logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

WSK-125 - Nie chce odpalić z odsłoniętym dopływem powietrza do gaźnika.

martinokepa 29 Sie 2014 16:20 15546 24
REKLAMA
  • #1 13917880
    martinokepa
    Poziom 10  
    Ocena: 24
    Witam. otwieram nowy temat bo to czego szukam nie mogę znaleźć na forum.
    A mianowicie, dostałem od teścia WSK-e 125, 34 letnią, 10 lat nie byłą odpalana wszystkie próby odpalenia schodziły na niczym, paliwo w zbiorniku też było z przed 10 laty. po wyciągnięciu jej z garażu zacząłem myć, czyścić wymieniłem na świece taką jaka powinna być, rozebrałem gaźnik, dyszę, komorę pływakową, starałem się dotrzeć wszędzie gdzie się dało. wymyłem kranik w zbiorniku i oczywiście wymieniłem paliwo na nowe. problem polega na tym, ze jak robię próbę odpalenia, motocykl nie chce załapać, a gdy zatkam mu dopływ powietrza z filtra, wtedy silnik odpala, jak dam mu powietrze nawet na wysokich obrotach zaczynają spadać obroty i gaśnie iglicę w przepustnicy ustalałem na różnych wysokościach, było to samo. Zaznaczę że ten motocykl ma przejechane tylko 620km. i jeszcze ma tkz.(cycki) z boku opon. Panowie w czym może być problem, czego jeszcze nie zrobiłem, a trzeba by było.
    Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 13918043
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 13918193
    Zygaqra
    Poziom 35  
    Ocena: 494
    Brak zasysania paliwa może świadczyć o braku szczelności po tłokiem czyli do wymiany zimmeringi na wale, pierścienie też mogą powodować tę usterkę.
  • #4 13918219
    AAnnddrrzzeejj
    Poziom 18  
    Ocena: 71
    Witam.Nie pamiętam dobrze filtra powietrza wsk-i, ale jeżeli jest filtr metalowy okrągły , to powinna być na nim dżwigienka do zamykania dopływu powietrza rodzaj
    ssania.
    Pozdrawiam.Andrzej.
  • #5 13918506
    martinokepa
    Poziom 10  
    dziękuje za szybki odzew Panowie.
    Muszę napisać, że w cylindrze słychać lekkie dzwonienie gdy go odpalę, myślałem że to jest dźwięk od tego że długo stałą nie odpalana, zrobiłem mieszankę paliwa z większą ilością oleju, żeby się własnie przesmarowały pierścionki itd. Zasięgnąłem dziś jeszcze języka u człowieka, który się zajmował motocyklami w przeszłości i powiedział mi, że to było jedno z mankamentów tych WSK, a mianowicie własnie simeringi na wale korbowym z jednej i drugiej strony ( tak jak już kolega wspomniał w poście ), nimi zasysa lewe powietrze. jeszcze dodał aby najpierw wymienić te po stronie iskrownika i zobaczyć czy jest poprawa jak nie to z drugiej od sprzęgła. Czy to Panowie będzie trudno wymienić?? i czy zgadzacie się też z tą opinią?? Jeszcze dodam że po wykręceniu świecy i przytknięciu palca i próbie odpalenia, mam wrażenie że ciśnienie jest duże palca wypycha z gniazda świecy. Zrobiłem małą jazdę WSK-ą Jak odprowadzałem ją do garażu i przyznam że odejście ona ma i z zatkanym dolotem powietrza od strony filtra. Czy w takim razie, jak pierścienie by stały też miała by taką moc. Oczywiście postaram się wymienić teraz w weekend te simeringi, jak czasu starczy to dobiorę się do cylindra. Rozumiem że wymienić je na nowe i na co jeszcze w cylindrze zwrócić uwagę. Przepraszam za moje rozpisanie się.
    Pozdrawiam
  • #6 13918557
    kisia12
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Sprawdź metodą "na krótko" czyli wlej trochę paliwa do cylindra i odpal. Jak będzie chodził przez te kilka sekund to gaźnik do wymiany, jeżeli nie to remont.
    Ps. Nie gazuj na full obroty z początku, jeżeli motocykl stał długo nieużywany.
  • REKLAMA
  • #7 13919125
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1072
    Może być za niski poziom paliwa w komorze pływakowej i dopiero jak mu zwiększysz podciśnienie to prawidłowo zasysa.
  • #8 13919694
    Zygaqra
    Poziom 35  
    Ocena: 494
    Takie rzeczy jak rozebranie gaźnika, usunięcie wszelkiego brudu, korozji i śniedzi(gaźnik jest przecież z duralu) oraz obejrzenie gładzi w cylindrze oraz stanu pierścieni i tłoka to jak abc w szkole dla motoru, który tyle lat odpoczywał na pewno nie w suchutkim pomieszczeniu.
  • REKLAMA
  • #9 13921365
    martinokepa
    Poziom 10  
    Witam Panowie.
    Dziś kupiłem części, simeringi olej do skrzyni, pierścienie tylko czasu zabrakło na zaczęcie pracy. Mam pytanie: Czy do takiej wymiany tych simeringów trzeba wyjmować silnik?? Bo do cylindra z pewnością tak.
    Jeśli chodzi o gaźnik to właśnie, tak zrobiłem rozebrałem go całego i wyczyściłem mam nadzieje ze dobrze zrobiłem bo benzyną 95. Z resztą w gaźniku była cały czas przez te 10 lat, ta stara benzyna, a tłusta :) Zabiorę sie powoli do tych żeczy, o których pisaliście Panowie i odezwę sie jak złożę do kupy.
    Dziękuje i pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 13921394
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1070
    Cylinder bez problemów zdejmiesz bez wyjmowania silnika. Czy wyjmiesz zimeringi to zależy czy będziesz miał odpowiednie narzędzia do tego, ale jakbyś musiał rozpoławiać silnik to wymień też łożyska. Po tych 10 latach odpoczynku mogą nie być w najlepszym stanie.
  • Pomocny post
    #11 13921529
    markslew
    Poziom 27  
    Ocena: 477
    martinokepa napisał:
    że w cylindrze słychać lekkie dzwonienie

Musisz sprawdzić też tłok i cylinder, a nie wymienić same pierścienie bo to może nic nie dać.

A gaźnik możesz wymyć gdzieś na myjce ultradzwiękowej.
  • #12 13924046
    martinokepa
    Poziom 10  
    Witam.
    Panowie, wezmę się za naprawę według waszych wskazówek. Dopiero bede mógł w ten weekend coś zrobić. Dziekuje za podpowiedz i ukierunkowanie. i oczywiście po zrobionym remoncie napiszę czy sie udało.
    Dziękuje i pozdrawiam
  • #13 13924751
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2788
    Zygaqra napisał:
    gaźnik jest przecież z duralu

Od kiedy to gaźniki robi się z duralu??? Coś ci się pomyliło...
    Durale to stopy Al do obróbki plastycznej. Robi się znich blachy i kształtowniki. W ogóle nie nadają się do odlewania, a juz zupełnie do odlewów precyzyjnych takich jak gaxnik. Gaźniki odlewało się ze ZnAl'u. Z czego odlewają dziś chińczycy, tego nie wiedzą najstarsi górale...

martinokepa napisał:
    dostałem od teścia WSK-e 125, 34 letnią, 10 lat nie byłą odpalana

Jeżeli motocykl stał 10 lat i pod tłok nie był wlany olej, to szanse że wszystkie łożyskowania pod tłokiem są zjedzone przez korozję masz prawie 100%. Chodzi nie tylko (i nie przede wszystkim) o łożyska główne, ale o łożysko igiełkowe stopy korbowodu!
    W zasadzie wszystkie łożyska do wymiany a wał do regeneracji lub nowy. :cry:
  • #14 13944817
    martinokepa
    Poziom 10  
    Witam Panowie.
    W weekend wiozłem się za naprawę motocykla, ale przed rozłożeniem jej przyjechał do mnie kolega z przyrządem do mierzenia ciśnienia w cylindrach, zmierzyliśmy i okazało się że ma bardzo dobre ciśnienie, mówi że nie ma się do czego przyczepić. Ale i tak rozebrałem cylinder aby zobaczyć czy łożyska tak jak panowie tu pisaliście mogą być pordzewiałe itd. okazuje się, że teść zabezpieczył ją dokładnie, łożyska były w smarze oblepione, dał tego ostro. nawet simeringi na wale były wysmarowane(zewnętrze) teść nie żałował smaru :). Tyle czasu mi zajęło mycie tego wszystkiego że nie zdążyłem poskładać do tak zwanej kupy.
    Panowie tu mam pytanie do was. Czy po takim czyszczeniu z tego smaru 10-cio letniego muszę np: nałożyć smaru na łożyska, bo jak pisałem wyżej wszystko pomyłem (gdzie widziałem smar, tam myłem), co powinno być w smarze?
    I drugie mam pytanie: jak ustawić gaźnik ile obrotów trzeba odkręcić jednej i drugiej śruby regulacyjnej mieszanki paliwa.
    Dziękuję
    Pozdrawiam
  • #15 13974427
    pskal32
    Poziom 13  
    Ocena: 38
    Witam. WSK 125 nie miała ssania. Ssanie miała tylko WSK 175. Problem z uruchomieniem może być jak wcześniej pisano po stronie uszczelniaczy na wale korbowym, uszczelki na społowieniu i pomiędzy gaźnikiem i cylindrem. Swojego czasu WSK 175 po 4 latach ze stodoły wyciągnąłem i bez ruszania czegokolwiek na pych ruszyła bo bez akumulatora była.
    Ogólnie dostaje zbyt dużą dawkę powietrza względem paliwa. Może dławik ten co razem z iglicą pracuje się zacina, chociaż kolega pisał, że sprawdzał iglicę w różnych położeniach.

Dodano po 2 [minuty]:

Łożysk nie należy smarować. Smarowanie z komory wału korbowego mieszanką.

Dodano po 6 [minuty]:

