logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak najlepiej ciąć profile aluminiowe typu 't-track' wzdłuż?

tnorgd 18 Wrz 2014 15:18 4473 5
REKLAMA
  • #1 13970478
    tnorgd
    Poziom 10  
    Witam,

potrzebuję profilu aluminiowego typu 't-track', np. takiego:
    http://www.woodpeck.com/wpttrack.html

Niestety nie widziałem ich w Polsce a sprowadzanie ze Stanów wyjdzie drogo. Dlatego pomyślałem, że mogę kupić profil zamknięty prostokątny i przeciąć wzdłuż jeden bok po środku. Cięcie musi być równoległe do krawędzi. Widzę tu dwie opcje:

1) pilarką tarczową z szyną prowadzącą, które już mam - potrzebuję kupić tarczę dedykowaną do aluminium. Taka tarcza jest dość droga, może lepiej więc...

2) kupić szlifierkę kątową, nawet taką za 49,99. W tym przypadku potrzebować jednak będę też statywu do szlifierki

Które z rozwiązań się sprawdzi?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13971322
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1547
    Ja też zdziwiony że kolega nie może znaleźć przecież wszystkie firmy robią na nich drzwi przesuwane .
  • REKLAMA
  • #4 13972573
    tnorgd
    Poziom 10  
    To ja może napiszę nieco więcej o problemie. Chciałbym zrobić sobie udogodnienia stolarskie podobne do tego:
    http://www.incra.com/images/buildit_featuredplan2_zoom.jpg

Profil musi być wpuszczony w stół. Te profile meblowe są zbyt wysokie, nie spotkałem niższego niż 20 mm. A chciałem sobie właśnie zrobić blat ze sklejki 20mm.

Do listy potencjalnych urządzeń tnących dołożę jeszcze:

3) frezarkę - mogę kupić taką, która da się prowadzić po listwie jaką posiadam - i do tego odpowiedni frez. Próbowałem przeciąć profil dremelem z frezem do cięcia i prawie działało. Tzn udało by się, ale jego wyraźnie brakowało mocy (175W).

4) wyrzynarkę (gdzieś w sieci spotkałem informację, że też się da)

Z powyższych preferowałbym opcję (3) bo co prawda frezarki jeszcze nie mam, ale na pewno niedługo kupię.
  • REKLAMA
  • #5 13977262
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 14028068
    tnorgd
    Poziom 10  
    Ostatecznie poradziłem sobie frezarką, taką 700W do drewna. Kupiłem tylko frez palcowy do metalu. Dała radę dość dobrze, ja potrzebuję tylko ponad metra tego profilu.

No to chyba wątek można zamknąć, bo nie będę kupował ani szlifierki kątowej ani tarczy do pilarki, aby sprawdzić, czy też podziałają...

Dominik
REKLAMA