logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najlepszy nadajnik i odbiornik RF do Arduino - 433MHz, 2.4GHz czy 868MHz?

lateraluspl 22 Wrz 2014 00:04 2115 3
REKLAMA
  • #1 13980211
    lateraluspl
    Poziom 10  
    Witam, jaki najlepiej użyć nadajnik i odbiornik do współpracy z Arduino, żeby przesyłać odczyty z czujników ?

Testowałem już 433MHz i 2.4GHz,
    Czy coś oparte o częstotliwość 868 MHz będzie lepsze ?
    Chodzi mi o zasięg i "czystość" transmisji.
  • REKLAMA
  • #2 13980413
    Pawel2420
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Z jakich czujników ?
    Mniejsza częstotliwość to mniejsze problemy przy przechodzeniu sygnału przez przysłowiową ścianę ale większy wydatek energetyczny i większa podatność na zakłócenia.
  • REKLAMA
  • #3 13982913
    lateraluspl
    Poziom 10  
    Jakichkolwiek, czujnik może być np. ruchu. Potrzebuję wysyłać 2 stany co jakąś 1 sekundę.

Czyli lepiej będzie użyć częstotliwości 868 ?
    W obecnym momencie 2.4 GHz gubią niektóre pakiety informacji.
  • #4 13983368
    Pawel2420
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Nie ma prostej odpowiedzi na pytanie jaką częstotliwość wybrać. W automatyce domowej stosuje się różne pasma. Każde mam jakieś wady i zalety. Od wiedzy i doświadczenia projektanta zależy wybór optymalnej dla danego zastosowania częstotliwości.
    Zwróć uwagę, że część czujników pobiera bardzo mało prądu i jest zasilana np. zegarkową baterią. W takim przypadku wybór pasma 2.4GHz jest rozsądnym rozwiązaniem. W tym zakresie będzie też stosunkowo mało zakłóceń pochodzących z zewnątrz. Ściany budynku silnie tłumią ten zakres. Tak jak napisałem już wcześniej zmniejszenie częstotliwości to większy prąd pobierany przez nadajnik/odbiornik, mniejsze tłumienie sygnału przez ściany ale co za tym idzie również więcej zakłóceń z zewnątrz budynku.
REKLAMA