logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 98 zawiesza się przy zamykaniu na procesorze 500MHz - jak to naprawić?

Karollo_82 27 Kwi 2005 22:13 1035 9
REKLAMA
  • #1 1443472
    Karollo_82
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Może to się wydać komuś dziwne, ale mam pytanie odnośnie systemu... Win98. Nie śmiejcie się, niektórzy jeszcze używają tego systemu, mam procka 500MHz i miałem już systemy WinXP, 2000, ale na 98 chodzi najszybciej - jednak wiadomo - bardzo niestabilnie i zawiesza się. Najbardziej mnie denerwuje, że wiesza się przy zamykaniu systemu. Czy ktoś może zna przyczyną zawieszania się podczas zamykania systemu?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 1443600
    Karollo_82
    Poziom 15  
    Tak mam 98SE. Ok dzięki, ale gdzie ten link?
  • REKLAMA
  • #5 1443605
    childmaker
    Poziom 35  
    Ocena: 92
    Podałem Ci wyżej
  • #6 1443614
    Karollo_82
    Poziom 15  
    Chyba z moją przeglądarką coś nie tak bo nie widzę linku, link childmakera widzę :)

Ok już wszystko ok. Dzięki chłopaki :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 1443621
    Szarańcza
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Sorki że dopiero po chwili dałem Ci tego linka, ale mam dość wolne łącze i otwierałem strone żeby podać Ci go :)

Pozdrawiam

Dodano po 20 [minuty]:

Sorry, tamten link byl chyba nie do końca sprawny, tu masz sprawdzony: http://www.komputerswiat.pl/include/download/....asp?sciezka=/OS/Poprawki/Windows/Windows98SE chyba sobie poradzisz ze ściągnięciem... ;)
  • #8 1443706
    DANDI81
    Poziom 11  
    Taki problem z zamykaniem powodować także mogą programy antywirusowe przy tym systemie. Proponowałbym ci odninstalować i sprawdzić czy to pomoże w moim kompie pomogło.
  • #9 1444521
    remnaj
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Witam!!!
    ja rowniez mam win 98 i przy wylaczaniu kompa zaraz przed wylaczeniem sie piszczyk daje krotki sygnal. do tego stopnia mnie to zastanowilo ze sformatyowalem dysk i zaladowalem od nowa winde i po kazdym zainstalowanym programie wylaczalem kompa i zaczal piszczec teraz dokladnie nie wiem czy po instalacji karty dzwiekowej czy drukarki. czy to jest normalne czy to sygnal oznajmiajacy o jakims bledzie?? na xp takiego czegos nie mialem. jednak musialem cofnoc sie do roku "98" bo zalozylem neo (syf) i modem pod usb tak mi kompa zamula ze nie bylo wyjscia. czy jest na to rada??
    moj pseudo sprzet to celeron 600MHz 128 ram geforce2 mmx sound blaster 128. aha mam jeszcze jedno pytanie czy to wina slabego sprzetu czy moze jest na to rada jak przegladam stronki to przewijajac stronka nie schodzi plynnie tylko albo skacze albo sie naklada jedno na drugie. to nie moze byc wina wirusa bo tak sie dzieje takze zaraz po instalacji systemu.dzieki za pomoc.pozdrawiam
  • #10 1993813
    Karollo_82
    Poziom 15  
    Zainstalowanie poprawki rozwiązało problem :) Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem zawieszania się systemu Windows 98 SE podczas zamykania jest znany i wynika z błędu systemowego. Rozwiązaniem jest zainstalowanie dostępnej poprawki (patcha) udostępnionej na stronie Komputer Świat, która eliminuje ten problem. Dodatkowo, zawieszanie może być spowodowane przez programy antywirusowe, które warto tymczasowo odinstalować w celu diagnozy. W dyskusji pojawił się także opis sygnału dźwiękowego przy wyłączaniu komputera z konfiguracją sprzętową: procesor Celeron 600 MHz, 128 MB RAM, karta graficzna GeForce2 MX, karta dźwiękowa Sound Blaster 128, co może wskazywać na problemy sprzętowe lub sterownikowe. Użytkownicy zauważyli, że Windows 98 działa szybciej na procesorze 500 MHz niż nowsze systemy, ale jest mniej stabilny. Problemy z płynnym przewijaniem stron mogą wynikać z ograniczeń sprzętowych lub sterowników, a nie z infekcji wirusowej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA