierała wodę i ją wypuszczała - sprawdź czy dobrze włożyłeś zawór.
  • #7 13910433
    Shaman4
    Poziom 11  
    Druga strona raczej okey

https://obrazki.elektroda.pl/4546656100_1409085267.jpg

Dodano po 2 [minuty]:

Leosiek napisał:
    Miałem taki przypadek z zaworem - źle włożyłem go w uchwyt (nosek nie wszedł w szczerbinkę), zawór się grzał i właśnie pralka pobierała wodę i ją wypuszczała - sprawdź czy dobrze włożyłeś zawór.

Zawór ok włożony.
    Ale teraz to najmniejszy problem
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 13910611
    karol5608
    Poziom 28  
    Triak ten pęknięty na pewno do wymiany. Sprawdź miernikiem czy włącznik główny podaje zasilanie na płytkę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 13913988
    Myrtana
    Poziom 11  
    Ocena: 21
    Witam, w przypadku zwarcia na zaworze przesterowania do wymiany to co zaznaczyłem na fotce, czyli triak sterujący owym zaworem i drabinki oporowe 10 kohm i 330 ohm. Niedawno sam odratowałem taki sterownik tylko wersja z wyświetlaczem. Amica optimum 700 - Zero reakcji po podłączeniu do prądu
  • Pomocny post
    #11 13915717
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 13919582
    Shaman4
    Poziom 11  
    Wymieniłem zawór przesterowania na nowy i dorwałem za 100 zł używany moduł.
    Wszystko działa.
    Mógłbym ewentualnie wymienić jeszcze pompę bo czasami trochę dziwnie wyje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Amica Optimum 700, która po podłączeniu do prądu nie reaguje, nie świecą diody, a nie słychać stycznika. Początkowo pralka pobierała wodę, a następnie ją wypuszczała, co sugerowało zacięcie zaworu. Po rozebraniu i oczyszczeniu zaworu oraz ponownym podłączeniu pralki, nie było reakcji, a jedynie ciepło. Użytkownik podejrzewał zwarcie, co mogło uszkodzić elektronikę. Odpowiedzi sugerowały, że pralka nie ma bezpiecznika, a uszkodzenia mogą dotyczyć triaka i modułu sterującego. Po wymianie zaworu przesterowania i modułu, pralka zaczęła działać, choć użytkownik rozważał również wymianę pompy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA