logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Toledo 1.8 16V '93 - spadek obrotów do 0, szarpanie i strzały na gazie

m.ost 04 Cze 2005 20:50 2057 9
REKLAMA
  • #1 1550632
    m.ost
    Poziom 11  
    Mam następujący problemik z autem(Seat Toledo 1.8 16V r93)

Podczas jazdy obroty spadają do 0, ale silnik nie gaśnie, kontrolki na desce się nie zapalają..Zaskakuje sam po jakichś 5 sekundach, badź po wciśnięciu pedału przyśpieszenia co objawia się szarpnięciem i podczas jazdy na gazie czasem sobie strzeli w tym momencie..

Może ktoś ma jakiś pomysł co to może być,,Będe wdzieczny za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 1550817
    SP7SEC
    Poziom 29  
    Ocena: 410
    alternator się kończy
  • REKLAMA
  • #3 1550818
    jaconen
    Poziom 19  
    Ocena: 51
    Ludzie co ma alternator do tego????????????
  • #4 1551827
    m.ost
    Poziom 11  
    to na pewno nie alternator:) pozdrawiam i czekam na inne sugestie
  • REKLAMA
  • #6 1552412
    kmieciu
    Poziom 19  
    Ocena: 76
    Ja stawiam na czujnik Hala.
    Pozdr.
  • REKLAMA
  • #7 1553117
    Fazi500
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    a ja stawiam na zanik napiecia +12V zasilającego tablice przyrządów.
    Sprawdź dokladnie kostke połączniową tablicy może to tylko zaśniedziły styk?. Pozdrawiam
  • #8 1553195
    ogi12
    Poziom 14  
    Ocena: 34
    Sprawdz samo sonde lambda czy pracuje na paliwie ale za emulatorem od gazu,oraz sprawdz tez czy emulator sondy lambda symuluje prace sondy na gazie,sterowniki silnika w tych autach są bardzo czyłe na prace sondy oraz zabrudzoną przepustnice,sterowniki często wychodzą poza adaptacje,i przyjmują sobie złe wartości i wszystko fiksuje,a że szczela na gazie to kwestia wysokiego napięcia,masz gdzieś przebicie na kablach.
  • #9 1554210
    m.ost
    Poziom 11  
    Witam

Otóż jest tak:
    1.czujnik halla odpada, bo był podmieniany cały aparat a poza tym zero problemów z odpalaniem auta
    2. tablica przyrzadów też nie wchodziw gre bo obroty spadaja tylko wtedy jak silnik przerywa
    3. gaz jest 1 generacji i podczas jazdy na gazie sonda i tak nie chodzi wiec ona odpada.

Ktoś mi wspominał że może gubić masę na cewce albo na module, bo stamtad sie biorą wskazania na obrotomierz i przez to też może tracic iskre a potem strzela bo odzyskuje zapłon,,Wlasnie musze tez sprawdzić ten kabelek co kolega tu wczesniej napisał..Ogólnie nieciekawy objaw jest tez taki ze gzreje sie przekaźnik od pompy paliwa podczas jazdy na gazie, ale jeśli go wyciagne to objawy sa dalej jak byly..
  • #10 1562063
    m.ost
    Poziom 11  
    Witam..
    Co do mojego problemu to mogę obecnie dodać ze auto teraz juz gasnie..To spadanie obrotów do zera jak trwało wystarczało wcisnąć spzregło i juz pojawiaja sie kontroki od zapłonu na desce,.Na benzynie jest to samo,,auto gaśnie podczas puszczania nogi z gazu(obroty momentalnie lecą do zera)..

Pilnie potzrebuje pomocy z tym bo juz mnie powoli zaczyna to bardzo denerwowac:)

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Seat Toledo 1.8 16V z 1993 roku ma problem z nagłym spadkiem obrotów do zera podczas jazdy, przy czym silnik nie gaśnie natychmiast, a kontrolki na desce nie zapalają się. Po kilku sekundach lub po wciśnięciu pedału gazu silnik "zaskakuje" z szarpnięciem, a podczas jazdy na gazie zdarzają się strzały. Wykluczono uszkodzenie alternatora, czujnika Halla oraz tablicy przyrządów. Gaz pierwszej generacji nie współpracuje z sondą lambda, więc jej działanie jest pomijane. Podejrzewa się zwarcie w przewodzie sygnałowym między cewką a przełącznikiem gazu oraz możliwe gubienie masy na cewce lub module zapłonowym, co wpływa na wskazania obrotomierza i może powodować utratę iskry. Dodatkowo zauważono przegrzewanie się przekaźnika pompy paliwa podczas jazdy na gazie, jednak jego odłączenie nie eliminuje problemu. W późniejszym etapie problem nasilił się do całkowitego gaśnięcia auta przy puszczaniu pedału gazu, zarówno na benzynie, jak i na gazie, z natychmiastowym spadkiem obrotów do zera i zapaleniem kontrolek po wciśnięciu sprzęgła. Konieczne jest sprawdzenie masy, przewodów sygnałowych oraz elementów układu zapłonowego i paliwowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA