logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić mini odkurzacz 20 cm na odsysacz do cyny?

buh 29 Kwi 2005 21:16 5189 13
REKLAMA
  • #1 1448997
    buh
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    mam taki mini odkurzacz o dl.20 cm i chcialbym go przerobic na odsysacz do cyny
    byc moze wyjdzie z tego jakiej mega urzadzonko ale w to watpie

mozecie mi pomoc?
  • REKLAMA
  • #2 1449048
    djpeterek
    Poziom 23  
    Ocena: 27
    zdobyć dobre złączki końcówki można zrobić ale mile widziana by byłą jeszcze jakaś grzałka z lutownicy
  • REKLAMA
  • #3 1449210
    buh
    Poziom 22  
    Ocena: 149
    nigdy nie widzialem o odsysaczu wiec to jest tylko sam odsysacz czy dsysacz+lutownica?

moze dalo by sie tak ze roztopic cyne lutownica a potem trzymac przycisk na lutownicy i odsysac?
  • #5 1451937
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    Ja też używam takiego wynalazku. Jego słabą stroną jest jednak przewód zasilający który po pewnym czasie się wyciąga z obudowy i raz miałem taką sytuację, że podłączam odsysacz do gniazdka, a tutaj sru... i korki w całym domu wywaliło. Co się dzieje z tą cyną w środku?! Przecież po pewnym czasie cięższego odsysania, zabrakie w nim miejsca :D
  • #6 1452000
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    luke666 to się czyści!!! rozbierasz i wysypujesz. Dobrze jest też przeczyścić te uszczelki, co tam sa w środku.
    Wydaje mi się, że można by zrobić jakąś hybrydę z takiego odsysacza i odkurzacza. Połączyć rurką odkurzacz z odsysaczem i odpadnie ciągłę wciskanie tłoczka. Tylko, że odkurzacz nie może być cały czas włączony, bo zasysane powietrze mogłoby skutecznie chłodzić grot. Zresztą trzeba rzucić okiem na profesjonalne rozlutownice. Tam jest grot z dziurką (często wymienny, o kilku średnicach), zespół filtra, by nie zassać okruchów cyny do pompki (filc, wata stalowa), i pompka membranowa lub skrzydełkowa. Załącza się ją przyciskiem na rączce rozlutownicy. Spójrzcie na strony wellera i innych producentów sprzętu lutowniczego.
  • REKLAMA
  • #7 1452117
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    Błażej napisał:
    Połączyć rurką odkurzacz z odsysaczem i odpadnie ciągłę wciskanie tłoczka. Tylko, że odkurzacz nie może być cały czas włączony, bo zasysane powietrze mogłoby skutecznie chłodzić grot.

I właśnie cały wic polega na tym tłoczku- nie tyle na jego wciskaniu- co na zwalnianiu.
    Jeżeli punkt lutowniczy jest rozgrzany- jest znacznie osłabione podłoże klejone- i moment zwolnienia tłoczka powoduje lekki odrzut- podobnie jak przy broni palnej; tym samym końcówka odsysająca uderza w punkt lutowniczy i przy słabych drukach powoduje jego oderwanie.

Nie jest to wywód czysto teoretyczny, lecz podparty wieloletnim doswiadczeniem w prowadzeniu serwisu.

Ja posiadam odsysacz własnej konstrukcji, użytkuję go od prawie 8 lat, a lutuję i rozlutowuję naprawdę bardzo dużo( miesięczny odzysk cyny nawet 0,8 kg).

Przed wykonaniem tej konstrukcji przetestowałem bardzo wiele odsysaczy różnych firm, w tym również i markowych takich jak Weller,Solomon.

Testowałem równiez rozlutownicę SC7000, ale nie sztuka wydać 2 tys. pln; a w moim przypadku za taką kasę żywot tego urządzenia jest dosyc krótki.

Końcówki teflonowe, również własnego projektu i wykonania- wymieniane stosownie do wylutowywanego podzespołu- przez 8 lat użytkowania wymieniłem 2 razy.
  • #8 1455913
    djpeterek
    Poziom 23  
    serwis może masz jakieś fotki tego odsysacza domowej roboty?
  • REKLAMA
  • #9 1455973
    Błażej
    Panie Serwis. Z ty odzyskiem cyny to prawie jak huta. :) Zapytam tylko, czy jest sens odzysku? bo syfu w tym jest, tlenków... Kiedyś też się w to bawiłem, bo każdą ilość brał ode mnie znajomy. Miał jakies tygle i coś tam topił...
    Jeśli możesz, to podziel się planami swoich konstrukcji. Chętnie rzucę okiem.
  • #10 1456091
    TABSIOR
    Poziom 24  
    Ocena: 55
    Błażej napisał:
    Wydaje mi się, że można by zrobić jakąś hybrydę z takiego odsysacza i odkurzacza. Połączyć rurką odkurzacz z odsysaczem i odpadnie ciągłę wciskanie tłoczka. Tylko, że odkurzacz nie może być cały czas włączony, bo zasysane powietrze mogłoby skutecznie chłodzić grot

Tak trochę off - topic: A może w drugą stronę - i wtedy mamy HOT- Air z lutownicy? :)
  • #11 1456099
    Błażej
    Pewnie się da. Tylko grzałka musiałaby być dłuższa aby nagrzać powietrze. A jego strumień dużo słabszy. Mój kolega miał tak zrobioną spawarkę do plastiku. Grzałkę widziałem: spirale grzejne w szklanych (!) rurkach. A co tam dawało powietrze to nie wiem.
  • #12 1456115
    djpeterek
    Poziom 23  
    konstrukcja własnego odsysacza musi być przemyślana miałem ostanio w rękach odsysacz za około 300zł i nawet nie był taki rewelacyjny jaki oczekiwałem sam myślałem aby zrobić własny odsysacz tylko nie wiem jak się za to zabrać
  • #13 1456185
    Błażej
    Pracowałem kiedyś rozlutownicą. Jakaś amerykańska. Podobno to samo co Weller. Miała kształt pistoletu. Na przodzie grot z dziurką (groty wymienne, o róznych średnicach otworu), grzałka. Potem szlkana rurka a w niej filtr z waty stalowej i na końcu jeszcze jeden z filcowego krążka. Dalej rurka i do maszyny (spora stacja: lutownica i rozlutownica). W rączce spust uruchamiający pompkę. Z wydawanych odgłosów stawiam na to, iż była to pompka membranowa. Oczywiście regulacja temperatury (i tak chodziło zawsze ma maksa) i mocy strumienia zasysanego powietrza - czysto mechanicznie, poprzez zdławienie przepływu.
    Myślę, ze zrobienie takiego odsysacza nie byłoby aż takie trudne. Potrzebne jest przede wszystkim: dobra grzałka i grot z dziurą. Pompke można spróbować zrobić membranową. Niezłe były też w sprzęcie medycznym. Są też mocne pompki łopatkowe w klaksonach samochodowych wygrywających melodyjkę. Potrzebują niewielkiej przeróbki (żeby zamiast dmuchać zasysała). Można by też spróbować zrobić jakiś zbiornik podciśnienia i przepływ powietrza uruchamiać elektrozaworkiem. I spróbować tego miniodkurzacza lub nawet małego agregatu z lodówki.
  • #14 1457438
    djpeterek
    Poziom 23  
    mój sprzęt który za 15zł kupiłem ma grzałkę 30W z której jestem bardzo zadowolony bo nie przegrzewa elementów a narzędzia z mocą 40W mają kopa przy odsysalniu a mi to nie jest potrzebne bo teraz wdrażam się w technologie smd :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki mini odkurzacza o długości 20 cm na odsysacz do cyny. Wskazano, że do skutecznego odsysania potrzebne są odpowiednie złączki, końcówki oraz grzałka lutownicza. Proponowano połączenie lutownicy z odsysaczem, gdzie roztopiona cyna byłaby zasysana po naciśnięciu przycisku. Opisano budowę profesjonalnych rozlutownic, które posiadają grot z dziurką, filtry (filc, wata stalowa) oraz pompki membranowe lub łopatkowe, uruchamiane mechanicznie. Podkreślono znaczenie odpowiedniej konstrukcji tłoczka, który działa na zasadzie zwalniania, powodując odrzut końcówki odsysającej. Wspomniano o konieczności regularnego czyszczenia odsysacza i uszczelek. Jeden z użytkowników posiada własny odsysacz używany intensywnie przez 8 lat, testował też markowe urządzenia takie jak Weller i Solomon oraz rozlutownicę SC7000, zwracając uwagę na wysoką cenę i krótką żywotność profesjonalnych modeli. Opisano także elementy konstrukcyjne: grzałkę, grot z otworem, szklaną rurkę z filtrami, pompkę membranową oraz mechaniczne sterowanie przepływem powietrza. Wspomniano o możliwości wykorzystania pompek z klaksonów samochodowych po modyfikacji. Jeden z użytkowników polecał tani sprzęt z grzałką 30W, który jest wystarczający do pracy z technologią SMD. Dyskusja zawierała także link do gotowego rozwiązania dostępnego w sklepie Black Electronics.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA