logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Toledo 1993 1.8 16V - przerywanie silnika i spadki obrotów

m.ost 29 Kwi 2005 08:43 2435 4
REKLAMA
  • #1 1447158
    m.ost
    Poziom 11  
    Witam

Jestem posiadaczem Seata Toledo 93 r z silnikiem 1.8 16V, oznaczenie PL..
    Mam taki dziwny problemik, otóż podczas jazdy czasem przerywa mi silnik, np po zdjeciu nogi z gazu, lub jechaniu w rowna predkoscia obrotowa, silnik potrafi sobie szarpnac, a najdziwniejsze jest to ze dodatkowo czasem obrotomierz schodzi na 0 ale kontrolki na desce sie nie zapalaja, wystarczy wcisnac gaz i obroty wracaja(rowniez szarpie w tym momencie, czasami strzeli sobie tez)..Auto ma instalacje gazowa, ale objawy wystepują zarowno na gazie jak i na benzynie..Poza tym auto nie ma takich osiągów jak powinno, dosc duzo pali benzyny i gazu..Czuc wyrazny opor podczas przyspieszania przy obrotach mniej wiecej 2700-2800 rpm/min..
    Moze ktos pomoze i podsunie jakis pomysl na rozwiazanie

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1447224
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Co do spalania to moze byc wiele przyczyn, np. niesprawna sonda lambda. Eksploatujac auto na gazie trzeba pamietac by kable WN byly w dobrej kondycji, nie miely zadnych przebic itp., wymieniac swiece a jak znam zycie z tym jest roznie. Ludzie jezdza na gazie a zapominaja o podstawowych materialach eksploatacyjnychi i nie wymieniaja ich. Do tego dochodzi montaz samej instalacji. Spotkalem sie z taka opinia gazownikow ze auta 8 zaworowe lepiej chodza na gazie niz16 ile wtym jest prawdy to nie wiem. Jezeli w twojej instalacji nie komputera do gazu i emulatora sondy lambda to jest jedna sprzyuczyn nierownej pracy silnika.
    Najlepiej jest podjechac do dobrego warsztatu i powinni ci pomoc bo na odleglosc jest to trudne.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1447661
    bryszard
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Do sprawdzenie lub wymiany świece kable WN i kopułka , palec oraz sprawdź czy aparat na ośce nie ma dużego luzu bo to może byc wypadanie zapłonu
  • REKLAMA
  • #4 1448389
    m.ost
    Poziom 11  
    witam

a co z czujnikiem halla? Zauwazylem tez ze z wtyczki halla cieknie mi chyba olej i cala wtyczka nie dosc ze jest luzna to jeszcze upaprana w oleju(byc moze poszedł uszczelniacz na a)paracie, aparat jest wkrecany poziomo w glowice..
    czy to tez moze byc przyczyna?
    Pozdrawiam
  • #5 1448414
    krzysiek40
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    No jasne ze jesli koncowki sa luzne to jak najbardziej moze to byc przyczyna. Do tego wymien sobie oring, ale najpierw popraw koncówki. A co do osiagów hmmm... zobaczymy co bedzie jak to poprawisz.
REKLAMA