logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć lakier akrylowy TROTON z okularów korekcyjnych bez uszkodzeń?

dandi13 17 Wrz 2014 22:29 13086 10
REKLAMA
  • #1 13969631
    dandi13
    Poziom 1  
    Witam!
    Malowałem dzisiaj motocykl lakierem akrylowym TROTON i niestety trochę lakieru osiadło mi na szkołach okularów. Próbowałem je wyczyścić specjalnymi chusteczkami do czyszczenia okularów ale bez skutku nawet nie ruszyło. Próbowałem letnią wodą z płynem do naczyń i też nic.
    Okulary mają powłokę antyrefleksową której nie chcę zniszczyć dlatego pytam czym to wyczyścić? Mam rozcienczalnik akrylowy właśnie do tego lakieru i wiem że tym by się dało umyć ale nie wiem czy nie zniszczę sobie szkieł.
    Ma ktoś jakieś pomysły albo doświadczenie?

Proszę o pomoc bo są to drogie szkła jedno kosztuje 300zl i chciałbym je uratować.

Dziękuję
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 13971956
    Kur-Czak
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    Ja bym próbował izopropanolem, ale czy usunie lakier akrylowy nie wiem. Żywicę i smary zmywa super.
  • REKLAMA
  • #3 13974104
    telecaster1951
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 818
    dandi13 napisał:
    Okulary mają powłokę antyrefleksową której nie chcę zniszczyć dlatego pytam czym to wyczyścić?
    Pytanie jaką powłokę zastosował producent.

Okulary są w samym lakierze czy z utwardzaczem? Bo jak z utwardzaczem to usieciowało i trudno będzie to usunąć.

Spróbuj octanem n-butylu (lakier do paznokci) albo acetonem ale nie wiem czy nie rozpuści powłok.
  • #4 13974408
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 551
    Kur-Czak napisał:
    Ja bym próbował izopropanolem, ale czy usunie lakier akrylowy nie wiem. Żywicę i smary zmywa super.

Nie polecam. Uszkodzisz antyreflex. Popełniłem ten błąd i szkła nie do użytku.
  • REKLAMA
  • #5 13974744
    Kur-Czak
    Poziom 20  
    Ocena: 109
    Izopropanolu używa się do czyszczenia optyk w sprzęcie elektronicznym. Nie wydaje mi się żeby był w stanie uszkodzić utwardzaną powłokę antyrefleksową. Jutro sprawdzę na starych okularach korekcyjnych, których już nie noszę. Jeśli to prawda, to nie sądzę żeby kolega znalazł łagodniejszy środek, który rozpuści lakier.
  • #6 13975170
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Nie ryzykuj, chyba, że chcesz.
    Jak znajdę chwilę, wrzucę zdjęcia, co ze szkłami po potraktowaniu izopropanolem się stało. Powłoki już nie ma, a reszta, mocno zamazana. Nie do uratowania, chyba, że przez szlif.
  • REKLAMA
  • #7 13975481
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    swiercm napisał:
    Kur-Czak napisał:

Nie polecam. Uszkodzisz antyreflex. Popełniłem ten błąd i szkła nie do użytku.

Chusteczki z Lidla są oparte na izopropoanolu.
  • #8 13975493
    telecaster1951
    swiercm A to na pewno był izopropanol czy preparat do czyszczenia płytek o nazwie IPA?
  • #9 13975598
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    telecaster1951 napisał:
    swiercm A to na pewno był izopropanol czy preparat do czyszczenia płytek o nazwie IPA?

Izopropanol z Chempuru. Na 100%. Data ważności ok.

Nie wstawię zdjęć. Nie będzie widać. Wygląda to tak, jak porysowane szkła.
    Przed czyszczeniem Izopropanolem, było wszystko w porządku.
  • #10 13975630
    telecaster1951
    No właśnie. Każdy producent szkieł stosuje inne powłoki. Inaczej pokrywane, z innych materiałów. Nie wiadomo teraz jak to zareaguje na cokolwiek.
    Idź do optyka i poproś żeby Ci wyczyścił.
  • #11 13975675
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    telecaster1951 napisał:
    Idź do optyka i poproś żeby Ci wyczyścił.

I to jest najlepsze rozwiązanie. Może jak będzie w porządku, to podpowie, co zrobić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na usunięcie lakieru akrylowego TROTON z okularów korekcyjnych, obawiając się uszkodzenia powłoki antyrefleksowej. W odpowiedziach sugerowane są różne metody czyszczenia, w tym użycie izopropanolu, octanu n-butylu oraz acetonu, jednak wiele osób ostrzega przed ryzykiem uszkodzenia powłok. Zaleca się również skonsultowanie z optykiem, aby uniknąć zniszczenia drogich szkieł.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA