logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Aktualizacja i optymalizacja BIOS na Asrock Z87 Extreme 4 - porady i bezpieczeństwo

adamm1709 09 Wrz 2014 21:12 3177 4
REKLAMA
  • #1 13947572
    adamm1709
    Poziom 17  
    Ocena: 107
    Witam, chciałbym się trochę rzeczy dowiedzieć, a nie znam się na chwilę obecną na BIOSie.
    1) Jak można sprawdzić czy BIOS nie potrzebuje aktualizacji ?
    2) Od niedawna używam dysku SSD i najdłużej wyświetla się okno BIOS (w którym można naciskać np. F2) - słyszałem, że można ustawić szybsze ładowanie, lecz czy to jest bezpieczne ?
    3) Kiedyś trochę zmieniałem w ustawieniach, ale to co wiedziałem, zrobiłem zdjęcia to pokażę jaki mam bios i jednocześnie proszę znających się na rzeczy o sprawdzenie czy dobrze to co tam widać wygląda - zawsze zdjęcia mogę dorzucić
    Aktualizacja i optymalizacja BIOS na Asrock Z87 Extreme 4 - porady i bezpieczeństwo Aktualizacja i optymalizacja BIOS na Asrock Z87 Extreme 4 - porady i bezpieczeństwo Aktualizacja i optymalizacja BIOS na Asrock Z87 Extreme 4 - porady i bezpieczeństwo Aktualizacja i optymalizacja BIOS na Asrock Z87 Extreme 4 - porady i bezpieczeństwo Aktualizacja i optymalizacja BIOS na Asrock Z87 Extreme 4 - porady i bezpieczeństwo Aktualizacja i optymalizacja BIOS na Asrock Z87 Extreme 4 - porady i bezpieczeństwo Aktualizacja i optymalizacja BIOS na Asrock Z87 Extreme 4 - porady i bezpieczeństwo Aktualizacja i optymalizacja BIOS na Asrock Z87 Extreme 4 - porady i bezpieczeństwo Aktualizacja i optymalizacja BIOS na Asrock Z87 Extreme 4 - porady i bezpieczeństwo Aktualizacja i optymalizacja BIOS na Asrock Z87 Extreme 4 - porady i bezpieczeństwo
    Aktualizacja i optymalizacja BIOS na Asrock Z87 Extreme 4 - porady i bezpieczeństwo Aktualizacja i optymalizacja BIOS na Asrock Z87 Extreme 4 - porady i bezpieczeństwo Aktualizacja i optymalizacja BIOS na Asrock Z87 Extreme 4 - porady i bezpieczeństwo
    Pytania najbardziej kieruję do osób, które mają bądź miały kontakt z tą wersją i są wstanie podać mi lokalizację na dane pytanie. Sam boję się naciskać i grzebać specjalnie tam bo jak pisałem wyżej nie ogarniam jeszcze tego i z językiem też nie najlepiej
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13948047
    ValValiantThor
    Poziom 33  
    Ocena: 150
    Podaj parametry reszty sprzętu? Jaki system? Jesli win 8.1 to czemu fast boot wyłączony? Czy instalka na MBR nie UEFI? I czemu Secure Boot wyłączony? Czemu ram masz w 4 slocie? Spread spectrum wyłączone bez OC ?

Prowadzenie za rączkę z każdą opcją w biosie, będzie bezsensowne, bo byśmy tu encyklopedie napisali, lepiej poszukaj w google, co dana opcja/funkcja oznacza. Chyba nie będziemy tu przerabiać każdej opcji po kolei? Temat do piaskownicy. Pytaj czego nie wiesz, bo jeśli nie wiesz nic, to lipa.
  • REKLAMA
  • #4 13949693
    adamm1709
    Poziom 17  
    Ocena: 107
    W CPU-Z pokazuje version P2.30 widzę, że są nowsze wersje, ale nie wiem czy musze/moge aktualizować.

Chłodzenie: Thermalright HR-02 - Macho - Black White 140mm
    Karta graficzna: MSI GTX 670 Power edition
    Zasilacz: OCZ ZT 550W
    Dysk: Seagate 1TB-(ST1000DM003), Crucial 550 256GB
    RAM: Kingston 8GB(1 kość)-(KHX16C9X3/8)
    Monitor: LG LED 24EA53VQ-(24EA53VQ-P)
    System operacyjny: Windows 8.1(oryginał)

Skoro piszę, że nie znam się to skąd mam wiedzieć co powinno być włączone a co nie ?
    "Czy instalka na MBR nie UEFI?" nie rozumiem pytania, wytłumacz proszę
    Szczerze nie wiem co to za różnica jeśli mam jedną kość gdzie jest ona wsadzona. Z chęcią ją dam tam gdzie powinna być, ale w pierwszym raczej mi się nie zmieści przez wentylator z chłodzenia
    "Spread spectrum wyłączone bez OC ?" to też proszę napisz nieco jaśniej dla mnie
    Co to dokładnie robi Secure Boot ?

