logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi a4 b5 1.9tdi AFN wymiana rozrządu koło pasowe nie można odkręcić

alawans 22 Wrz 2014 21:34 15435 6
REKLAMA
  • #1 13982519
    alawans
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam mam taki problem zacząłem wymieniać rozrząd w moim audi i nie mogłem odkręcić śrub od koła pasowego 4 sztuk na imbusa 6. Próbowałem już paru sposobów i nic a zastanawiam się teraz nad rozwierceniem ich jak myślicie nad tym? Bo już próbowałem przyspawać klucze i nic z tego ponieważ klucze pękały a śruby wgl się nie ruszyły. Prosił bym o pomoc z tym tematem bo nie wiem sam co już robić z tym. Z góry dzięki za podpowiedzi :)
  • REKLAMA
  • #2 13982569
    Megawe
    Poziom 34  
    Ocena: 1438
    Odkręć śrubę centralną i zdemontuj całość.
    Dobrze nagrzane śruby palnikiem powinny puścić.
  • REKLAMA
  • #3 13982570
    domex32
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2451
    Jak mam problem z tymi śrubami, ostukuje dobrze te śruby, a jak nie idą wbijam klucz dwunastokątny i zawsze się poddają.

Dodano po 1 [minuty]:

Megawe napisał:
    Odkręć śrubę centralną i zdemontuj całość.

Zapomniałeś dodać ze nie trzeba ich już wykręcać, tylko kupić nowe koło rozrządu wraz ze śruba dostępne tylko w serwisie.
  • REKLAMA
  • #4 13982608
    alawans
    Poziom 9  
    Czyli będę musiał teraz kupić koło pasowe z tłumikiem drgań tak ? A to czemu nie będzie się nadawało już?
  • REKLAMA
  • #5 13982652
    domex32
    Ocena: 2451
    Chłopie czytaj ze zrozumieniem.

domex32 napisał:
    kupić nowe koło rozrządu

Dodano po 4 [minuty]:

alawans napisał:
    A to czemu nie będzie się nadawało już?

Dokręca się go siłą która trwale go odkształca, bo poluzowaniu śruby głównej, należy wymienić i śrubę i koło, i dokręcić ją 90 Nm + 90 stopni.

Przy drobno zwojowym gwincie te 90 stopni to już spora siła.
  • #6 13983155
    robokop
    Ocena: 6372
    Rozwierć te śrubki, jeśli zmasakrowałeś im już łby na tyle, że żaden klucz nie podejdzie. Śruby centralnej nie rusza się bez potrzeby, bo to proszenie się o poważne kłopoty.
  • #7 13983219
    alawans
    Poziom 9  
    odkręciłem po porządnym obstukaniu i przyspawaniu klucza dałem radę teraz jakie śruby założyć zamiast nich ? I jeszcze mam takie pytanko małe ponieważ przy odkręcaniu tych śrub przeskoczył mi rozrząd o dwa ząbki ale pompa była juz zablokowana i naniesione były znaki więc już ustawiłem rozrząd tak jak był na kole zamachowym jest 0. obracałem rozrządem i nic nie stukało więc wszystko w porządku powinno być chyba wypowiedzcie się na ten temat bo nie chce niespodzianek później.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z odkręceniem śrub koła pasowego podczas wymiany rozrządu w Audi A4 B5 1.9 TDI AFN. Po próbach z różnymi narzędziami, w tym przyspawaniem kluczy, zdecydował się na rozwiercenie śrub. Użytkownicy sugerują, aby nie ruszać śruby centralnej, a zamiast tego dobrze nagrzać śruby palnikiem lub użyć klucza dwunastokątnego. Po odkręceniu śrub, użytkownik pyta o zamienniki oraz potwierdza, że rozrząd został poprawnie ustawiony, mimo przeskoczenia o dwa ząbki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA