logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie taśmy LED 2835-30P 6W (18V) dwiema bateriami 9V – czy to zadziała?

fotosaper 16 Wrz 2014 19:52 3819 9
REKLAMA
  • #1 13966180
    fotosaper
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam.
    Nic podobnego nie znalazłem, więc opisuję problem:
    Kupiłem plafon LED, model 6W z zasilaczem. Chciałbym zmienić mu zasilanie na bateryjne. Taśma ma 30 diod 2835, rezystorów pomiędzy nimi nie widzę.
    Napięcie na końcach taśmy przy świeceniu wynosi 18V.
    Żeby uzyskać takie napięcie, chcę podłączyć szeregowo dwie baterie 9V. Plafon świeciłby sporadycznie, przez minutę, może dwie.
    I tu pytanie:
    Czy to w ogóle zaświeci? Naczytałem się o led driverach, o rezystorach pomiędzy ledami i nie chcę ryzykować sfajczenia tej taśmy...
    Jak ktoś ma doświadczenie w tym temacie, to byłbym wdzięczny za pomoc.
    Dokładne oznaczenie taśmy: 2835 - 30P 331,5*9mm*1 6W
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13966318
    problem.z.ko
    Poziom 25  
    Ocena: 44
    Zaświeci, ale baterie zostaną bardzo szybko rozładowane.
    Nic się nie upali.
  • Pomocny post
    #3 13966357
    REVISOR
    Poziom 25  
    Ocena: 56
    Zgadza się , ale te baterie 9V o ile mowa o bateriach 6F22 to zwykłe węglowe padną najszybciej i ledy będą świecić coraz słabiej, z alkalicznymi będzie lepszy efekt ale one są droższe. jeżeli kolega nie chce zbyt często zmieniać baterii to proponuję koszyk na baterię paluszki AA (nawet AAA będą o wiele dłużej świecić niż te malutkie 6F22) tak aby dawał 12V i proste źródło prądowe na LM317, ledy będą świecić długo i z powtarzalną jasnością, prąd pracy proponuję zmierzyć gdy ledy pracują na zasilaczu i taką samą wartość ustawić dobierając rezystor na źródle prądowym na zasilaniu bateryjnym. Lm317 może 2zł koszyk albo dwa koszyki na baterię z 5 zł, same baterie ok 10zł i spokój na parę miesięcy.
    Proponuję rozwiązanie z głową ekonomiczne i bezpieczne, wersja z dwoma bateriami 9V jest banalna ale mało ekonomiczna i trochę niepewna ale działać będzie. Wybór należy do autora tematu.
  • REKLAMA
  • #4 13966361
    fotosaper
    Poziom 8  
    Jutro podłączę i zobaczymy. O koszyku na paluszki też myślałem.
    A można jakiś prosty schemacik z LM317?
    Kolega Revisor pisze, tak aby dawał 12V. A nie 18V? Tak jak zmierzyłem?
  • REKLAMA
  • #5 13966378
    REVISOR
    Poziom 25  
    Ocena: 56
    Jeżeli ten zasilacz był dedykowany do tej taśmy to pracował jako źródło prądowe, lub miał na stałe wlutowany rezystor tak aby prąd miał odpowiednią wartość, z bateriami jest tak że one mają dużą rezystancję wewnętrzną i same nie będą potrafiły dać tak dużego prądu żeby uszkodzić taśmę.
  • REKLAMA
  • #6 13966383
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Ocena: 1698
    Zdziwisz się, jak krótko i kiepsko będą świecić te bateryjki!
    "Zwykła" bateria 6F22 ma pojemność ok. 100mAh i wydajność prądową ok. 50mA przy spadku napięcia do połowy (a tym już taśmy nie zaświecisz).
    A Ty potrzebujesz 300mA ...
  • Pomocny post
    #7 13967396
    lukiiiii
    Poziom 29  
    Ocena: 391
    W szopie mam oświetlenie led 50cm diody 5050 60szt/metr na 12V zasilane przetwornicą podnoszącą napięcie - step up ( gotowa płytka z portalu aukcyjnego koszt około 10zł) z 4 baterii AA czyli z 6V, wytrzymało to całą zeszła zimę. Przetwornica wyciąga całą energię do końca z baterii. Przetwornica ma regulacje potencjometrem napięcia wyjściowego.
  • #8 13967426
    fotosaper
    Poziom 8  
    Z przetwornicą dobry pomysł. Raz wydać 12 zł, a potem tylko 4 szt. baterii, a nie 12 szt... :D
    Dziś popytam w elektronicznych na mieście, a jak nie to alledrogo
    Dzięki
  • #9 13967666
    problem.z.ko
    Poziom 25  
    Ocena: 44
    Na allegro bardziej sie opłaca. Ja za swoją zapłaciłem w elektronicznym 22zł a na allegro są po 16-18 z dostawą.
  • #10 13998315
    fotosaper
    Poziom 8  
    Ciągły brak czasu spowodował, że dopiero co złożyłem to w całość. Działa na 4 bateriach AA + przetwornica. Uzyskałem dokładnie 18,5V. (bardzo dokładna regulacja w przetwornicy). Dziękuję za pomoc i dobre rady.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące zasilania taśmy LED 2835 (30 diod) z zasilaczem 6W za pomocą dwóch baterii 9V (6F22). Odpowiedzi wskazują, że taśma zaświeci, ale baterie szybko się rozładują, zwłaszcza w przypadku baterii węglowych. Proponowane rozwiązania obejmują użycie koszyka na baterie AA, co zapewni dłuższy czas świecenia, oraz zastosowanie układu LM317 jako źródła prądowego, co pozwoli na stabilne zasilanie diod. Użytkownik zdecydował się na przetwornicę, która umożliwia uzyskanie 18,5V z 4 baterii AA, co okazało się skuteczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA