logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radziecki telewizor Leningrad z lat 50. - brakujące części i modernizacja

AlekZ 21 Wrz 2014 14:48 3768 9
REKLAMA
  • #1 13978285
    AlekZ
    Specjalista - lampy próżniowe
    Ocena: 2811
    Nabyłem niedawno piękny, radziecki telewizor Leningrad z początku lat 50. Niestety nie jest on kompletny; brak jest transformatora odchylania poziomego, kineskop ktoś podmienił na 14'', brak też podzespołów przy sterowaniu częścią radiową, ale nie wiem dokładnie jeszcze jakich. Brak też pokręteł.
    Może ktoś z użytkowników starszej daty naprawiał taki telewizor i podstawiał nowsze części w miejsce brakujących oryginalnych? Tyczy się to zwłaszcza sprawy transformatora odchylania poziomego, którego niemal na pewno nie zdobędę.
    Załączniki:
    • Radziecki telewizor Leningrad z lat 50. - brakujące części i modernizacja leningrad3.jpg (305.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Radziecki telewizor Leningrad z lat 50. - brakujące części i modernizacja leningrad2.jpg (280.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Radziecki telewizor Leningrad z lat 50. - brakujące części i modernizacja leningrad1.jpg (222.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13978793
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2975
    Dla orientacji za zastosowanych lamp i ich rozmieszczeniu. Jeśli jest potrzebny schemat - zawiadom. Te telewizory działy się zakładem Кozickego z 1946 roku jak LENINGRAD, LENINGRAD T - 1 ( 1947), LENINGRAD T - 2 (1948). Telewizory były eksperymentalne, toż schematy nawet jednej modeli mogą trochę różnić się.

Dodano po 3 [minuty]:

Dodano po 5 [minuty]:

• REKLAMA
  • #3 13979445
    AlekZ
    Mój telewizor jest inny, bo ja mam model T2. Jeśli masz schemat do Leningrada T2 to będę wdzięczny za zamieszczenie.
  • REKLAMA
  • #4 13979690
    aksakal
    http://www.rw6ase.narod.ru/000/tw/leningrad_t2.html Na tej stronie internetowej wszystko, co ci należy. Dla wzięcia SERWISOWKI przyciskiem myszki na Инструкция по эксплуатации .Ten napis w prawym dolnym kącie strony,jest wydzielony czarnym.

Dodano po 28 [minuty]:

Mam rekomendacje po modernizacji tych telewizorów. Jeśli jesteś zainteresowany- zawiadom.
  • #5 13979927
    AlekZ
    Niestety ten plik jest w formacie djvu, którego nie mam jak odczytać:(. Ma ktoś może taką instrukcję w pdf?
  • #7 13980308
    aksakal
    Dlaczego lenisz się wziąć plugin DJVy w Internecie. On jest bezpłatny i ich tysiące. http://djvu.org/resources/ Na tej stronie internetowej producenta programu różne jej warianty.

Dodano po 14 [minuty]:

http://www.radiolamp.ru/prom/t2/ Na tej stronie internetowej schemat telewizora.
  • #8 13980323
    AlekZ
    Dziękuję,

w końcu udało mi się zainstalować przeglądarkę. Bliższe oględziny telewizora wykazały, że część lamp w tym telewizorze została zamieniona, przy czym zmieniona została część podstawek lampowych w odbiorniku. Ktoś zamienił:
    -L2 6S2S na 6A10S (bardzo dziwne)
    L6 6H6S na EAA91
    L8 6N8S na ECC82
    L11,L12, L13 6Ż3 na 6Ż1P
    L14 6H6S na EAA91
    L17 6N8S na ECC82
    L21- 6N8S na ECC82
    L22 GU50 na 6P13S
    L25 5C4S usunięta. Na schemacie odbiornika opisana jako "dempfer", włączona trochę dziwacznie. Zamiast tej lampy chyba została dodana 6C10P, prawdopodobnie jako dioda tłumiąco- usprawniająca do innego transformatora linii i w innym układzie pracy.
    L32- kineskop 23ŁK1B zamieniony na AW36-80 lub podobny. Zmienione są cewki odchylające na polskie.
    Brak jest jakiegokolwiek transformatora linii z diodą wysokiego napięcia. Stąd brak lamp L23 i L24 (1C1S). Brak tez osłony tego transformatora.
    Najmłodsza lampa w tym odbiorniku datowana jest na 1982 rok, co sugerować może, że ten telewizor był jeszcze eksploatowany w latach 80. ubiegłego wieku.
    Sam telewizor jest z 1954 roku. Oznacza to, że mógł przepracować około 30 lat i być może był "ratowany" na wszelkie dostępne sposoby.
    Bloku odbiornika z lampami L26 (6A7), L27 (6K3) i L28 (6H6S) niestety brak.

W tym stanie rzeczy zastanawiam się, czy telewizora nie próbować najpierw uruchamiać "na lipę", podłączając dowolny transformator wysokiego napięcia, np. TVL30 czy nawet TVL60 i dopiero potem likwidować przeróbki, jakie ktoś zrobił w przeszłości.
  • REKLAMA
  • #9 13980498
    aksakal
    Ekwiwalenty lamp - 6A7 = 6SA7, 6K3 = 6SK7, 6H6S = 6H6. W Internecie dużo rekomendacji po modernizacji tego telewizora, lecz na Rosjaninie.
  • #10 13982335
    deus.ex.machina
    Poziom 32  
    Ocena: 340
    Mam nadzieje ze nikt mnie zmoderuje i nie ukarze jeśli powiem ze pliki djvu świetnie obsługuje polski czytnik pdf http://blog.kowalczyk.info/software/sumatrapdf/free-pdf-reader.html - polecam, poza tym polecam tez specjalizowaną przeglądarkę djvu http://sourceforge.net/projects/windjview

Moderowany przez Futrzaczek:

Może już wystarczy, co?
    Czytników formatu *.djvu jest na pęczki, wystarczy chwilę poszukać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik nabył radziecki telewizor Leningrad z lat 50., który jest niekompletny, brakuje transformatora odchylania poziomego, kineskopu oraz podzespołów do części radiowej. W dyskusji pojawiły się propozycje dotyczące schematów oraz modernizacji telewizora. Użytkownicy dzielili się informacjami o zamiennikach lamp oraz dostępnych schematach, a także wskazali na możliwość użycia plików w formacie djvu do uzyskania instrukcji. Wskazano również na różnice w modelach Leningrad, w tym model T2, oraz na problemy z zamiennikami lamp, które zostały użyte w telewizorze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA