logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór multimetru MASTECH: MY-60, MY-62, MY-64 czy MY-68? Który polecacie?

delta6583 05 Wrz 2014 22:14 2469 2
  • #1 13937366
    delta6583
    Poziom 9  
    Cześć, mam pytanie który z tych multimetrów polecacie najbardziej ?
    MASTECH MY-60
    MASTECH MY-62
    MASTECH MY64
    MASTECH MY-68
  • #2 13937570
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2658
    Do jakich zadań potrzebujesz tego miernika?
  • #3 13937577
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1256
    Z tych wszystkich to mam 68 i mogę coś niecoś powiedzieć.
    Jak na cenę jaką dałem za niego to ujdzie i działa do dzisiaj.
    Kiedyś zrobiło się coś takiego jak by ekran się rozwarstwiał z lewej strony taki czarny naciek po czasie się cofnął i prawie znikł. Tester ciągłości szybki. Co do pomiaru częstotliwości to z początku myślałem że uwaliłem go i tak twierdziłem dość długo ale okazało się że działa ale od >500Hz ale niespecjalnie dopiero tak od 1KHz lepiej śmiga. Dokładność nie wiem bo pomiar na oscyloskopie inny na brymenie inny i na 68 nie kosmos ale precyzji laboratorium niema . Pojemność też troszkę rozjechana. Najlepiej mi pasuje w nim omomierz i tester ciągłości. Brakuje temperatury i podświetlenia to by był już wypas co do braku True RMS ale to różnica z 2-3V jak porównuję czasem miedzy miernikami. Jako że to automat to mierzy to czego niema i bez sygnału potrafi wyświetlać pier..ły irytuje to ale to cena techniki cyfrowej przetworników A/C itp.
    Do amatorskich zastosowań domorosłego hobbisty wystarcza. To tak na początek.

Zaś najlepiej określ swoje potrzeby popatrz na dokładność pomiarów na zakresy i tyle. Automat ma zaletę że nie trzeba kręcić kółkiem w kółko :D obecnie nie zamienię automatu na manualny chyba że darmo dadzą dobry >100zł
    A dodam że osłona holster tak chyba to się zwie nie jest super miętka ale w końcu trza uważać by nie upadał i jest git :D
REKLAMA