Zastanawiam się czy nie lepiej będzie załadować ustawiania fabryczne i po kolei zmieniać z większą wiedzą, ale nie wiem czy restart z czymś się wiąże ?
    Nacisnąłem kiedyś nie pamiętam co, ale najprawdopodobniej związane coś z aktualizacją bo pisało nie wyłączać z prądu itp i się wgrywało coś później pisało że sukces, zresetowałem normalnie i było ok, ale teraz widzę, że wersję mam starą więc nie wiem co to było.
  • #5 13952761
    ValValiantThor
    Poziom 33  
    Ocena: 150
    adamm1709 napisał:
    W CPU-Z pokazuje version P2.30 widzę, że są nowsze wersje, ale nie wiem czy musze/moge aktualizować.

Skoro masz wersje P2.30 to warto zaktualizować UEFI do najnowszej wersji. Dlaczego? Kolega wyżej podał Ci linka do rożnych wersji UEFI i przy każdej wersji jest napisane co ona zmienia/dodaje. Prześledź historie zmian od wersji P2.30 do wersji najnowszej, dowiesz się jakie sa zmiany i usprawnienia.

adamm1709 napisał:
    Skoro piszę, że nie znam się to skąd mam wiedzieć co powinno być włączone a co nie ?

Skoro się nie znasz to ok. Ale żeby cokowlwiek ustawiać/zmieniać, trzeba mieć choć minimalną wiedzę o Biosie/UEFI, a Ty nie posiadasz żadnej. Więc radzę się pouczyć o Biosie, UEFI. Poszczególnych opcjach, nazwach (bo te są np czasami inaczej w ogóle nazwane na biosie/UEFI innej płyty).

adamm1709 napisał:
    Czy instalka na MBR nie UEFI?" nie rozumiem pytania, wytłumacz proszę.

Poczytaj o różnicach instalacji systemu na dyskach o strukturze MBR, a dyskach o strukturze GPT. Dowiesz się jakie są róznice. Dowiesz się, że na płytach głównych z UEFI większe korzyści daje zainstalowanie systemu na dysku ze strukturą GPT niż MBR. Co za tym idzie skorzystasz z wielu dobrodziejstw UEFi.

adamm1709 napisał:
    Szczerze nie wiem co to za różnica jeśli mam jedną kość gdzie jest ona wsadzona. Z chęcią ją dam tam gdzie powinna być, ale w pierwszym raczej mi się nie zmieści przez wentylator z chłodzenia

W teorii powinno się zaczynać obsadzać sloty po kolei od pierwszego. Natomiast jesli jest ok to jest ok.

adamm1709 napisał:
    "Spread spectrum wyłączone bez OC ?" to też proszę napisz nieco jaśniej dla mnie

Własnie dlatego uważam ten temat za bezsensowny, bo nie włożyłeś żadnego wysiłku żeby choćby dowiedzieć się jakie są i jak działają podstawowe funkcje biosu/UEFI. O każda regułkę będziesz tu pytał? I o każda opcje?

adamm1709 napisał:
    Co to dokładnie robi Secure Boot?

To samo co wyżej znajdź w google, poszukaj, poczytaj czegoś nie będziesz wiedział, pytaj.

adamm1709 napisał:
    Zastanawiam się czy nie lepiej będzie załadować ustawiania fabryczne i po kolei zmieniać z większą wiedzą, ale nie wiem czy restart z czymś się wiąże ?

Nie lepiej będzie, bo nie znasz podstawowych informacji o biosie/UEFI.

adamm1709 napisał:
    Nacisnąłem kiedyś nie pamiętam co, ale najprawdopodobniej związane coś z aktualizacją bo pisało nie wyłączać z prądu itp i się wgrywało coś później pisało że sukces, zresetowałem normalnie i było ok, ale teraz widzę, że wersję mam starą więc nie wiem co to było.

Nie wiesz co to było, ale wiesz że masz stara wersje? To wiesz czy nie wiesz? I czego wersje skoro mówisz, że masz starą wersje czegoś ?

Nie bierz niektórych rzeczy do siebie, ale nie ma żadnej inicjatywy z twojej strony, nawet nie szukałeś tylko prosisz o kawe na ławe, a mi sie po prostu nie chce wykładać wszystkich wszystkich możliwych opcji łopatologicznie, bo bym książke napisał.
REKLAMA