Jeżeli tłok ustawiony był w odpowiednim położeniu i nie była otwarta komora wylotowa to nic się nie stało. Jeździ się na mieszance i czy 5 czy 10 lat olej ze szczelnej komory nie wyparował. Jeżeli właściciel ma kasy pod dostatkiem to można wszystko nowe wstawić. Najlepiej radzę poszukać książki serwisowej. Tam wszystko jest opisane dokładnie według modelu. Korzystałem kiedyś z takiej i polecam miłośnikom WSK.
  • #16 13974545
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4421
    Kolega sprawdzi, czy ma drożny tłumik, nim pół motocykla rozbierze. Wystarczy, że kiedyś był domkiem dla zwierząt :)
  • #17 13974821
    pskal32
    Poziom 13  
    Dobry pomysł i kolega ma rację. Jak byłem bezrozumnym gnojkiem wujkowi kartoflem zapchałem :). Rozbierali jak założyciel postu.
  • #18 13979993
    martinokepa
    Poziom 10  
    Witam forumowiczów.
    Nie mam tak czasu ostatnio popracować przy motocyklu, ale w piątek rozebrałem po raz kolejny gaźnik. Odkręciłem komorę pływakową dyszę od gaźnika i tam są dwa otwory, jeden od dyszy, a drugi, no własnie od czego lub do czego ma służyć, chciałbym nadmienić ze jest ten otwór zatkany u mnie, próbowałem już chyba wszystkiego aby go przepchać i nic dalej zatkany. Postanowiłem pojechać na Bazar Motocyklowy, który odbył się w ten weekend na wyścigach konnych w Wawie. Kupiłem oryginalny Gaźnik do WSK-i oczywiście używany, ale po regeneracji. Okazało się, że ten o tuż otwór, który u mnie jest zatkany w tym kupionym jest przelotny. I tu mam pytanie: Czy to może być własnie ten problem (tego zatkanego otworu), że nie chce odpalić silnik bez zatkania dopływu powietrza???
    Nie będę miał czasu w najbliższym tygodniu aby się zabrać do wymiany tej części i sprawdzić czy w końcu odpali bez gąbki w filtrze.
    Dziękuję i Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #19 13980657
    Polos113
    Poziom 16  
    Ocena: 54
    Jeśli rozchodzi się o ten otwór to jest on od składu mieszanki (lub inaczej dyszy wolnych obrotów).
    WSK-125 - Nie chce odpalić z odsłoniętym dopływem powietrza do gaźnika.
  • #20 13980945
    martinokepa
    Poziom 10  
    Witam. tak tak właśnie o ten otwór mi chodzi. Tak jak opisałem on jest zatkany w moim starym gaźniku.
    Czyli może mieć wpływ na to, żeby silnik odpalił bez zatkania dolotu powietrza od strony filtra?
    Dziękuję
  • #21 13981064
    Polos113
    Poziom 16  
    Ocena: 54
    Może być, a wręcz bardzo prawdopodobne, że to jest przyczyna.
    Zastanawia mnie czemu miało służyć zatkanie tego otworu, bo sensu tego rozwiązania nie widzę żadnego.
  • #22 13981253
    martinokepa
    Poziom 10  
    Ten motocykl stał ponad 10 lat nie odpalany, benzyna byłą w nim też 10-o letnia, myślę ze ten cały syf pozatykał małe otworki. Dzięki kolego. już mi kamień z serca spadł. Pozamieniam te gaźniki i odpiszę czy się udało.
    Pozdrawiam
  • #23 13992160
    martinokepa
    Poziom 10  
    Witam Panowie.
    Chciał bym podziękować wam za informacje, pomoc i udział w moim poście temat będę już zamykał. Okazało się ze ta przypadłość motocykla, o której pisaliśmy zakończyła się powodzeniem dopiero po wymianie gaźnika, który zakupiłem w ostatni weekend, a przyczyną właśnie był zatkany otwór w gaźniku ten, który kolega Polos113 pokazał na zdjęciu. Stary gaźnik rozebrałem wybiłem delikatnie środek z obudowy i zacząłem go namaczać :) w płynie do kamienia i rdzy, cały dzień. I ten malutki otworek przepchał się w końcu, mam już dwa sprawne gaźniki.
    A co do Motocykla , po wymianie na ten dobry gaźnik silnik odpalił z pierwszego kopniaka(oczywiście dwa pierwsze bez zapłonu),
    Jeszcze zadał bym jedno pytanie: jaka średnica dyszy paliwa powinna być, w starym gaźniku była 0,8 a w tym co założyłem jest 1,0. i iglica, na którym rowku powinna być zachaczona.
    Dziękuje pozdrawiam

;
    0
  • Pomocny post
    #24 13996593
    pskal32
    Poziom 13  
    Już nie pamiętam jaka dysza, ale to wszystko doświadczalnie. Jak za dużo pali to zmniejszamy. Iglica im wyżej zapięta tym mniejsza dawka paliwa.
    Mogę się mylić bo WSK miałem 25 lat temu.
    Powodzenia.
  • #25 14036334
    martinokepa
    Poziom 10  
    Witam. Panowie pojezdzilem trochę motocyklem i uważam że jest już w pożądku z silnikiem, ładnie się wkręca w obroty nawet powiedziałbym że jest zrywa na swoje latka. Jeszcze raz dziękuje wam za udział i pomoc.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z uruchomieniem motocykla WSK-125, który nie odpala z odsłoniętym dopływem powietrza do gaźnika. Po długim okresie nieużywania, motocyklista wymienił paliwo, świece oraz wyczyścił gaźnik, jednak silnik odpala tylko przy zablokowanym dopływie powietrza. Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z nieszczelności na tłoku, uszkodzonych pierścieni, lub zatykania otworów w gaźniku. Po wymianie gaźnika na nowy, silnik odpalił bez problemu. Użytkownik zadał również pytania dotyczące smarowania łożysk oraz ustawienia gaźnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA