logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VAILLANT VUW PL 240-3 - brak reakcji na ustawienia temperatury c.w.u.

adamszcze 27 Kwi 2005 15:18 15314 27
REKLAMA
  • #1 1442076
    adamszcze
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Posiadam piec dwuobiegowy VAILLANT VUW PL 240-3.Problem w tym,że piec nie reaguje na ustawienia temperatury wody c.w.u.Przy poborze ciepłej wody piec włącza się i temperatura rośnie do 80°C niezależnie od tego na jakiej wartości jest ustawione pokrętło regulacji temperatury c.w.u.Obieg c.o działa prawidłowo.Regulacja temperatury c.o również.Proszę o sugestie co może być przyczyną tej usterki.
  • REKLAMA
  • #2 1442767
    Roball
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    Opisz sytuację jak do tego doszło... stopniowo, czy nagle. Jaka jest temperatura wody w opisywanej sytuacji? I co się dzieje z płomieniem podczas korzystania z wody (pracuje na pewnej mocy max-min, wyłącza się)?
  • REKLAMA
  • #3 1448140
    adamszcze
    Poziom 11  
    Nie wiem jak do tego doszło i kiedy,bo mieszkanie kupiłem z drugiej ręki.Po włączeniu piec pracuje z pełną mocą, przy około 40°C płomień się zmniejsza,chwilowo znowu rośnie i przy około 60-70°C znacznie się zmniejsza,osiągana jest maksymalna temperatura około 80°C.Brak reakcji na pokrętło regulacji temperatury ciepłej wody.
  • REKLAMA
  • #4 1448893
    Roball
    Poziom 13  
    Jaka jest temp. wody w kranie podczas pracy kotła w opisywanej sytuacji.
  • #5 1475706
    adamszcze
    Poziom 11  
    Prawie taka sama jak wskazania kotła
  • #6 1482921
    adamszcze
    Poziom 11  
    Chciałbym nanieść poprawkę.Sprzęt, którym mierzyłem temperaturę w kranie okazał się niesprawny.Pomiary termometrem rtęciowym wykazały maksymalną temperaturę w kranie 64°C przy wskazaniach pieca 80°C.
    Może ktoś posiada schemat tego pieca i mógłby go udostępnić.
  • #7 1531307
    aadamuss
    Poziom 21  
    Ocena: 142
    Wyglada na to, ze wszystko dziala prawidlowo. W czym jest problem? Czy przy normalnym przeplywie (9l/min) i ustawianiu temp. cwu na min jest taka sama temp jak przy ustawieniu temp na max i takim samym przeplywie? Pozdrawiam Adam
  • #8 1542941
    adamszcze
    Poziom 11  
    Wlasnie tak,przy takim samym przepływie regulacja pokrętłem cwu nic nie daje.Temperatura cały czas taka sama.
  • #9 1543282
    Roball
    Poziom 13  
    Zdejmij pokrywę z panelu zakrywającą płytę główną i sprawdź czy czasem nie jest przekręcone pokrętło od regulacji c.w.u. Kręcąc pokrętłem bedziesz widział czy kręci się potencjometr na płycie.

Pozdrawiam.
  • #10 1547480
    adamszcze
    Poziom 11  
    Sprawdzałem wcześniej i kręci się.Rezystancja mierzona miernikiem również się zmienia.
  • #11 1547988
    Roball
    Poziom 13  
    W pierwszej kolejności ustaw sobie pokrętło od c.w.u. w pozycji np. środkowej. Odkręć kran z c.w.u. na określony przepływ i w jego trakcie wejdź w system DIA za pomocą jednocześnie przyciśniętych przycisków (i-nfo + Plus) plusem ustaw na wartość D5 i wciśnij (i-nfo) zobaczysz jaka jest zadana temp. zasilania wymiennika, wychodzisz spowrotem przyciskiem (i-nfo) w ten sam sposób skontroluj D6 czyli zadaną temperaturę c.w.u. (w kranie), jeśli używasz ciepłego startu (włącza się go przekręcając pokrętło od c.w.u. na chwilę w pozycję max; wyłącza w min.) to zadaną temp. odczytasz w pozycji D7 (powinna być ona mniejsza o ok. 15 st. od zadanej c.w.u.).
    Takiego samego sprawdzenia dokonaj przy innych położeniach pokrętła od c.w.u. Jeśli wartości parametrów D5,6,7 nie zmieniają się, to oznacza, że masz uszkodzoną płytę elektroniczną :(

Należy mi się za to PIWO :)

Zostaje zawsze możliwość zaproszenia serwisanta z laptopem i zobaczenia co się dzieje na wykresach :)
  • #13 1563109
    adamszcze
    Poziom 11  
    Rozumiem, że opisany sposób na sprawdzenie parametrów D5,6,7 dotyczy pieca wyposażonego w system samodiagnostyki DIA.Mój piec niestety tego nie posiada. "alpa eco" dziękuję za wrzucenie instrukcji zwłaszcza tej większej, której nie posiadałem.
  • Pomocny post
    #14 1563247
    alpa eco
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Jeżeli po lekturze serwisówki nic się nie wyjaśni daj znać.Pozdrawiam.
  • #15 1840056
    adamszcze
    Poziom 11  
    Po dłuższym czasie znalazłem chwilę,żeby przyjrzeć się bliżej serwisówce.Zdjąłem obudowę pieca i porównałem połączenia ze schematem.Wygląda na to,że wszystko jest w porządku.Może to problem samej płyty.Czy posiada ktoś schemat płyty elektronicznej?
    Proszę o dalsze sugestie.
  • #16 1908234
    adamszcze
    Poziom 11  
    Po wezwaniu serwisanta Vaillanta okazało się, że walnięta jest prawdopodobnie płyta elektroniczna.Koszt używanej 400 PLN, więc na razie nie będę wymieniał, bo wszystko poza tą regulacją działa bez zarzutu.Dziękuję wszystkim za pomoc.
  • #17 12960390
    gabi555
    Poziom 2  
    Witam

Mam problem z tym piecem , a mianowicie w pewnym momencie zaświeciła się kontrolka stanu awaryjnego i nie można jej skasować.
    Wyłączyłem piec z zasilania i właczyłem go ponownie ,a kontrolka zaświeciła się od razu i nic się z nią nie da zrobić , po odkręceniu wody nawet nie reaguje .
    Trochę jeszcze mnie zdziwiło to że po załączeniu pieca zawsze było słychac jakby się coś przełączało i zaraz po tym chyba pompa dosłownie na moment obróciła a teraz pompy nie słychać.

Czy któs się spotkał z czymś takim.

Z góry dziękuję
    Grzegorz
  • #18 12960465
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1256
    Witam. Nie znam akurat vaillanta ale uwazam ze to moze byc awaria zwiazana z elektronika kotla badz z jakims czujnikiem w kotle, wiec bez serwisu nic kolega nie zdziala. A moze cisnienie ukladu C.O jest zbyt niskie i trzeba dolac wody do ogrzewania?

Przepraszam za brak PL znakow ale pisze z telefonu.
  • #19 12961011
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 639
    Powinno być napisane, jaki błąd występuje.
  • #20 12961506
    gabi555
    Poziom 2  
    Ciśnienie jest około 1,2 bara, a jeśli chodzi o to jaki błąd to ten piec nie posiada wyświetlacza.
    Ciekawe jest to, że stało się to po tym jak odpowietrzałem grzejniki i dodawałem trochę wody do układu. Wtedy po próbie użycia ciepłej wody zapaliła się kontrolka i już nie zgasła.
  • #21 12964792
    W0jtek92
    Poziom 39  
    Ocena: 1256
    Dobij ciśnienia w instalacji C.O do 2 barów, bo możliwe jest iż manometr może mieć przekłamanie tzn. Pokazuje 1,2 bar a tak na prawdę jest w układzie 0,4 bara przyjmując to jako przykład, próbe podjąć możesz bo a nóż widelec to może być powodem awarii.
  • #22 13236802
    frud
    Poziom 11  
    No to ja się podepnę pod temacik...
    Vaillant 240-3
    problem z C.W.U: bardzo małe ciśnienie ciepłej wody w kranach (kuchnia, łazienka), zimna leci jak szalona, perlatory wyczyszczone/zdemontowane
    - wymiennik wtórny wymieniony
    - zawór trójdrożny wymieniony (jakiś czas temu z innego powodu)
    - ciśnienie zimnej wody przed piecem w porządku, filtr zdemontowany, wyczyszczony, zimna dochodzi do pieca..
    - układ CO działa bez zarzutu
    czy w tym piecu jest jakiś zaworek, śrubka regulacji ciśnienia ciepłej wody użytkowej ?
  • REKLAMA
  • #23 13237949
    1Qmaty
    Poziom 19  
    Ocena: 139
    Jest w kotłowym zaworze regulacyjno odcinającym w kształcie odsadzki, od spodu kotła na przyłączu z.w.. Pozioma śruba reg. na wkrętak płaski, a w nowszych klucz 8 (nie mylić z odcinającym na imbus 3). Dostęp może być utrudniony. W śrubunku 3/4 jest jeszcze sitko.
  • #24 13238089
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 639
    Oprócz tego zobacz w instrukcji jaki masz zalecany przepływ ciepłej wody i porównaj z wynikiem wyświetlanym na kotle. Poszukaj w kodach diagnostycznych.
  • #25 13240298
    frud
    Poziom 11  
    Zdjęcia zapożyczone z internetu ale wygląda u mnie to tak samo:

VAILLANT VUW PL 240-3 - brak reakcji na ustawienia temperatury c.w.u. VAILLANT VUW PL 240-3 - brak reakcji na ustawienia temperatury c.w.u.

regulacja ciśnienia to ten kwadratowy z odsadzka, drugi od prawej ?
    śrubka którą trzeba kręcić to ta widoczna na zdjęciu (na wprost patrząc) czy ten kikut wystający z tego zaworka (na zdjęciu skierowany w dół)?
    tym kikutem kręci się do okoła czy tylko tak jak zaworem kulowym ? bo u mnie wykonuje on właśnie obrót max 90 stopni a nie chce mocniej żeby nie urwać ?

Jaki wpływ może mieć na to pompa wody? czy może to zły trop?

Nalewając ciepłą wodę do wiadra i mierząc czas, powtarzając próby kilkukrotnie wyszło średnio ok 15 litrów/minute. Dla porównania zimna woda ponad dwa razy szybciej 35 l/min.
  • #26 13276544
    frud
    Poziom 11  
    halo ? jest tu ktoś ? jakiś pomysł... albo chociaż informacja że brak pomysłu...
  • #27 13279024
    VPS
    Poziom 25  
    Ocena: 230
    VAILLANT VUW PL 240-3 - brak reakcji na ustawienia temperatury c.w.u.
    Cały zawór może wymagać wyczyszczenia z kamienia. Ciepła woda z odkamieniaczem lub ciepły ocet. Po wyczyszczeniu może pojawić się nieszczelność na śrubie regulacji przepływu.
    Napisałeś, że ciepła woda ma wydatek 15 l / min. Przy takim wydatku temp ciepłej wody zimą będzie letnia.
    VUW 240-3 Parametry CWU
    Zakres temperatury ciepłej wody użytkowej (nastawny) 35 - 65 °C.
    Zakres poboru ciepłej wody przy delta_T 30 K przepływ 11,5 l/min
    Zakres poboru ciepłej wody przy delta_T 45 K przepływ 7,6 l/min.
    Wyjaśnienie delta T.
    Woda przychodząca ma temp 10 st C chcesz ją podgrzać do 40 st C (deltaT 30) przepływ max 11,5 l/min
    Woda przychodząca ma temp 10 st C chcesz ją podgrzać do 55 st C (deltaT 45) przepływ max 7,6 l/min
  • #28 13282098
    frud
    Poziom 11  
    ok, jutro lub we wtorek przystąpię do dem/montażu o wynikach na pewno poinformuje, póki co dziękuje

Rozwiązanie problemu:
    Pełen sukces! na wlocie wody do pieca za zaworem "redukującym ciśnienie" choć mam poważne wątpliwości czy on działa i jest sprawny gdyż kręcenie "kikutem" nic nie zmienia... jest zawór a w sumie rozdzielacz wody. Wlot do rozdzielacza jest wykonany, przysłonięty siateczka (coś jak perlatory w kranach) - wydłubałem całą śrubokrętem :D no i pełen sukces! woda ciepła leci jak szalona! ciśnienie zimnej prawie zrównało się z ciepłą, niezauważalne i nie wyczuwalne dla oka różnice!

Wnioski:
    1. nie koniecznie wtórny wymiennik ciepła!!
    2. nie koniecznie filtr !!

Podsumowanie tematu

✨ Piec dwuobiegowy Vaillant VUW PL 240-3 nie reaguje na ustawienia temperatury ciepłej wody użytkowej (c.w.u.), podgrzewając wodę do około 80°C niezależnie od pozycji pokrętła regulacji. Obieg centralnego ogrzewania (c.o.) działa prawidłowo, a regulacja temperatury c.o. jest sprawna. Pomiar temperatury wody w kranie wykazał różnicę względem wskazań pieca, co potwierdziło problem z regulacją. Sprawdzenie potencjometru pokrętła regulacji c.w.u. wykazało prawidłową zmianę rezystancji, co wyklucza uszkodzenie samego potencjometru. W piecach z systemem samodiagnostyki DIA można zweryfikować parametry D5, D6 i D7, które powinny zmieniać się wraz z regulacją, a ich brak zmiany wskazuje na uszkodzenie płyty elektronicznej. W przypadku braku systemu DIA diagnoza jest trudniejsza. Po konsultacji z serwisem potwierdzono uszkodzenie płyty elektronicznej, której wymiana jest kosztowna. W innym wątku dotyczącym problemów z ciśnieniem i przepływem ciepłej wody w tym samym modelu, wskazano na obecność zaworu regulacyjno-odcinającego z poziomą śrubą regulacyjną oraz sitkiem, które mogą być zanieczyszczone kamieniem, co obniża ciśnienie i przepływ ciepłej wody. Usunięcie zanieczyszczeń z siateczki na wlocie wody do pieca poprawiło przepływ ciepłej wody, eliminując problem niskiego ciśnienia. Zalecane jest również sprawdzenie i ewentualne podniesienie ciśnienia w układzie c.o. do około 2 barów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA